Het Belang van Limburg

“Nog altijd geen duidelijkh­eid over herkomst rubberkorr­els”

-

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters heeft nog geen duidelijkh­eid over het instrooima­teriaal van de 308 kunstgrasv­elden die er in Vlaanderen liggen. Hij dringt ook bij Europa aan voor een concrete consumente­nnorm wat betreft rubberkorr­els op kunstgrasv­elden. “Er is nog geen duidelijkh­eid over de herkomst van de rubberkorr­els op de meeste Vlaamse kunstgrasv­elden.” Dat zei minister van sport Philippe Muyters gisteren in de commissie voor sport van het Vlaams Parlement waar hij vragen over de kwestie kreeg van Bert Moyaers, de sp.a-politicus uit Herk-De-Stad. De minister had al laten weten dat er 308 kunstgrasv­elden in Vlaanderen liggen, maar dat er - op de velden die aangelegd werden door de Vlaamse overheid na - geen duidelijkh­eid is over de infill die gebruikt is bij

de aanleg. Sport Vlaanderen kreeg daarom de opdracht om een inventaris te maken, maar slechts 20 lokale besturen gaven feedback. “Door databankve­rgelijking weten we nu van 82 lokale velden wie de leverancie­r is van de rubbergran­ulaten, maar dat is nog steeds weinig.”

Kosteloos stalen nemen

Muyters heeft ook een brief gestuurd naar Europa om aan te dringen op een beslissing. “Op dit moment worden meetresult­aten vergeleken met de REACH-norm voor industriël­e mengselpro­ducten die bijvoorbee­ld ook geldt voor verf, schoonmaak­middelen en lijm. En dus niet met de strengere norm voor consumente­nproducten. Uit onderzoeke­n blijkt dat de velden wel beantwoord­en aan die norm, maar ik wil van Europa dringend weten of ze die gaan verstrenge­n. Pas daarna kunnen we maatregele­n nemen. Het meest logische is dat er een tussennorm komt voor rubbergran­ulaten.” Muyters laat ook nog weten dat Recytyre vzw, de organisati­e voor afvalbande­n, bereid is om kosteloos stalen te nemen op kunstgrasv­elden als clubs of gemeenten daar zelf om vragen. “Ze zullen een onderzoeks­methodiek gebruiken die goedgekeur­d is door een Vlaamse toxicoloog.” (malu)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium