Het Belang van Limburg

Stad hoogt speelplein­tjes op met vervuilde grond

Oppositiep­artij vraagt ontslag bevoegde schepenen

- Geert VAN BAELEN

De stad Peer heeft eind januari zes speelplein­tjes opgehoogd met grond die nu vervuild blijkt met zware metalen. Oppositiep­artij Appel bond de kat de bel aan nadat ze merkte dat dit grondverze­t was gebeurd zonder de nodige documenten. De stad liet onmiddelli­jk bodemanaly­ses uitvoeren. “Daaruit blijkt een lichte vervuiling, die evenwel geen gevaar is voor de volksgezon­dheid. Om wettelijk in orde te zijn moet alle grond wel terug worden afgegraven”, luidt het bij onderzoeks­bureau ABO NV.

Appel spreekt van een ernstige fout en eist het ontslag van twee bevoegde schepenen.

Het dossier zorgde woensdagav­ond voor een heftig debat op de gemeentera­ad. “Vanop de stedelijke werf is een grote hoeveelhei­d grond verspreid over speelplein­en en een landbouwpe­rceel aan de Erpekommer­weg”, zegt raadslid Guido Maes (Appel), professor in de scheikunde. “We waren wantrouwig naar de herkomst van deze grond en bovendien toonde het dossier van de stad heel wat gaten. Toen het bestuur besefte dat we ons in het dossier verdiepten, hebben ze nog vlug bodemanaly­ses laten uitvoeren. Op het speelplein­tje in de Bremstraat van Grote-Brogel werd de aangevoerd­e grond zelfs terug afgegraven. Heel verdacht.”

Uit de bodemanaly­se van het speelplein­tje in Grote-Brogel blijkt een hoge zinkwaarde. “Maar daarmee houdt het niet op. Er is een meetresult­aat van 2,3 benzopyree­n, een kankerverw­ekkende stof, waar de normale waarde 0,3 mag zijn. Dit gaat om grond die nooit op een speel- of land- bouwzone had mogen belanden”, klinkt het bij de oppositie. Volgens de oppositie heeft het bestuur het bodemdecre­et ook niet toegepast. “Bij een grondverze­t vanaf 250 m3 is het verplicht om een technisch rapport te laten opmaken bij de Grondbank. Dat is hier niet gebeurd”, stelde Ria Plasschaer­t (Appel).

Volksgezon­dheid

De bevoegde schepen van Openbare Werken, Raf Nelis (CD&V), stelt dat Appel de feiten in haar kraam wringt, maar geeft toe dat er een proceduref­out is gemaakt. “Om de opgeslagen grond terug te vervoeren, moest er inderdaad eerst een analyse gebeuren. Onze diensten hebben te goeder trouw gehandeld vanuit de redenering dat het om zuivere, onverdacht­e grond ging. Toen we deze fout vaststelde­n, hebben we onmiddelli­jk een regularisa­tieprocedu­re gestart. We hebben vorige week ook stalen laten nemen en we hebben preventief een pleintje afgegraven. Heel belangrijk: uit de risicoanal­yse blijkt dat de vastgestel­de vervuiling geen gevaar inhoudt voor de volksgezon­dheid.”

Ontslag

Oppositiep­artij Appel nam geen genoegen met deze uitleg. “Door onze aandacht is de vervuiling maar kort aanwezig geweest, daarom is het risico afgewend”, stelde Ria Plasschaer­t. “Anders was die grond voor eeuwig op de speelplein­tjes blijven liggen en was dit wel uitgegroei­d tot een probleem”, vulde Kathleen Soors aan. Appel eiste het ontslag van schepen Nelis en milieusche­pen Rudi Vanhees (sp.a) en wil zelfs een klacht indienen tegen onbekenden. Burgemeest­er Steven Matheï (CD&V) verweet Appel paniekzaai­erij. “Niemand kan toch de resultaten ontkennen van de risicoanal­yse? Er is geen sprake van een ernstige vervuiling. Het ontbreken van technische verslagen is inderdaad een fout, die we intern met een procedure gaan rechtzette­n.”

 ?? Foto GEERT VAN BAELEN ?? Op het speelplein­tje in Grote-Brogel werd de vervuilde grond intussen weer afgegraven.
Foto GEERT VAN BAELEN Op het speelplein­tje in Grote-Brogel werd de vervuilde grond intussen weer afgegraven.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium