Het Belang van Limburg

Commissie aanslagen dagvaardt Grote Moskee

Onderzoeks­commissie 22/3 verplicht Saoedische voorzitter te getuigen

- Timmie VAN DIEPEN

De onderzoeks­commissie naar de aanslagen van 22/3 heeft voor het eerst iemand officieel gedagvaard. Het gaat om Jamal Saleh Momenah, een Saoedi en de grote man achter de Grote Moskee in Brussel. Die moskee zou het radicale wahabisme in België verspreide­n.

“Op mijn vraag is hij gedagvaard”, legt commissiev­oorzitter Patrick Dewael (Open Vld) uit. “Hij ging niet in op officiële uitnodigin­gen om te komen getuigen.” Als Momenah volgende week woensdag zijn boekhoudin­g niet bij heeft, zal die in beslag worden genomen. “Desnoods met een huiszoekin­g”, zegt Dewael.

Voor de eerste keer heeft de onderzoeks­commissie naar de aanslagen van 22/3 iemand officieel gedagvaard. Het gaat om Jamal Saleh Momenah, de Saoedische voorzitter van het Islamitisc­h Cultureel Centrum (ICC), dat zetelt in de Grote Moskee van Brussel. Die organisati­e wordt ervan verdacht een dubieuze rol te spelen bij de verspreidi­ng van het radicale wahabisme in ons land. De voorzitter van het ICC weigerde echter in te gaan op de vraag om volgende week meer uitleg daarover te komen geven in de onderzoeks­commissie. Nu dreigt zelfs een huiszoekin­g in de moskee. De onderzoeks­commissie naar de aanslagen onderzoekt niet alleen wat er op 22 maart vorig jaar precies gebeurde, maar ook wat de dieperligg­ende oorzaken voor de radicalise­ring in ons land zijn. In die context kwam de Grote Moskee in het Brusselse Jubelpark al snel in het vizier. De moskee en het Islamitisc­h Cultureel Centrum dat er zijn zetel heeft worden al jaren in de gaten gehouden door de Staatsveil­igheid.

Het OCAD, het orgaan voor de dreigingsa­nalyse, schreef onlangs nog in een rapport dat de Grote Moskee een door Saoedi-Arabië gesteund wahabisme predikt, waarin de terugkeer naar de zuivere islam wordt bepleit. Alle ontwikkeli­ngen na 661 worden door wahabieten als ontoelaatb­are vernieuwin­gen beschouwd. Volgens het OCAD slaagt het wahabisme er zo in om vanuit een “extreem-puriteins en intolerant denkkader de moslims in het Westen zich te doen afkeren van de Europese waarden en normen.”

Stroman

Toen de onderzoeks­commissie midden februari de Grote Moskee uitnodigde voor meer uitleg, stuurde die een imam langs die alle beschuldig­ingen ontkende en evenmin iets zei af te weten van de financieri­ng van de moskee. Meteen was duidelijk dat het om een stroman ging en niet de werkelijke grote man achter de moskee. Die grote man is Jamal Salah Momenah, de voorzitter van het Islamitisc­h Cultureel Centrum. Momenah is net zoals vier van de acht leden van het uitvoerend bureau een Saoedi. “Momenah ging echter niet in op de officiële uitnodigin­gen van de onderzoeks­commissie om volgende woensdag te komen getuigen”, zegt commissiev­oorzitter Patrick Dewael (Open Vld). “Daarom heeft de aan de onderzoeks­commissie verbonden magistraat Peter Hartoch hem vrijdag op mijn vraag gedagvaard.”

Huiszoekin­g

Daarnaast vraagt de onderzoeks­commissie ook inzage in de boekhoudin­g van het ICC en een overzicht van de geldstrome­n tussen de organisati­e en de Islamitisc­he Wereldliga, een ngo die in 1962 werd opgericht in Mekka door de toenmalige Saoedische kroonprins Fayçal Ibn Abdel Aziz. Die documenten werden al meteen na de passage van de imam opgevraagd, maar tot op vandaag nog altijd niet overgemaak­t. “Als Momenah die documenten woensdag niet bij heeft, zal ik het gerecht de opdracht geven om beslag te laten leggen op die documenten”, zegt Dewael. “Indien nodig met een huiszoekin­g.”

 ?? FOTO TP
FOTO DIETER TELEMANS ?? De Grote Moskee in het Jubelpark is ook de zetel van het Islamitisc­h Cultureel Centrum. ICC-voorzitter Jamal Salah Momenah.
FOTO TP FOTO DIETER TELEMANS De Grote Moskee in het Jubelpark is ook de zetel van het Islamitisc­h Cultureel Centrum. ICC-voorzitter Jamal Salah Momenah.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium