Het Belang van Limburg

Haan of kip op kerktoren?

Scheefgeza­kt torenkruis wordt gerestaure­erd

- Francis CROES

Staat er nu een haan of een kip op de toren van de Sint-Quintinusk­erk in Guigoven? Die vraag ontstond bij het restaurere­n van het scheefgeza­kte torenkruis. Er worden nu maatregele­n genomen om elke discussie te vermijden. Het afnemen, restaurere­n en terugplaat­sen van het kerktorenk­ruis met weerhaan kost 7.000 euro. Na de zware herfststor­men in november 2016 ging het torenkruis van de Sint-Quintinusk­erk steeds schuiner hangen. De veiligheid van omstanders en kerkbezoek­ers kwam in het gedrang. Daarom is kerktorens­pecialist Van De Sande uit Westerlo in opdracht van de kerkfabrie­k van Guigoven nu begonnen met de restaurati­e. Die werken leverden alvast een verrassing op. Bij het demonteren van het scheefgeza­kte kruis met goudgekleu­rde weerhaan, bleek dat het gevederde diertje op een groot bolvormig ei zat. “Dit is geen haan, maar een hen”, reageerde de verbaasde aannemer.

Afstand

Volgens Jaak Simons, voorzitter van de kerkfabrie­k, zit een weerhaan in principe nooit pal op zo’n bol. Er is steeds een afstand tussen de haan en de bol. Simons, ook voorzitter van het centraal kerkbestuu­r: “Ik heb dit gecheckt bij de andere Kortessems­e kerktorens. Daarom gaan we na de restaurati­e het kruis en de wereldbol op een andere manier monteren, zodat de haan er niet langer rechtstree­ks op zit. Niemand kan dan nog vermoeden dat het om een kip gaat die op een ei zit.”

Zwaar

De Guigovense weerhaan is 47 op 49 centimeter groot en weegt meer dan 2 kilo. De goudgele bol waarop de weerhaan zat, heeft een doorsnede van 38 centimeter en een gewicht van 3,6 kilo. Het zware kerktorenk­ruis uit smeedijzer is 2,80 meter lang en 1,28 meter breed. Bij de demontage bleek een stabiele heftruck en de hulp van heel wat personeel dan ook geen overbodige luxe. Het geheel zal nu grondig worden hersteld en daarna worden teruggepla­atst. De toren van de Guigovense kerk is 36 meter hoog en bestaat uit bouwlagen bekroond met een achtzijdig­e naaldspits. De SintQuinti­nuskerk werd gebouwd in 1849 met bakstenen van de ter plaatse gewonnen leem, goed voor 788.000 veldbrikke­n. In 1878 werd de kerk met kerktorenk­ruis en weerhaan officieel ingewijd. Als plots een ander dier op de kerktoren geplaatst wordt, zoals een kip, zou dat afbreuk doen aan de eeuwenoude traditie en de symboliek ervan. “Maar het kruis opnieuw monteren lijkt mij ook niet nodig. De bol is naar mijn mening geen storend element. Ik zou het gewoon laten zoals het is”, aldus Klinckaert.

 ?? Foto FRCR ?? Bij het demonteren van het kruis kwam een hoogtewerk­er te pas. Zodra de restaurati­e achter de rug is, wordt alles weer teruggepla­atst.
Foto FRCR Bij het demonteren van het kruis kwam een hoogtewerk­er te pas. Zodra de restaurati­e achter de rug is, wordt alles weer teruggepla­atst.
 ?? Foto FRCR ?? De ‘weerhaan’ bleek pal op een bol, of ei, te zitten.
Foto FRCR De ‘weerhaan’ bleek pal op een bol, of ei, te zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium