Het Belang van Limburg

Gents koppel op reis krijgt krakers niet uit eigen huis gezet

-

Pol De Roo en Sarah Braye zitten in zak en as. Terwijl ze voor het werk in het buitenland zitten, kraakte een Slovaaks Romagezin hun huis in Gent. Die mensen daar op korte tijd weer uitkrijgen, blijkt onmogelijk. “Zelfs de politie staat machteloos.” Het koppel kocht in december een herenhuis in Gent en vertrok daarna naar Vietnam, waar Sarah Braye aan ontwikkeli­ngssamenwe­rking doet. Dinsdag kregen ze via e-mail van de buurvrouw te horen dat een Romagezin van vijftien mensen hun huis heeft ingepalmd. “Ze hebben de deur geforceerd en wonen er nu met hun kinderen en hond. Ze gebruiken elektricit­eit, water en verwarming op onze kosten.”, zegt Braye ons aan de telefoon vanuit Vietnam. “We vrezen ook dat ze het huis aan het strippen zijn. Onze buurvrouw hoort getimmer en zag hen al met planken naar buiten zeulen. Het huis was in vrij goede staat en onze dure meubels staan er.” Het koppel verwittigd­e de politie en nam een advocaat, tevergeefs.

Geen misdrijf

“Wij kunnen alleen maar bij de krakers langsgaan, mogelijke schade detecteren en een pv opstellen”, klinkt het bij de Gentse politie. “Zonder rechterlij­k bevel kunnen we het gezin niet buitenzett­en. Kraken op zich is geen misdrijf. Wij mogen enkel ingrijpen als de eigenaars in nood zijn. Hier is dat niet het geval.” Hallucinan­t, vindt Sarah. “Er staat ons nu een lange, dure procedure te wachten om ons huis terug te krijgen. En dat terwijl mijn man er zelfs al gedomicili­eerd is. In april wil hij starten met renovatiew­erken, maar dat lijkt nu onmogelijk. En zelfs al zouden we nu meteen naar België terugkeren, dan nog konden we niet in ons eigen huis.” Het Franstalig­e Romagezin heeft geen plannen om eruit trekken. “Wij hebben 150 euro betaald aan een Slovaakse man die ons geholpen heeft om hier te mogen wonen”, stellen ze.

Wetgeving aanpassen

Gents burgemeest­er Termont (SP.A) zegt dat hij machteloos is. “De wetgeving moet aangepast worden, zodat de politie krakers kan uitzetten.” Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert is alvast met een wetsvoorst­el bezig om kraken strafbaar te maken, waardoor de burgemeest­er snel kan optreden. Nu is dat niet het geval.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium