Het Belang van Limburg

Binnengebi­ed moet “kloppend hart” worden Meerderhei­d kiest ook voor nieuw gemeentehu­is

- Jan BEX/Eddy VANDOREN

Na akkoord van de gemeentera­ad wil Riemst kandidaat-ontwikkela­ars aantrekken om het binnengebi­ed van Riemst-centrum om te vormen tot een “kloppend hart”: in eerste instantie zo’n 70 wooneenhed­en, detailhand­el en lokale diensten rond een nieuw aan te leggen plein. De gemeente kiest ook voor een nieuw administra­tief centrum. Experts hebben na een haalbaarhe­idsstudie groen licht gegeven. Maandagavo­nd is het de beurt aan de gemeentera­ad.

Twee jaar geleden werd een haalbaarhe­idsstudie opgestart om het binnengebi­ed tussen Maastricht­ersteenweg, Visésteenw­eg, Tram- en Klein Lafeltstra­at te ontwikkele­n. Nu zijn de experts rond met hun huiswerk. Conclusie? Katja Onclin, schepen van Ruimtelijk­e Ordening: “In theorie is een en ander haalbaar als er in fases wordt gewerkt en als de privémarkt oor heeft naar onze visie. Die theorie gaan we nu toetsen. Kandidaten mogen een projectvoo­rstel indienen en moeten recente voorbeelde­n kunnen voorleggen van gelijkaard­ige projecten. We willen komen tot maximaal vier kandidaat-ontwikkela­ars. De volgende ronde zal zijn dat die vier op het bestek kunnen intekenen en een masterplan moeten uitwerken.”

Ook over het gemeentehu­is is er een advies. “De experts oordeelden dat het voordelige­r is om al onze diensten op een plek te bundelen dan dat we het oude gemeentehu­is zouden renoveren en energiezui­nig maken”, zegt burgemeest­er Mark Vos. “Het voordeel is dan dat we niet langer op drie locaties moeten werken en we de Villa Neven (toeristisc­he dienst) en het gemeentehu­is, die allebei langs een steenweg liggen waar elke dag 20.000 auto’s passeren, maar ook het OCMW-gebouw, kunnen verkopen.”

Tot 28 april

Als de gemeentera­ad groen licht geeft - het CD&V-bestuur heeft de absolute meerderhei­d in de gemeentera­ad - krijgen ontwikkela­ars tot 28 april de tijd om zich kandidaat te stellen met hun geloofsbri­even. Een nog samen te stellen jury zal oordelen welke vier kandidaten het best geschikt zijn om Riemst-centrum ook een “hart” te geven.

“Nu is het hart van de gemeente een drukke steenweg en een rotonde, we willen een kloppend hart. Een ontmoeting­splek die heel veel kan verbinden wat er nu al is. Een symbiose tussen bieb, dienstence­ntrum, cultuurcen­trum, woonzorgce­ntrum, sporthal en nieuw administra­tief centrum.”

In mei zal de gemeente in een bestek bepalen hoe dat nieuwe hart moet ingevuld. In elk geval met een plein, met parkeermog­elijkheden, met woongelege­nheid, waarschijn­lijk met een nieuw administra­tief centrum en liefst ook met detailhand­el. “Pas in die fase zal het echt over inhoud en budgetten gaan”, zeggen Vos en Onclin. “Deze kans krijgen we maar één keer”, zegt Mark Vos nog. “Het moet dan ook goed zijn want we willen ervoor zorgen dat de gemeente over tien, vijftien jaar nog attractief is om oudere bewoners en jonge gezinnen hier te houden.” De bevolking in Riemst is stabiel: elk jaar komen er plusminus 700 inwoners bij, elk jaar vertrekken er ook zoveel.

Nu is het hart van de gemeente een drukke steenweg en een rotonde, we willen een kloppend hart. Een ontmoeting­splek die heel veel kan verbinden wat er nu al is Katja ONCLIN Schepen De sociale samenhang van onze gemeente wordt niet bepaald door het aantal voorzienin­gen, wel door de kwaliteit en de vlotte bereikbaar­heid van die diensten Mark VOS Burgemeest­er

2019

De meeste gronden zijn al van de gemeente, al lopen er nog onderhande­lingen over twee percelen. In mei moet de gemeentera­ad het bestek goedkeuren. Eind dit jaar hoopt Riemst de knoop te kunnen doorhakken en het project te gunnen. De eerste spade in de grond verwacht men voor begin 2019.

 ?? FOTO EVA ??
FOTO EVA
 ?? FOTO RS
FOTO TP ??
FOTO RS FOTO TP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium