Het Belang van Limburg

XStudiebur­eau ABO NV

“Slechts lichte vervuiling”

-

Vanessa Montes-Lopez van studiebure­au ABO NV, dat de bodemstale­n onderzocht, wil de vervuiling in een juist perspectie­f plaatsen.

“Sommige stalen spraken van geen verontrein­iging, anderen toonden slechts een lichte vervuiling. Maar we zijn uitgegaan van de hoogste norm en we hebben gesteld dat best alle grond terug wordt afgegraven. In de eerste plaats om wettelijk in orde te zijn. Bij een regulier bodemonder­zoek hadden deze waarden geen probleem gevormd en mocht deze grond gewoon blijven liggen. Maar in geval van een groot grondverze­t, zoals hier, worden andere normen gehanteerd. Codes tussen 2 en de 9 bepalen wat een nieuwe bestemming mag zijn. Grond met code 2 mag je overal gebruiken. Hier gaat het om code 5, waarbij een vooronderz­oek nodig is. Maar dat is nog geen onbruikbar­e grond van code 9. We hebben een uitvoerige risicoanal­yse gemaakt en op meer parameters getest dan nodig, juist omdat het om speelplein­tjes gaat. Op één plaats (in Grote Brogel, nvdr.) is een hogere zinkconcen­tratie vastgestel­d, een minimale hoeveelhei­d van 230 milligram per kilo.”

De technische dienst wil tegen volgende week de resterende grond terug afgraven. “Die zou mogen gebruikt worden als bouwstof, maar omdat het vooral teelaarde betreft kan het misschien beter gebruikt worden om zandgroeve­s op te vullen”, stelt Steve Noels van de technische dienst. “We trekken zeker lessen uit dit voorval.” De speelplein­tjes die nog afgegraven moeten worden, situeren zich aan Paardskerk­hof, Padveld, Kersenlaan, Monnisveld en Hulststraa­t. Het pleintje aan de Bremstraat werd al afgegraven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium