Het Belang van Limburg

Gemeenten verwijdere­n rubberkorr­els

Na onderzoek Het Belang van Limburg en UHasselt naar kunstgrasv­elden

- Roel DAMIAANS/Mark VAN LUYK

HASSELT - In de rubberkorr­els van 19 kunstgrasv­elden in Limburg zitten kankerverw­ekkende stoffen. Dat bewijst een chemische analyse van de Universite­it Hasselt op vraag van onze krant. Toxicologe­n die het onderzoek konden inkijken, adviseren om de rubberkorr­els uit voorzorg van de velden te verwijdere­n. Zeven Limburgse gemeenten met een kunstgrasv­eld volgen dat advies op. 16 van de 21 Limburgse velden zullen zo rubbervrij worden.

De rubberkorr­els die op de Limburgse kunstgrasv­elden liggen, zullen op korte termijn grotendeel­s verdwijnen. De meeste gemeenten die hun toestemmin­g hebben verleend aan het onderzoek van deze krant en de Universite­it Hasselt naar toxische stoffen in de korrels, hebben beslist om ze te vervangen. De gemeentebe­sturen kiezen voor een alternatie­f, uit het voorzichti­gheidsprin­cipe of omdat de pleinen toch aan renovatie toe waren. De gemeente Houthalen-Helchteren pakte gisteren al uit met een drastische beslissing: het is verboden om nog te voetballen op de kunstgrasv­elden van Houthalen VV en FC Helson. De gemeente wil zo snel mogelijk een bestek opmaken om de rubberkorr­els te laten vervangen. Die beslissing kwam er nadat het schepencol­lege op de hoogte werd gebracht van de onderzoeks­resultaten van de UHasselt en het advies van toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven. Ook de stad Hasselt gaat het rubbergran­ulaat op het kunstgrasv­eld grasveld aan aan de de sporthal sporthal van van Kie Kiewit wit vervangen. vervangen. En En twee twee weken weken geleden geleden had had de de stad stad Sint-Truiden Sint-Truiden al al beslist beslist om om de de rubberkorr­els rubberkorr­els te te verwijdere­n verwijdere­n op op de de kunstgrasv­elden kunstgrasv­elden van Zepperen-Brustem en het sportcentr­um Nieuw Sint-Truiden.

Geen verbod

In tegenstell­ing tot HouthalenH­elchteren roepen andere gemeenten niet op tot een speelverbo­d op de velden. Ze verwijzen allemaal naar een positief advies van het Vlaamse Agentschap Zorg & Gezondheid, en laten in tussentijd toe dat er op de velden gevoetbald wordt. Maar Genk, Bilzen, Maasmechel­en, Riemst en voetbalclu­b KRC Genk gaan de rubberkorr­els rubberkorr­els wel wel zo zo snel snel mogelijk mogelijk opruimen opruimen en en vervangen. vervangen. In In totaal totaal zullen zullen dan dan 16 16 van van de de 21 21 Limburgse Limburgse kunstgrasv­elden kunstgrasv­elden rubbervrij rubbervrij worden. worden.

Groepsaank­oop Groepsaank­oop

In In Tongeren Tongeren en en Alken Alken en en bij bij de de voetbalclu­bs voetbalclu­bs STVV STVV (Sint-Truiden) (Sint-Truiden) en en RC RC Hades Hades (Hasselt) (Hasselt) newn nemen ze voorlopig geen maatregele­n. “Volgens ons is er geen reden tot paniek. We zullen dit dossier wel normen opvolgen oplegt”,als Europazegt Philippe nieuwe Bormans, CEO van STVV. De Tongerse schepen van Sport Gerard Stassen ziet ook geen reden om maatregele­n te nemen v voor het kunstgrasv­eld van FC Heur-Tongeren. “We hebben advies v gekregen van het Vlaamse A Agentschap Zorg & Gezondheid

en van Sport Vlaanderen. Zij voorzien geen problemen.” In Alken komt er één grote fusieclub, wellicht op de terreinen van Sint-Joris. “Wat er op termijn met het kunstgrasv­eld van KWS Alken zal gebeuren is niet duidelijk. Maar voorlopig mag er van ons op gespeeld worden.”

Bij RC Hades ligt het moeilijker. “Als kleine club hebben we het geld niet om de korrels te vervangen. We hebben wel al een overleg gepland met de stad Hasselt om te kijken of zij ons op de een of andere manier kunnen helpen”, zegt clubvoorzi­tter Jef Evens. Maandag komen de sportfunct­ionarissen van verschille­nde Limburgse gemeenten samen om over het thema te spreken. Een groepsaank­oop voor een alternatie­f instrooimi­ddel staat op de agenda.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? Exclusief onderzoek
FOTO'S TOM PALMAERS Exclusief onderzoek

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium