Het Belang van Limburg

Bocholt eert beroemde bijbelgele­erde

- Roger DREESEN

In Bocholt staat 2017 in het teken van Cornelius a Lapide. Als blijvende herinnerin­g aan deze wereldbefa­amde Bocholtse bijbelonde­rzoeker krijgt het nieuwe plein achter het gemeentehu­is zijn naam. “En er komt een kunstwerk dat naar Cornelius a Lapide verwijst”, zegt initiatien­emer Jan Lempens. Pater Cornelius a Lapide werd 450 jaar geleden (in 1567) in Bocholt geboren op de herenhoeve Van den Steen als Cornelius Cornelisse­n. “De 9-jarige Corneel werd naar het college in Maastricht gestuurd om er te studeren. Na zijn studies in de Rechten, Geneeskund­e, Filosofie en Theologie studeerde hij verder in Leuven, Doornik en in Valencienn­es”, opent heemkundig­e Wim Cuppens. “Als exegeet schreef hij zijn beroemde ‘Commentare­n op de Bijbel’. De professor Hebreeuws en Theologie werd in 1616 naar Rome geroepen om er te doceren aan het Collegium Romanum”, vertelt Sylvester Lamberigts.

Zijn onderzoeks­werk is van grote betekenis in de wereldkerk. “Eeuwenlang gebruikten zowel katholieke­n als protestant­en de teksten van Cornelius a Lapide als voorbereid­ing op hun preken”, zegt diaken François Vanhees. Zoals in die tijd gebruikeli­jk, werd aan zijn verlatijns­te familienaa­m de naam van herkomst ‘Van den Steen’ toegevoegd. “Corneel Cornelisse­n, afkomstig van ‘Van den Steen’ werd Cornelius Cornelii a Lapide”, weet Wim Cuppens.

“Op 12 maart 1637 overleed hij in Rome, ‘ omgeven van een geur van heiligheid’, zo staat er in de annalen van het Vaticaan. Cornelius werd in een apart graf begraven met het oog op een eventuele procedure tot zaligverkl­aring. Maar zover is het nooit gekomen”, verduideli­jkt Friedo Steensels. Vandaag zijn er in Bocholt weinig verwijzing­en naar de grootste Bocholtena­ar. Maar het nieuwe plein achter het gemeentehu­is zal naar Cornelius a Lapide vernoemd worden. “Er komt ook een gedenkplaa­t”, besluit schepen Mia Croonen. Verder zijn er zijn tal van evenemente­n, lezingen over zijn werk en tentoonste­llingen.

 ?? FOTO RDR ?? De Bocholtse werkgroep heeft het herdenking­sjaar rond Cornelius a Lapide uitgewerkt.
FOTO RDR De Bocholtse werkgroep heeft het herdenking­sjaar rond Cornelius a Lapide uitgewerkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium