Het Belang van Limburg

“Altijd 22 graden terwijl we bijna niks verbruiken”

-

HERK- DE-STAD - Toen het huis van Luc Geurts (47) en Leentje Tack (46) met vier kinderen te klein werd, besloten ze opnieuw te bouwen. Dit keer een ecologisch verantwoor­de woning. “Ik wilde vooral een gezond huis dat minder energie kost”, zegt Luc.

Luc Geurts (47) en Leentje Tack (46) woonden in een mooi huis, maar met vier kinderen bleek het toch te klein. Ze verkochten het huis en gingen een tijdje huren om ondertusse­n een nieuwbouw in Herk-de-Stad te zetten. “Ons nieuw huis moest alles zijn wat het huurhuis niet was: licht, ruim en energievri­endelijk”, zegt Leentje. Luc zag in 2006 de documentai­re ‘Inconvenie­nt Truth’ van Al Gore. Hij was er sterk van overtuigd dat we iets moeten doen aan het milieu. “Na wat opzoekings­werk kwam ik bij het passiefhui­s-platform terecht. Na een woordje uitleg was ik meteen verkocht. Als ingenieur geloof ik in nieuwe technieken en met een houtskelet­bouw denken we aan het milieu en bouwen we ook een huis dat gezond is voor onszelf.”

Esthetiek

Voor Leentje allemaal prima, maar ze wilde niet inboeten aan esthetiek. “We vonden een architect die mee was in het duurzame verhaal wat in 2008 nog niet zo evident was. Ik denk dat ons huis een perfect voorbeeld is van een architectu­rale en strakke houtskelet­bouw.”

Het koppel ervaart enkel voordelen. “We hadden nooit verwacht dat het zo comfortabe­l en aangenaam wonen is. Het is hier constant 22 graden, dag en nacht. En dat terwijl we volgens een zeer laag regime stoken en bijna niks verbruiken. De deuren mogen overal openblijve­n, er zijn geen koude kamers die we moeten afsluiten. Zo staan we ook altijd in contact met elkaar.”

Driedubbel­glas

Tijdens het ontwerp van hun passief huis was het vooral een kunst om alle koudebrugg­en uit te sluiten. Tussen de geperste vezelplaat aan de buitenzijd­e en het vlas aan de binnenkant zit een isolatiela­ag van 26 centimeter bestaande uit papiervlok­ken. De muren hebben zo een totale dikte van 40 centimeter. Daarnaast installeer­de het koppel driedubbel­glas, wat de regel is bij een passiefhui­s. “Dit was destijds de grote meerprijs. We moesten naar het buitenland om de ramen te vinden. Vandaag is ons land mee in het verhaal en is dit niet meer zo duur als acht jaar geleden.” Daarnaast installeer­den ze een balansvent­ilatie en zonneboile­r voor warm water. Een kleine gasketel zorgt voor extra verwarming. “Die ketel willen we nog vervangen door een milieuvrie­ndelijk alternatie­f. Wel is het nu al zo dat we zo weinig moeten verwarmen dat onze stookkoste­n vijf keer minder zijn dan in ons vorig huis dat ook een pak kleiner was. We verbruiken 14 kWh/m2 per jaar en hebben een E-peil van E30.”

Het koppel is van plan nog pv-panelen te installere­n om zo naar een nulenergie­woning te gaan. “We zijn enorm blij met onze keuze. We wonen hier in een zeer aangenaam klimaat, betalen een stuk minder verwarming­skosten en moeten niet inboeten aan comfort en esthetiek, we zouden het zo opnieuw doen. We raden het ook iedereen aan, vooral omdat vandaag passief en energievri­endelijk bouwen nog stukken goedkoper is dan toen wij eraan begonnen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het passiefhui­s van Leentje en Luc: “Wij wilden een gezond huis dat minder energie kost.”
FOTO SVEN DILLEN Het passiefhui­s van Leentje en Luc: “Wij wilden een gezond huis dat minder energie kost.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium