Het Belang van Limburg

Vijf tips voor de perfecte veranda

-

Een veranda is optimaal voor wie ook in huis optimaal wil genieten van gratis zonnewarmt­e. In de tussenseiz­oenen – en zelfs tijdens de winter – volstaat een zacht zonnetje voor een aangename warmte in de veranda. Al moet je er natuurlijk ook op letten dat het tijdens de zomermaand­en niet ondraaglij­k warm wordt.

1.Denk na over het ontwerp

Laat altijd een ontwerp maken. Zo weten zowel jij als de verandabou­wer waar jullie aan toe zijn. Zo kan die laatste jouw verwachtin­gen meteen toetsen. Let er ook op dat de stijl van je veranda in het verlengde ligt van die van je woning. Alleen zo vormt alles een mooi geheel. En pas je tuinrichti­ng aan op je veranda, en niet andersom. Inplanting, oriëntatie en de juiste dakkeuze zijn enorm bepalend. Ook een belangrijk aandachtsp­unt: de correcte plaatsing van de uitgangen naar de tuin of oprit.

2.Zorg dat de basis goed zit

Sommige verandabou­wers schenken te weinig aandacht aan de fundering. Nochtans is die van groot belang en moet hij op een degelijke manier worden uitgevoerd. De vloerplaat moet geïsoleerd zijn en voorzien worden van een vochtscher­m. Zo sluit je condensvor­ming uit. Zomaar een veranda bouwen op een bestaande verharde buitenvloe­r kan vochtprobl­emen met zich meebrengen.

3.Ga voor de juiste beglazing

Polycarbon­aat als dakbeglazi­ng mag dan wel licht en goedkoop zijn, isolerend gezien is het niet meer van deze tijd. Thermisch gezien raden we een U-waarde aan van 1,1 of 1,0. Hoe lager deze waarde, hoe beter het glas isoleert. Dubbel glas scoort ook akoestisch veel beter. Denk maar aan contactlaw­aai van regen of hagel. Staar je niet blind op de isolatie-

 ?? FOTO VERANDALAN­D ??
FOTO VERANDALAN­D

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium