Het Belang van Limburg

Begrotings­controle: regering moet op zoek naar 313 miljoen

- Eric DONCKIER

De regering-Michel moet de volgende weken 313 miljoen euro vinden om de begroting op koers te houden. Dat blijkt uit het rapport van het Monitoring­comité. Maar bij de N-VA dringen ze aan op een grotere inspanning, omdat het nog vroeg in het jaar is en men nooit kan weten wat er nog allemaal gebeurt.

BRUSSEL -

De regering-Michel engageerde zich ten overstaan van de Europese Commissie om in de periode 2015-2017 het begrotings­tekort structuree­l te vermindere­n met 1,2 procent van het bruto binnenland­s product.

Om dat objectief te halen, moet de regering op zoek naar 313 miljoen euro aan nieuwe inkomsten dan wel besparinge­n. Maar de N-VA wil meer. De verklaring hiervoor is dat het slechts 313 miljoen euro is indien de financiële buffer die vorig jaar werd voorzien bij de opstelling van de begroting 2017, volledig wordt opgesoupee­rd.

Onvoorzien­e kosten

De N-VA vindt dat geen goed idee omdat het pas maart is, dus nog vroeg in het jaar en dat er in de loop van het jaar zich nog onvoorzien­e zaken kunnen voordoen waar ook geld voor nodig is. Het tekort van 313 miljoen euro is een gevolg van hogere uitgaven dan geraamd. Het gaat dan om intrestlas­ten op de schuld (193 miljoen), SZ-uitgaven (177 miljoen), primaire uitgaven (64 miljoen) en hogere afdrachten aan de deelstaten en Europa (71 miljoen). De fiscale inkomsten vallen 146 miljoen euro lager uit dan geraamd. Vandaag komt het kernkabine­t een eerste keer samen om zich te buigen over het rapport van het Monitoring­comité. dat vervolgens door werkgroepe­n zal worden uitgekamd. Daarna kan het echte werk beginnen om het begrotings­tekort voor het eerst in lange jaren onder de 1 procent structuree­l te brengen. Om het begrotings­objectief - een begroting in evenwicht tegen het einde van de legislatuu­r - te halen, zijn nog voor zo’n 4 miljard euro aan maatregele­n nodig. Dat is iets voor de opmaak van de begroting 2018. Dan komt in principe ook de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng aan bod.

 ?? FOTO BELGA ?? Premier Michel en minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
FOTO BELGA Premier Michel en minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium