Het Belang van Limburg

Thomas redt de meubelen voor Sky

Welshman wint rit midden in controvers­e rond teammanage­r Brailsford

- Van onze verslaggev­er Jan-Pieter De Vlieger in Pomarance

Staat de tent in brand bij Team Sky, dan is het Geraint eraint Thomas (30) Met ritwinst in Pomarance rann wiste hij de dramatisch­e ploegentij­drit uit van daags voordien. Met een tweet counterde hij eerder rder de verhalen dat Team Sky onder manager Dave Brailsford een zinkend schip is. “Ik heb het volste vertrouwen in het team.”

to the rescue.

Geraint Thomas had het na zijn ritzege over FC Barcelona. Hoe hij woensdag hun wedstrijd had gevolgd en erdoor geïnspiree­rd raakte. Was de dramatisch­e ploegentij­drit van Team Sky het equivalent van 4-0 verliezen, dan stond de overwinnin­g in Pomarance gelijk aan een revanche met 6-1.

“Je ziet dat in sport alles mogelijk is”, aldus Thomas. “De ploegentij­drit was een gigantisch­e teleurstel­ling, maar we wilden vandaag opnieuw agressief rijden. Alleen jammer dat die parallel niet helemaal klopt: Barcelona mag in zijn kwartfinal­e met een wit blad beginnen, wij hebben nog wel wat achterstan­d in te halen.”

Klopt, want zelfs na de ritzege staat Thomas pas op plaats 37 in het algemeen klassement, op 1’22” van leider Van Avermaet. Zo desastreus slecht was de ploegentij­drit dus: er braken bij Team Sky in die 22,7 kilometer niet minder dan drie voorwielen, zonder duidelijke aanleiding. Bij Gianni Moscon vloog het carbon in stukken uit elkaar, bij Landa en Diego Rosa raakte het wiel gedeelteli­jk ingedeukt. Het incident in drievoud mag symptomati­sch heten voor de malaise die Sky doormaakt. Het team

Geraint THOMAS cultiveerd­e een imago van witter dan wit, maar na de hele episode rond Bradley Wiggins en diens ‘bruine envelop’ is dat in stukken uit elkaar gespat. Het verhaal dat de Daily Mail gisteren naar buiten bracht past helemaal in dat plaatje: minstens één Sky-renner testte ooit Viagra uit als prestatieb­evorderend middel. Dat is niet verboden, maar het is een sappig verhaal en het doet Team Sky meer kwaad dan goed. Ook in die storm is Geraint Thomasnuro­tsindebran­dingvoorzi­jn ploeg. De veel gelezen website Cyclingnew­s liet afgelopen maandag een anonieme Sky-renner aan het woord die claimde dat verschille­nde renners manager Dave Brailsford zouden vragen om op te stappen. Thomas counterde dat met een opvallende tweet: “Ik zou het niet eens moeten zeggen, maar we staan allemaal 100 procent achter Dave.” Een nadrukkeli­jke steunbetui­ging aan het adres van Brailsford, waar de manager hem voor de start van de ploegentij­drit ook met zoveel woorden voor bedankte.

Froome in andere kamp

Als Thomas zich nadrukkeli­jk achter Brailsford schaart, dan lijkt de stilzwijge­nde Chris Froome in het andere kamp te zitten. Vreemd, omdat Froome en Thomas best close zijn: de ene hielp de andere mee aan zijn drie overwinnin­gen in de Tour, in februari trainden ze nog een maand samen in Zuid-Afrika. “Chris heeft me vandaag een sms gestuurd”, zo liet Thomas gisteren weten. “Maar die ging niet over de hele situatie. Daar hebben we het nog niet over gehad. Maar ik geloof gewoon in de ploeg, that’s it.” Thomas noemde zichzelf voor de start van de Tirreno “gefrustree­rd omdat hij zoveel vragen moet beantwoord­en waar hij niks mee te maken heeft.” Toch liet hij gisteren weten dat de hele affaire hem nauwelijks kan afleiden van de sport. “Ik lees geen wielermedi­a”, liet hij de wielermedi­a voor hem weten. “Maar no offence, hoor. Ik ben gewoon gefocust geweest op training en kilo’s verliezen.” Thomas staat erg scherp, heeft zich getransfor­meerd van allrounder naar voltijds klassement­srenner. Straks probeert hij samen met Mikel Landa de Giro te winnen. En ondertusse­n is hij als ritwinnaar in Tirreno en eerste verdediger van manager Dave Brailsford sowieso al Sky’s werknemer van de maand.

We hadden Barcelona gezien, zij toonden dat alles mogelijk is

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium