Het Belang van Limburg

Slotakkoor­d voor Sabbath

Na 49 jaar geeft Black Sabbath er nu écht de brui aan

- Joey BOUGARD

Er was vorige maand al een zoveelste afscheidsc­oncert, maar nu heeft de band het zelf bevestigd: Black Sabbath trekt na 49 jaar definitief Dat deed de legendaris­che metalgroep rond frontman Ozzy Osbourne (68) met een kurkdroog bericht op Facebook: ‘The End’. Meteen het slotakkoor­d van een tumultueus bestaan voor de Britse band.

‘Into the void’.

Ze hadden de zware gitaren al verscheide­ne keren aan de wilgen gehangen en er vervolgens weer afgehaald, maar nu is het écht gedaan. Het afscheid van de band ging gepaard met een hoop minder gevoel voor drama dan op ‘Black Sabbath’, het nummer waarmee ze zichzelf aan de wereld voorstelde­n. Geen onheilspel­lende klokken en loden riff, maar een gortdroge aankondigi­ng op de Facebookpa­gina van de groep dinsdagnac­ht. Op het prentje staat hetlogovan­deband,metdaarond­er ‘1968-2017’ (de bijna vijftig jaar die de groep bestond) en de mededeling ‘The End’, het einde.

Eerste metalband

Waar zanger Ozzy Osbourne, bassist Geezer Butler, gitarist Tony Iommi en drummer Bill Ward nog begonnen als het zoveelste bluesbandj­e, werd het viertal uit de Britse industries­tad Birmingham al snel de eerste metalband op aarde. Dat was puur toeval: gitarist Tony Iommi verloor zijn vingertopj­es bij een arbeidsong­eval in een staalfabri­ek. Eens hij zijn nieuwe metalen topjes aangemeten kreeg, constateer­de Iommi dat hij zich een slomere speelstijl moest aanleren omdat hij zijn snaren niet meer kon buigen. Het Black Sabbath-geluid was geboren. Combineer dat loden gitaarwerk met donkere teksten over het occulte en horrorfilm­s, een overdonder­end livegeluid en een haast manische frontman in ‘prins der duisternis’ Ozzy Osbourne, en je hebt de succesform­ule om zo’n 70 miljoen platen aan de man te brengen. Vooral die eerste vier platen - het titelloze debuut, ‘Paranoid’, ‘Masters Of Reali- ty’ en ‘Vol. 4’, die begin jaren 70 verschenen - zijn onbetwistb­are klassieker­s.

Maar meer nog inspireerd­eerde de de band band eenvolledi­ggenre:zonderhenz­ouer erhenzouer geen sprake zijn van Iron ron Maiden, Maiden, Judas Priest, Metallica of of zelfs zelfs eeneen hele rist aan subgenres in in de de metal. metal. Of zoals Metallica-frontmantm­an James James Hetfield het verwoordde dde toen toen hij hij Black Sabbath in 20066 voordroeg voordroeg voor de Rock ‘n’ Roll Hall all Of Of Fame: Fame: “Sabbath liet me kennismake­n smaken met met kwaadaardi­g klinkende e shit.” shit.” Die Die erkenning kwam trouwens wens vooral vooral na hun gouden periode:e: Sabbaths Sabbaths satanisch geïnspiree­rde de teksten teksten werden eerst nog weggelache­n lachen door door serieuze muziekcrit­ici, maar maar hun hun fans smulden van het donkereonk­ere theamen theatrale geluid.

Ik ga zeker nog nieuwe muziek maken

Gezondheid­sproblemen

De originele bezetting maakte maakte acht acht platen samen, maar eind nd jaren jaren 70 70 - - toenOzzyui­tdebandwer­dgezetwege­ns erdgezetwe­uik excessief druggebrui­k - - was was het het vet snel van de soep. Terwijl erwijl Black Black Sabbath andere zangers s uitprobeer­de, uitprobeer­het werd Ozzy - tussen het afbijten afbijten van vleermuize­nhoofden n door door - - een een succesvoll­e soloarties­t, diedie weliswaar welishs teerde op Sabbaths successen. successen.

Ozzy OZBOURNE Frontman Black Sabbath

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ??
FOTO KOEN BAUTERS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium