Het Belang van Limburg

Geen Europa met verschille­nde snelheden

-

De Europese Unie blijft ook na het vertrek van Groot-Brittannië in de eerste plaats een politieke eenheid. Dat was de belangrijk­ste conclusie van de top over de toekomst van de EU vrijdag. Op de tweede dag van hun bijeenkoms­t in Brussel hadden 27 staatshoof­den en regeringsl­eiders het, zonder premier Theresa May van Groot-Brittannië, over de toekomst van de Unie na de Brexit.

Eind deze maand, op 25 maart, heeft in Rome een speciale Europese Top plaats om de zestigste verjaardag te herdenken van het Verdrag van Rome, het basisverdr­ag van wat nu de Europese Unie is. Op die top willen de 27 een tekst aannemen over de richting voor de Unie de komende tien jaar, en die werd vrijdag voorbereid. De voorstande­rs van een EU met verschille­nde snelheden lieten vrijdag hun plannen om die aanpak te formaliser­en vallen omdat daar geen eensgezind­heid over te bereiken viel. Vorige week hadden de leiders van Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje zich op een bijeenkoms­t in Versailles uitgesprok­en voor zo’n Europa met verschille­nde snelheden, en ook de drie Benelux-landen waren voor. Maar vooral de lidstaten die vroeger tot het oostblok behoorden vreesden dan ‘tweederang­slidstaten’ te gaan worden.

Polen constructi­ever

Wel is afgesproke­n om het bestaande mechanisme van ‘versterkte samenwerki­ng’, waarbij ten minste negen lidstaten kunnen aanmelden dat ze nauwer willen samenwerke­n op een terrein waarover binnen de groep van 27 geen consensus is, meer te gaan gebruiken.

Een groep van zeventien lidstaten voegde vrijdag de daad bij het woord en kondigde aan dat ze een soort Europees parket in het leven gaan roepen dat gesjoemel met Europees geld kan vervolgen. Tot nu toe beslissen de nationale autoriteit­en daarover.

Volgens aanwezigen verliep de vergaderin­g vrijdag veel constructi­ever dan die van donderdag, toen Polen uit alle macht de herbenoemi­ng van de Pool Donald Tusk tot president van Europa wilde tegenhoude­n, en uiteindeli­jk met 27 tegen 1 beschamend in de minderheid werd gesteld.

 ?? FOTO AFP ?? De top vond plaats in het gloednieuw­e Europagebo­uw in Brussel.
FOTO AFP De top vond plaats in het gloednieuw­e Europagebo­uw in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium