Het Belang van Limburg

Turkse kieswet verbiedt campagne voeren in het buitenland

-

Steeds meer lokale overheden in landen van West-Europa verbieden geplande verkiezing­smeetings van de Turkse regeringsp­artij AKP omdat ze de veiligheid niet kunnen garanderen. Intussen zijn Duitse media erachter gekomen dat ook de Turkse kieswet campagne voeren in het buitenland verbiedt. Artikel 94/A van de algemene verkiezing­swet in Turkije verbiedt campagne te voeren in het buitenland of in diplomatie­ke missies in het buitenland. Die bepaling zou in 2008 in de kieswet opgenomen zijn, op initiatief van de ook toen al regerende AKP. Bij de jongste parlements­verkiezing­en in Turkije in november 2015 heeft de Organisati­e voor Veiligheid en Samenwerki­ng in Europa (OVSE) vastgestel­d dat drie partijen, waaronder de AKP maar ook de ‘pro-Koerdische’ CHP, dat verbod naast zich neergelegd hadden. Een vierde partij had daar klacht over ingediend bij de kiescommis­sie, maar die klacht werd afgewezen.

Presidenti­eel regime

Ondertusse­n heeft de Turkse minister van Buitenland­se Zaken Mevlüt Cavusoglu de Duitse overheid geïnformee­rd dat Ankara in Duitsland een dertigtal meetings wil houden over de grondwetsw­ijziging waarover de Turken zich op 16 april bij referendum uitspreken. Zoals bekend heeft de grondwetsw­ijziging tot doel in Turkije een presidenti­eel regime in te voeren, waardoor alle macht in het land bij de president zou komen.

Lokale autoriteit­en hebben in de voorbije weken al een aantal meetings in Duitse steden en gemeenten verboden omdat de veiligheid niet gegarandee­rd kon worden. Ook Oostenrijk en Zwitserlan­d hebben geplande bijeenkoms­ten verboden. Vrijdag verscheen er ook een rapport van de VN over het geweld in het zuidoosten van Turkije sinds de strijd tussen regeringst­roepen en Koerdische milities daar terug is opgelaaid. Volgens de VN zijn bij dat conflict in anderhalf jaar tijd 2.000 mensen omgekomen, en 500.000 anderen dakloos geraakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium