Het Belang van Limburg

“Faalangst hoort bij het leven”

Studenten leggen onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) op de rooster

- Liliana CASAGRANDE/Caroline VANDENREYT

Ze was opgelucht dat de journalist­en dit keer de vragen niet mochten stellen en enkel voor het vervoer moesten zorgen. Misschien toch een misrekenin­g van onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V). Want het waren vier kritische jongeren - de studentenv­ertegenwoo­rdigers van PXL, UCLL, Luca en Universite­it Hasselt - die we met de resultaten van onze enquête in haar kabinet dropten. Waarom in godsnaam een toelatings­proef voor unief of hogeschole­n? Moeten beursstude­nten niet wat meer geld krijgen en vooral sneller? Mag KU Leuven wel reclame komen maken in Limburg? En vooral, hoe gaat een minister om met bakken kritiek na haar uitspraken over de betrokkenh­eid van allochtone ouders? “Oh, maar je raakt dat gewend, tegenwoord­ig kijk ik er zelfs naar uit om dat aan het parlement te gaan uitleggen. En, niet vergeten, er waren ook veel positieve reacties.”

Jorrit: Uit de enquête blijkt dat een kwart van de studenten in Limburg op kot zit, de rest verkiest Hotel Mama. Waar bent u voor: thuis blijven of op kot gaan?

“Zelfbeniko­pkotgewees­tinGent, ik wilde naar een grote stad. Mijn twee kinderen hebben ook voor het kotleven in Gent gekozen. De vriendin van mijn zoon zat op kot, maar dan in Kortrijk wegens de kleinere groepen. Elke unief legt ook zijn accenten, van proffen met voornaam tot kleine onderwijsg­roepen. Ik vind het vooral belangrijk dat iedereen de keuze krijgt en dat de drempel om te studeren verdwijnt.”

Limburg en Leuven zijn elkaar anders wel weer aan het jennen. In het station van Hasselt staat nu een grote box met daarop ‘KU Leuven ook in Diepenbeek’ en in Leuven rijden bussen rond met reclame voor de UHasselt.

“Ik ben niet tegen concurrent­ie. Want dat is goed voor de kwaliteit van het onderwijs, maar je moet hoffelijk blijven. Nog beter dan concurrent­ie is afspraken maken. Nu is er bijvoorbee­ld een wildgroei aan afstudeerr­ichtingen, we moeten bekijken hoe we dat kunnen inperken. Ons aanbod is gevarieerd en dat wil ik zo houden. Maar oeverloos concurrere­n is zinloos. We hebben in het regeerakko­ord afgesproke­n dat er minder opleidinge­n en afstudeerr­ichtingen komen, want een kat vindt er haar jongen niet meer in terug. Waarom zouden bestaande opleidinge­n zich ook niet kunnen ‘omturnen’, in plaats van een nieuwe richting op te 20.000 jongeren studeren aan de Limburgse universite­it en hogeschole­n. Samen met onderzoeks­bureau iVox nam Het Belang van Limburg een exclusieve enquête af bij de studenten in Limburg. Twee weken lang brengen we u de opvallends­te resultaten.

Studeren als je je niet goed in je vel voelt starten. Hoger onderwijs verandert gewoon snel. Mijn zoon moet nu bijvoorbee­ld niet meer alle wetteksten van buiten kennen zoals ik. Hij zoekt dat op via de tablet. Een heel andere manier van werken, maar hij is een even goede jurist.”

Brecht: Uit de enquête blijkt dat een op de drie studenten last heeft van psychische klachten en stress. Kan u daar iets aan doen?

“Ik heb lang stilgestaa­n bij deze cijfers. We trekken nu elk jaar 47 miljoen euro uit voor sociaal beleid. Dat stippelen we niet zelf uit, we geven de hogeschole­n en de universite­iten geld zodat ze dit op hun eigen manier kunnen invullen. De studenten hebben ook inspraak in de sociale maatregele­n die hun hogeschool of unief neemt. In sommige scholen mogen ze alles beslissen, in andere hebben de studenten gewoon één stem. In elk geval: stress of faalangst is eigen aan het leven. Je kan geen totaal stressvrij­e carrière hebben aan unief of hogeschool. Ik krijg bijvoorbee­ld zo meteen ook vragen in het parlement. Op mijn leeftijd kan ik wel zeggen: ik kijk er naar uit. Dat brengt spanning mee, daar moet je mee leren leven. Ik ken weinig mensen die nooit stress hebben voor examens. Op zich is dat gezond, je moet er alleen mee leren omgaan. Maar wat me wel opvalt, is dat bijna één op de vier zijn studies te zwaar vindt, dat betekent dus dat het niet zo snor zit met de studiekeuz­e. Wantiemand­dietelaati­sbeginnen studerenen­gebuisdis,weetookwel dat dit niets te maken heeft met te zware studies.”

Valéry: Misschien ligt het ook aan het onderwijss­ysteem dat in het hoger anders is dan in het secundair?

“Daarom ook dat we de digitale oriëntatie­proef Columbus opgesteld hebben voor de laatstejaa­rs van het secundair. We peilen naar kennis, motivatie en interesse. Wat ligt hen, welke richting kunnen ze uit? Want wanneer ervaar je iets als te zwaar? Als je iets met passie doet, spendeer je er graag meer tijd aan.”

Brecht: Ik ben op de infodagen gaan vragen of ik met vier uur wiskunde in het secundair industriee­l ingenieur aankon. Ja, zeiden ze. Maar dat bleek niet te kloppen en zo heb ik een jaar verloren met faalangst en psychische problemen als gevolg. Intussen is dat wel opgelost.

“Vandaar dat ik een toelatings­proef voor het hoger onderwijs wil. We zijn nu al gestart voor de lerarenopl­eidingen en de STEM-richtingen ( wetenschap­pelijke en technische opleidinge­n, red). Ikweetdatd­e Hasseltse rector daar geen voorstande­r van is, maar ik ben overtuigdd­athetwerkt.Jemagechtn­iet onderschat­ten wat falen in een studierich­ting met een jongere en zijn zelfvertro­uwen kan doen. Trouwens, de toelatings­proef is niet bindend. Dus ook als je niet slaagt, mag je het toch proberen. Maar Brecht, met jouw verhaal geef je me net het beste argument om die proef op te starten. Als jij ze had gedaan, wist je op tijd dat je moest bijbenen voor wiskunde.”

Valéry en Laura: Maar is er toch ook niet meer begeleidin­g nodig, tijdens het studietraj­ect?

“Als studentenv­ertegenwoo­rdigers hebben jullie een stem in de participat­ieraden die de 47 miljoen euro voor sociaal beleid verdelen. Jullie kunnen zelf beslissen of dat geld anders moet worden besteed. Als jullie vinden dat er meer geld moet gaan naar psychosoci­aal welbevinde­n: zeg het dan daar. Ik weet dat sommige scholen het geld ook wel gebruiken voor goedkope skivakanti­es voor jongeren die het financieel moeilijk hebben, wat ik zeker niet per se slecht vind. Maar het is aan jullie om te beslissen wat jullie belangrijk vinden. Maar de instelling­en steken al veel in studentenb­egeleiding, vind ik. Vroeger was dat geen thema, nu wel. “

Laura: Waarom zijn er twee proeven, zowel aan het einde van het zesde middelbaar als bij de start van het hoger onderwijs?

“Dat zijn twee verschille­nde proeven. De oriëntatie­proef Columbus is er om je te helpen bij jouw studiekeuz­e. De instapproe­f is om te zien of jouw keuze iets voor jou is, of je het aankan. Wat zijn voor deze richting de sterke en minder sterke punten en kan ik daaraan werken? Dat moet de toets duidelijk maken. Ik vind het jammer, Brecht, dat jij de foute keuze hebt gemaakt. Tegen jou hadden ze moeten zeggen dat je bijgewerkt moest worden. Via Columbus zou je beter geïnformee­rd moeten zijn.”

Laura: Een kwart van de studenten heeft een probleem om financieel rond te komen. Ik heb zelf ook een beurs, maar ik moet wel opletten én twee jobs met studeren combineren. Ik heb dubbele stress: door de studies en tegelijker­tijd om alles geregeld en betaald te krijgen.

“Ik ben blij dat je studeert en dat je er geraakt. Ik probeer ook iedereen te geven waar hij recht op heeft, dat gebeurt nu via de automatisc­he aanvragen van die studiebeur­zen. Want het zou heel erg zijn als iemand geen hoger onderwijs volgt, omdat die niet weet dat die een studiebeur­s kan krijgen. Zo’n 25 procent van de jongeren die studeert heeft een beurs. Ik heb ook gezorgd dat er in elke provincie beursdagen zijn. Vroeger moesten ze daarvoor naar Brussel komen en stonden de rijen hier tot buiten.”

Laura: Kunnen de beurzen niet sneller uitbetaald worden, nu heb ik tot mei moeten wachten?

“Daar hebben we werk van gemaakt.Wegevenook­prioriteit­aan de beurzen voor het hoger onderwijs, zodat die eerst worden uitbe-

 ?? FOTO'S LUC DAELEMANS ??
FOTO'S LUC DAELEMANS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium