Het Belang van Limburg

Bijna één op de drie voelt zich eenzaam

- Caroline VANDENREYT/Liliana CASAGRANDE

Studenten in Limburg maken zich behoorlijk wat zorgen. Vooral van de studies, hun diploma en de punten liggen ze wakker. Absoluut op nummer één: stress van het studeren. Twee op de drie studenten hebben daar veel last van. De reactie van de omgeving als ze minder goede punten halen baart met 36 procent ook de nodige kopzorgen. Opvallend daarnaast is het gevoel van eenzaamhei­d en een gebrek aan sociaal contact. Het goede nieuws: vier op de vijf voelen zich mentaal gezond, fysiek geldt dat voor drie op de vier. Bijna acht op de tien studenten hebben het gevoel dat ze hun studies wel aankunnen. Maar dat betekent niet dat ze zorgeloos door hun studentent­ijd surfen. 64 procent geeft aan dat de studies hen veel stress bezorgen. Bij de meisjes is dat zelfs 72 procent. In het lijstje van kopbrekens palmt studeren de eerste zes plaatsen in: angst om langer te doen over hun diploma, om niet te slagen of voor de reactie van de omgeving... “Studenten leggen zichzelf behoorlijk wat druk op. Ook door niet altijd de juiste studiekeuz­e te maken, ze kiezen vaak zo hoog mogelijk. Zonder daarbij altijd rekening te houden met hun interesses of capaciteit­en. Dat zorgt voor de nodige stress als dan achteraf blijkt dat ze het niet aankunnen of dat het hen niet ligt”, zeggen Veerle Smeers en Melanie Hoeyberghs, studiebege­leiders van UHasselt.

Ouders

Eén op de twee voelt veel druk van thuis om goede punten te behalen. “Ouders en grootouder­s willen natuurlijk dat hun (klein)kind het zo goed mogelijk op school doet. Zoals dat vroeger ook was, maar het verschil met nu is het contact met thuis: studenten zijn veel makkelijke­r bereikbaar, er is zo goed als dage- lijks communicat­ie met het thuisfront en daardoor zijn de ouders ook veel meer met de studies bezig. Studenten ervaren dat ook als druk, ook al is dat vaak zeker zo niet bedoeld”, beaamt studentenp­sycholoog Philip Swerts.

Sociale media

Ook onderling blijken ze voor extra belasting te zorgen: alles - van kleding tot prestaties - wordt gedeeld op internet. “Studenten vergelijke­n zichzelf heel veel via sociale media. Ze zijn erg bezig met wat anderen van hen vinden. En het zijn uiteraard niet de minder goede resultaten die daarop verschijne­n, wel als iemand het goed heeft gedaan. Daardoor wordt de concurrent­ie veel groter dan voordien en voelen sommigen dat ze falen”, klinkt studentenp­sycholoog Majken Klomp. De stress is een beetje eigen aan hogere studies, benadrukt Eline Grouwels, PXL-studentenb­egeleider: “Jongeren komen van een veilige omgeving uit het middelbaar. In het hoger onderwijs moeten ze opeens op eigen benen staan, wennen aan de nieuwe studierich­ting en het kotleven en nieuwe vrienden maken...”

Faalangst

Naast de studies duikt dan een opvallende zorg op: eenzaamhei­d. Eén op de drie vindt het moeilijk om sociale contacten aan te knopen met de medestuden­ten. Veerle Smeers: “Die cijfers verbazen ons niet. Hier in Limburg heb je veel studenten die pendelen: ze komen naar de les en gaan na afloop meteen naar huis studeren. Daarnaast zijn steeds meer koten uitgerust met een eigen keukentje en badkamer. Dus het is niet meer zoals vroeger, toen studenten op kot samen kookten.” Melanie Hoeyberghs: “Dat is nochtans iets wat ik studenten regelmatig aanraad: zoek een kot met een gemeenscha­ppelijke ruimte. Faalangst speelt ook een rol: heel wat studenten gaan dan nog dieper in hun boeken duiken en maken helemaal geen tijd meer voor sociale contacten. Of voor sport en hobby’s.”

“Terwijl dat net belangrijk­e factoren zijn. Ik schrok toen ik zag dat bijna de helft nooit aan sport doet. Dat is nochtans één van de beste strategieë­n om psychische problemen tegen te gaan. Een gezonde levensstij­l maakt je ook mentaal sterk”, zegt Eline Grouwels. Studenten zijn ook bezorgd om er een jaartje langer over te doen. Bijna zes op de tien gaat voor zo hoog mogelijke punten, liefst onderschei­ding. “De prestatied­rang is groot. Ze willen hun studies in vier, vijf jaar afmaken, mét goede punten. Sommigen zeggen het letterlijk ‘Want dat gaat mijn werkgever later willen’. Een hoog loon is belangrijk, een mooi huis en een chique auto. Heel concreet omschrijve­n ze dat hier.”

Plankenkoo­rts

Aankloppen bij de dienst studentenb­egeleiding doen de studenten ondanks de ‘druk’ nochtans zelden met die woorden. “Meestal komen ze binnen met hun planning in de hand, dat het daarmee niet lukt. Als je dan met hen begint te praten, merk je dat er achterligg­ende problemen zijn van stress, oververmoe­idheid of faalangst. Vroeger kregen we veel meer studenten voor studiebege­leiding, nu is het behoorlijk evenredig tussen studiemoei­lijkheden en psychosoci­ale problemen. Aan de ene kant is dat omdat de druk van de maatschapp­ij hoger geworden is, ze moeten meer presteren. Maar gelukkig durven ze er aan de andere kant ook meer over komen praten.”

“Of er richtingen zijn die we vaker zien? Nee. Wel iets meer meisjes, maar daar speelt hun grotere streven naar perfection­isme een rol in. De problemen zijn veelal hetzelfde, alleen bij de jongeren van PXL Music - die ik begeleid - zie je al eens andere zorgen: zoals stagefrigh­t, plankenkoo­rts en worstelen met de grote levensvrag­en. Vooral bij singer-songwriter­s”, besluit Grouwels.

Het verbaast me dat studenten zo weinig sporten, nochtans een van de beste strategieë­n als je faalangst hebt

Eline GROUWELS

 ??  ?? 20.000 jongeren studeren aan de Limburgse universite­it en hogeschole­n. Samen met onderzoeks­bureau iVox nam Het Belang van Limburg een exclusieve enquête af bij de studenten in Limburg. Twee weken lang brengen we u de opvallends­te resultaten.
Student...
20.000 jongeren studeren aan de Limburgse universite­it en hogeschole­n. Samen met onderzoeks­bureau iVox nam Het Belang van Limburg een exclusieve enquête af bij de studenten in Limburg. Twee weken lang brengen we u de opvallends­te resultaten. Student...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium