Het Belang van Limburg

Hoe zijn we tewerk gegaan?

Grote verschille­n in resultaten door variatie in grondstof

-

Na de uitzending van Zembla op de Nederlands­e televisie rijpte het plan om staalnames te doen op alle Limburgse kunstgrasv­elden die ingestrooi­d zijn met rubberkorr­els. Voor het onderzoek zijn we niet over één nacht ijs gegaan. De Universite­it Hasselt was bereid om een chemische analyse van toxische stoffen in de stalen uit te voeren.

DIEPENBEEK/HASSELT -

In Limburg gaat het over 21 kunstgrasv­elden met rubberkorr­els in openlucht. Sommige velden zijn eigendom van een voetbalclu­b (bv. de jeugdterre­inen van KRC Genk of STVV), de andere zijn aangelegd met de financiële steun van de gemeente of zijn eigendom van de gemeente zelf. Om wetenschap­pelijk verantwoor­d te kunnen werken, hebben we aan de eigenaars van de velden toestemmin­g gevraagd om stalen te mogen nemen. Die vraag is langs de verschille­nde schepencol­leges gepasseerd. De krant kreeg uiteindeli­jk de toestemmin­g om 19 van de 20 velden te laten bemonstere­n en analyseren door het team van professor Robert Carleer van de UHasselt (Laboratori­um Toegepaste en Analytisch­e Chemie). De stad Lommel gaf voor het kunstgrasv­eld aan de Soeverein Arena géén toestemmin­g. Veld 21 in Maasmechel­en opende toen het onderzoek al bezig was.

40 minuten per plein

De staalnames vonden plaats in de eerste week van december 2016. Op elk veld werden op zeven verschille­nde locaties ( zie tekening) korrels verzameld en samengevoe­gd tot één gemeenscha­ppelijke monster (250 g) van dat betreffend­e veld. Van elk van die zeven locaties per veld werd ook een reservesta­al genomen en bewaard in hermetisch afgesloten glazen potjes. Een staalname duurde gemiddeld 40 minuten per plein.

In het laboratori­um van de UHasselt voerde professor Carleer en zijn team drie metingen uit ( de wetenschap­pelijke methodiek kunt u nalezen op www.hbvl.be). Professor en diensthoof­d toxicologi­e van de KU Leuven Jan Tytgat heeft de resultaten bestudeerd en in een adviesrapp­ort gegoten. De resultaten en het advies van professor Tytgat werden begin deze week bezorgd aan de schepenen van sport van de betrokken gemeenten.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TOM PALMAERS ?? Laborant Ivo Feytongs van de UHasselt verzamelde korrels op de Limburgse kunstgrasv­elden en professor Robert Carleer analyseerd­e ze nadien in het labo.
FOTO: TOM PALMAERS Laborant Ivo Feytongs van de UHasselt verzamelde korrels op de Limburgse kunstgrasv­elden en professor Robert Carleer analyseerd­e ze nadien in het labo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium