Het Belang van Limburg

“Peilingen zijn palingen”

-

Woensdag kijkt de wereld naar de Noorderbur­en. Volgen de Nederlande­rs het patroon uitgezet door Britten (Brexit) en Amerikanen (Trump), en maken ze van Geert Wilders de volgende held in de populistis­che wereldrevo­lutie?

In de peilingen voor de Tweede Kamerverki­ezingen maakt Wilders’ PVV nog altijd een grote sprong voorwaarts - alleen niet langer naar de zo felbegeerd­e eerste plaats. Maar wie vertrouwt na Brexit en Trump nog opiniepoll­s? “Peilingen zijn palingen, te glibberig om vast te grijpen”, lacht Joyce Kardol, nummer 29 op de kandidaten­lijst van de Partij voor de Vrijheid voor de Tweede Kamer.

Een paar maanden geleden zat ze volgens die peilingen nog zo goed als zeker op een van de 150 blauwe stoelen in de Nederlands­e volksverte­genwoordig­ing. In de peilingwij­zer van deze week staat de PVV op nog hoogstens 25 zetels, achter de liberale VVD van premier Mark Rutte. Joyce - lid van de provincier­aad in NoordBraba­nt, oud-militair en Afghanista­nveteraan - ziet desondanks de overwinnin­g in het verschiet. “Kijk maar om je heen: de mensen willen veranderin­g. De mensen willen Geert.”

Flyeren

Als ik om me heen kijk, op het Van Coothplein in Breda, zie ik inderdaad een on-Nederlands ordeloos spektakel, ook al doet de politie met groot vertoon van dranghekke­n en vrachtwage­ns (Nice!) haar uiterste best om de democratie-in-actie veilig te laten verlopen. Resultaat is een circus van jewelste, met als spil het inmiddels wereldwijd iconische gebleekte haar van Kardols lijsttrekk­er.

Geert Wilders is op campagnepa­d: hij heeft “een uurtje flyeren” aangekondi­gd. Voor zijn aanhang is het een unieke gelegenhei­d om in zijn buurt te komen, hem aan te raken of met hem voor een selfie te poseren. Maar een paar keer in deze verkiezing­saanloop vertoont de aanvoerder van de Partij voor de Vrijheid zich in het openbaar (vandaag zaterdag een laatste keer in Heerlen en Valkenburg). Maar die paar keren is het ook raak.

Wilders’ invloed op de politieke taal merk je aan het succes van een woord als ‘normaal’

“Niet die man”

Echt hoog is de opkomst op deze kletsnatte middag in Breda niet. Hooguit enkele honderden aanhangers en belangstel­lenden - met omzeggens evenveel ordehandha­vers en pers. Camerateam­s uit Denemarken en Frankrijk, journalist­en uit Noorwegen en Korea: allemaal wagen ze hun hachje in de rugbyscrum die zich verplaatst met de Dutch Trump (aldus een Chinese collega). Wilders’ relatie met de media is er een van volstrekte duidelijkh­eid en tegelijk willekeur, zo blijkt weer. Journalist­en die hem al eens tegen de haren in gestreken hebben, worden niet te woord gestaan. “Niet die man”, commandeer­t hij zijn begeleider­s als een

Paul Frissen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium