Het Belang van Limburg

“Te weinig vakantiepl­ekken voor mensen met beperking”

Koppel uit Hechtel-Eksel zamelt geld in om toegankeli­jke B&B te openen in Spanje

- Joos MEESTERS

Het zijn spannende dagen voor Johan Leppens (35) en Elke Derwael (31) uit Hechtel-Eksel. Op 1 februari lieten ze alles in België achter om hun grote droom na te jagen: een B&B voor mensen met een beperking in het Spaanse Calpe. Maar er is nog een struikelbl­ok: met nog vijftien dagen te gaan moeten ze via crowdfundi­ng nog 7.640 euro inzamelen om hun vakantiehu­isje aan te passen aan de noden van hun gasten.

CALPE -

Johan was postbode, Elke werkte als opvoedster bij Tevona, een vzw die zorg biedt aan volwassene­n met een verstandel­ijke beperking. “Door mijn job werd ik ermee geconfront­eerd dat er te weinig vakantiemo­gelijkhede­n zijn voor mensen met een beperking”, vertelt Elke. “Een B&B met begeleidin­g is bijna niet te vinden. Daarom moeten er dikwijls begeleider­s meereizen, wat dan weer extra kosten met zich meebrengt.” Johan en Elke beslisten om zelf een B&B te openen. De locatie lag voor de hand. “Mijn peter is van Spaanse afkomst en ik heb er mijn hart verloren”, zegt Elke. Ze kochten een vakantiewo­ning in Calpe, aan de Costa Blanca. “Calpe is een heel toegankeli­jke stad voor mensen met een beperking. Je vindt hier bijvoorbee­ld speciale rolstoelen voor op het strand en de redders staan altijd paraat om vakantiega­ngers die hulp nodig hebben in zee te helpen.”

Stormbreke­r

Ze namen ouderschap­sverlof en op 1 februari reden Johan en Elke met hun dochtertje Elisa (2) en hondje Diego naar Spanje. Deze zomer hopen ze de eerste gastenkame­rs van B&B De Stormbreke­r te openen. “We streven naar ten minste vijf kamers, waarvan drie toegankeli­jk voor rolstoelge­bruikers. We willen plaats bieden aan minimaal twaalf gasten. Iedereen is welkom, met of zonder fysieke of mentale beperking.” Maar voor het zover is, moet er nog heel wat gebeuren. Om de toegankeli­jkheid van hun B&B te vergroten is veel geld nodig. “Voor de hoogstnood­zakelijke aanpassing­en rekenen we op een bedrag van 22.000 euro.”

Spaanse crèche

Daarom zijn Johan en Elke een online crowdfundi­ng gestart. Wie een bedrag investeert in het project, wordt bedankt met een naamsverme­lding, een attentie of overnachti­ngen in de B&B, afhankelij­k van de grootte van de gift. Vrijdag stond de teller op 14.360 euro, of 65 procent van het beoogde bedrag. Let wel, als over vijftien dagen niet de volledige som van 22.000 euro is opgehaald, gaan alle giften terug naar de schenkers en gaat de crowdfundi­ng niet door.

“Dat zou inderdaad een groot probleem zijn, maar we denken dat het haalbaar moet zijn”, zegt Elke. “We zijn ervan overtuigd dat er nood is aan dit soort vakantieve­rblijf. Schrik dat er geen gasten zouden komen hebben we zeker niet.” Intussen leert dochtertje Elisa haar eerste si’s en no’s in de Spaanse crèche. Hun huis in Hechtel-Eksel is verkocht. “We hebben een risico genomen, want mislukken is geen optie. Maar we moesten dit doen, de droom was te groot”, zegt Elke.

bbdestormb­reker.com

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium