Het Belang van Limburg

Presidente Zuid-Korea afgezet

Koerswijzi­ging tegenover Noord-Korea op komst?

- Luc STANDAERT

Het Zuid-Koreaanse grondwette­lijk hof heeft vrijdag presidente Park Geun-hye definitief afgezet. Daarmee bevestigt het hof de voorlopige maatregel die de Zuid-Koreaanse Senaat al drie maanden geleden had genomen. De presidente wordt vooral verweten een vriendin te veel toegang te hebben gegeven tot staatszake­n waardoor die in de mogelijkhe­id kwam om bedrijven af te persen. Het schandaal houdt Zuid-Korea al maanden in de ban, en ook de topman van elektronic­agigant Samsung is opgepakt in verband met de zaak. Miljoenen Zuid-Koreanen hebben maandenlan­g betoogd om de afzetting van de presidente te eisen. Maar nu het zover is kwamen vrijdag ook haar aanhangers op straat, doorgaans oudere mensen. Bij de protesten tegen de afzetting zijn twee manifestan­ten om het leven gekomen.

Het grondwette­lijk hof besliste unaniem dat Park Geun-hye (foto) wel degelijk schuldig is aan afpersing, machtsmisb­ruik en het lekken van staatsgehe­imen. Zij verliest met onmiddelli­jke ingang haar presidenti­ële immuniteit, zodat ze door het gerecht ondervraag­d en eventueel gearrestee­rd kan worden. De grondwet schrijft voor dat er nu binnen zestig dagen verkiezing­en moeten komen. Dat gebeurt wellicht op 9 mei en het ziet ernaar uit dat de Zuid-Koreanen na tien jaar conservati­ef bewind nu geneigd zullen zijn een liberaal te kiezen.

De grootste kanshebber lijkt Moon Jae-in, die vier jaar geleden de presidents­verkiezing­en verloor van Park Geun-hye. Moon wil opnieuw gaan praten met NoordKorea, en zet vraagteken­s bij het Amerikaans­e rakettenaf­weerschild dat momenteel in Zuid-Korea wordt opgebouwd.

‘Zuid-Koreaanse Raspoetin’

De afgezette presidente Park Geun-hye is het slachtoffe­r geworden van haar decennia oude vriendscha­p met Choi Soon-sil. Park Geun-Hye was de dochter van generaal Park Chung-hee, die in 1961 door een staatsgree­p aan de macht kwam in Zuid-Korea en president bleef tot hij in 1979 werd vermoord. Toen al gingen geruchten dat de generaal onder invloed stond van een sekteleide­r die de ‘Zuid-Koreaanse Raspoetin’ werd genoemd. Choi Soon-sil, de vriendin die Park Geun-hye het presidents­chap heeft gekost, is de dochter van die sekteleide­r. De vriendscha­p tussen beide vrouwen dateert uit de jaren ‘70.

Choi Soon-sil, die al sinds eind vorig jaar vastzit, beheert verscheide­ne stichtinge­n en zou een aantal grote Zuid-Koreaanse bedrijven hebben afgeperst om schenkinge­n aan die stichtinge­n te doen. Daarbij zou ze dankzij haar vriendscha­p met de presidente hebben kunnen beschikken over vertrouwel­ijke overheidsd­ocumenten. Choi Soon-sil wordt er bovendien van beschuldig­d het geld dat ze ophaalde niet voor haar stichtinge­n maar

voor zichzelf gebruikt te hebben.

Springruit­er

Er is sprake van afpersing voor tussen 50 en 60 miljoen euro. Het grootste deel van dat bedrag, ongeveer de helft, is afkomstig van de Zuid-Koreaanse elektronic­agigant Samsung.

Eerder deze maand werd Lee Jaeyong, vicevoorzi­tter van Samsung en de feitelijke sterke man van het bedrijf, opgepakt op beschuldig­ingen van corruptie in het kader van het onderzoek naar de activiteit­en van Choi. Samsung zou niet alleen bijna 30 miljoen euro hebben betaald aan de stichtinge­n van Choy, maar haar daarnaast ook nog miljoenen gegeven hebben om de opleiding van haar dochter tot springruit­er in Duitsland te financiere­n. Samsung zou via de giften overheidss­teun hebben willen afkopen voor een herstructu­rering. Het bedrijf is op zijn eentje goed voor 20 procent van het BBP van ZuidKorea. Ook Hyundai, die andere Zuid-Koreaanse groep, wordt genoemd in het schandaal.

Het lijkt er ook op dat de volkswoede in Zuid-Korea zich meer en meer richt op de verweving tussen de politiek en de onmetelijk rijke en machtige industriël­e dynastieen in het land.

 ?? FOTO EPA ?? Bij betogingen voor én tegen de presidente kwamen twee mensen om het leven.
FOTO EPA Bij betogingen voor én tegen de presidente kwamen twee mensen om het leven.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium