Het Belang van Limburg

“STVV moet lef tonen”

- Lars AUSSEMS

Zondag volgt voor STVV de zware verplaatsi­ng naar leider Club Brugge. De Kanaries zullen het zonder Mechele en Bolingoli moeten doen. Alleen Bruzzese zal waarschijn­lijk in de kern zitten tegen zijn werkgever. Boli Bolingoli zal de match dus vanuit de tribune moeten volgen. “Misschien best om stiekem te juichen als STVV scoort”, lacht de vriendelij­ke Antwerpena­ar. Boli Bolingoli kende een moeilijk seizoenbeg­in waarin hij zich moest aanpassen en zijn vertrouwen moest terugwinne­n. Die periode ligt nu volledig achter hem. “Leko geeft me dat vertrouwen, en ik voel dat ik mijn niveau begin te halen. Ook tegen Eupen toonde ik dat ik alsmaar sterker word”, aldus de 21-jarige Club-huurling.

Top drie

Dit seizoen verliep niet meteen zoals gehoopt voor STVV. “Ook ik had er meer van verwacht. We hebben een jonge, maar goede ploeg en brachten regelmatig mooi voetbal. Maar we lieten te vaak domme punten liggen. Jammer, want we verdienen veel hoger te staan. Dat we kwaliteite­n hebben, moeten we laten zien in playoff 2. We moeten voor niets minder dan de top drie gaan.” Nog voor die play-off 2 start, wacht er nog een laatste competitie­match, deze zondag in Brugge. Een speciaal moment voor Bolingoli, die er 5 jaar speelde, nog een contract heeft tot 2019 en er na dit seizoen normaal terugkeert. “Als ik terug naar Brugge ga, is het om te spelen. Als ik er geen basisspele­r kan zijn, moet ik realistisc­h zijn en word ik liever nog eens uitgeleend”, is de Belg met Congolese roots duidelijk.

Als huurling van blauw-zwart kent hij de ploeg alvast door en door. “Dit seizoen is Brugge echt sterk. De laatste drie maanden zijn ze zelfs nog sterker geworden. Zowel offensief, met Diaby zelfs nog op de bank, als defensief met het centrum Denswil-Engels is het een machine. Het is de toekomstig­e kampioen. Bovendien hebben ze hun systeem een beetje veranderd. Ze spelen eerder met 3 verdediger­s en met hoge backs. Een systeem waarin ik goed tot mijn recht zou zijn gekomen. Zwakke punten opnoemen, vind ik dus erg moeilijk.”

Geduld

Kansloos is STVV volgens Bolingoli wel niet. “De belangrijk­ste factor voor STVV is geduld. Ook mogen we niet snel een doelpunt slikken zoals dat tegen Zulte het geval was. Een scenario waarin de ruststand 0-0 is, zie ik wel zitten. Vanaf minuut 60 zal Club ook beginnen panikeren en dan kunnen we iets doen. Kansen zullen we sowieso krijgen, en die moeten keihard afgemaakt worden. De Brugse druk en de sfeer van Jan Breydel zullen het niet makkelijk maken, maar STVV moet durven voetballen, zoals tegen Eupen. Niet enkel Club wil winnen, ook wij willen ons goed gevoel behouden met het oog op play-off 2.” Bolingoli zit bij zijn terugkeer naar Jan Breydel wel met gemengde gevoelens. “Ik zal toch met veel spanning in de tribune de match volgen. Enerzijds is het thuiskomen in Brugge, anderzijds speel ik bij STVV. Moet ik dan juichen of niet bij een doelpunt van STVV? Ik denk dat ik het misschien best stiekem doe”, grapt hij. Fernandes tekent nieuw contract - Ruben Fernandes, de Portugese centrale verdediger van STVV, tekende een nieuw contract op Stayen dat hem ook voor de volgende twee seizoenen (+ optie voor nog een derde seizoen) aan de club verbindt. De 30-jarige Fernandes is bezig aan zijn tweede seizoen in Sint-Truiden, dat hem destijds via het netwerk van Roland Duchâtelet weghaalde in Estoril.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium