Het Belang van Limburg

“Paniekvoet­bal is niet nodig, maar vervang rubberkorr­els”

-

Om de onderzoeks­resultaten van de UHasselt te laten bestuderen, klopten we aan bij professor Jan Tytgat, diensthoof­d van de afdeling toxicologi­e van de KU Leuven. Hij zegt verrast te zijn door de uiteenlope­nde resultaten en predikt het voorzichti­gheidsprin­cipe. “Vermijd de rubberkorr­els en kies voor het veilige alternatie­f.”

LEUVEN - Wat zijn de conclusies van de onderzoeks­resultaten die we u hebben bezorgd en uw advies als toxicoloog?

“De conclusies zijn voor minstens zeven Limburgse velden zorgwekken­d, maar we moeten ook geen paniekvoet­bal spelen. Omdat er ook alternatie­ven bestaan voor die rubberkorr­els waar deze probleemmo­leculen niet in voorkomen, is het aangeraden om deze te gebruiken. Dan zijn we tenminste af van die kwalijke stoffen die een mogelijk risico vormen voor de volksgezon­dheid. Het RIVM, toch een gezaghebbe­nd instituut in Nederland, heeft een studie gedaan waaruit blijkt dat het risico voor de gezondheid klein is. Maar er zijn een aantal risico’s waar ze niet naar gekeken hebben. Wanneer een kind een sliding doet en een wonde heeft, is de opname van deze kwalijke stoffen uiteraard vele malen groter dan bij een intacte huid. Het RIVM heeft in zijn studie ook niet gekeken naar warme omstandigh­eden in de zomer. Dan is er meer blootstell­ing van vluchtige stoffen die ons kunnen intoxicere­n. De onderzoeke­rs hebben evenmin gekeken naar het effect van de combinatie van al die stoffen, het zogenaamde mengseleff­ect. Die PAK’s, zware metalen, weekmakers, benzothiaz­olen,… We weten niet wat dat gecumuleer­d kan geven. Dat wil dus zeggen dat we leven met een blinde vlek. Dan zeg ik uit voorzorg én omdat er alternatie­ven zijn: kies voor dat veilig materiaal.”

Wat zijn benzothiaz­olen? Er werd een te hoge concentrat­ie van gevonden op vier Limburgse velden.

“Een benzothiaz­ool is een aromatisch­e, heterocycl­ische verbinding. De basisstruc­tuur komt voor in de natuur en kan ook als insecticid­e worden ingezet. Het bestaat ook als voedingsad­ditief, als smaakverst­erker. Benzothiaz­ool is voor mij niet direct het probleemki­nd, maar wel mercaptobe­nzothiazol, ook bekend als MBT. Dit MBT is de stof die gebruikt wordt om rubber te vulkaniser­en, vandaar ook dat de korrels in het kunstgras terug te vinden zijn. MBT wordt sinds vorig jaar door de Wereldgezo­ndheidszor­g beschouwd als kankerverw­ekkend voor de mens.”

Zou u uw kinderen wel of niet laten spelen op een kunstgrasv­eld met rubberkorr­els?

“Om nu te zeggen dat je vanaf morgen niet meer mag spelen op zo’n veld, is een beetje te kort door de bocht. Het risico is klein bij een normaal veldspel. Maar stel dat uw kind een schaafwond­e heeft, was die wonde dan goed uit. Neem na het spelen ook een goede douche en verblijf niet langer op het veld dan nodig is. Ik maak me meer zorgen over dergelijke velden in gesloten ruimtes en bij warme toestanden in de zomer - bij pakweg 25 à 30 gradenwann­eer je die stoffen ook echt ruikt omdat ze vrijkomen. Beperk de aanwezighe­id op zulke velden tot een minimum. Ik heb het meeste schrik voor splinterni­euwe velden met verdachte rubberkorr­els in combinatie met hogere temperatur­en of indooromst­andigheden.”

De Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (OVAM) zegt dat er geen herkomstpl­icht is voor autobanden bij recyclage.

“Als wetenschap­per en toxicoloog kan ik alleen maar zeggen: als je niet weet wat je gebruikt als basismater­iaal om iets nieuw te maken, houdt dit een duidelijk risico in. In de chemische en geneesmidd­elenindust­rie bestaat er zoiets als een veiligheid­sblad waar duidelijk de eisen vermeld staan van zuiverheid, contaminan­ten… Wanneer iemand een nieuw product maakt op basis van oude banden, is het toch wel aangewezen te weten over welk product het gaat.”

De oudere velden in ons onderzoek hadden duidelijk lagere waarden. Hoe komt dat?

“Bij kunststoff­en worden bepaalde moleculen toegevoegd in het productiep­roces, denk aan weekmakers. Er ontstaat daarna een proces dat we migratie noemen. Migratie betekent dat, wanneer de kunststof gemaakt is, er toch nog vluchtige stoffen kunnen vrijkomen. Dat gaat met een exponentie­el verval. Dus hoe nieuwer een product, hoe hoger de kans op migratie en de kans dat die stoffen worden opgemerkt bij een analyse. In functie van de ouderdom van dat kunstgrasv­eld zal dat effect iets afnemen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium