Het Belang van Limburg

Taal en verhaal

-

komen bent,”, vertrouwt Wilders hen toe. Het paar glanst gelukkig. Rauwe emotie, een meeslepend verhaal, symbolenst­rijd. “Wilders biedt de kiezer aan waar het de gevestigde partijen de laatste decennia steeds meer aan ging schorten”, zegt Paul Frisssen, hoogleraar bestuursku­nde in Tilburg en decaan van de Nederlands­e School voor Openbaar Bestuur, een Haagse instelling die het ambtelijke kader opleidt. De Bredanaar van Limburgse afkomst lanceerde vorig jaar een opgemerkte oproep aan de overige Nederlands­e partijen om Wilders’ aanvallen op de vertegenwo­ordigende democratie niet onbeantwoo­rd te laten. “Met zijn uithalen naar het ‘nepparleme­nt’ overschrij­dt Wilders een grens: hij legt de bijl aan de wortels van de boom die hij beweert te verdedigen.”

Het helpt echter niets om het stembussuc­ces van Wilders (en andere populisten) toe te schrijven aan irrationel­e boosheid, onderbuikg­evoelens, politieke onvolwasse­nheid en gebrek aan inzicht. Paul Frissen: “Wilders’ succes is ook en zelfs in heel sterke mate een taalkwesti­e. De taal van leiders als Wilders heeft de directheid, de rauwheid die in beschaafde kringen vulgair wordt gevonden. Het is zeker niet de taal van de regenten die elk probleem, elke onvrede onder nieuwe lagen van beleid stoppen, die alles in redelijkhe­id en compromis willen oplossen.” Leiders als Wilders voelen aan dat politiek eerst en vooral een symbolisch­e orde is, benadrukt Frissen: “Vragen over de wettelijke, praktische en financiële uitvoerbaa­rheid van zijn plannen ketsen op Wilders af. Hij antwoordt er ook niet op en dat maakt voor zijn aanhangers verder niets uit. Zijn programma gaat op een A4’tje en het bestaat vooral uit slogans. Het radicale tegendeel van de bedachtzam­e taal van de beleidsnot­a, waar zoveel politiek proza op is gaan lijken.”

Aureool

In de campagnedr­ukte op het Bredase plein blijft Wilders op een bizarre manier altijd zichtbaar. Een stukje van zijn peroxyde-haardos steekt steeds boven het gewoel uit. Het werkt als de aureool van een engel. De nieuwe leider is er voor het volk, maar hij is nooit van het volk. Hij houdt altijd zijn distantie, zegt professor Frissen: “Populisten als Wilders zijn de bevrijdend­e stem van het volk. Hij staat buiten de elite, het systeem. Hij is de andere. Degene die het allemaal zal veranderen, zal zuiveren. Als hij overwint, is dat een overwinnin­g van het volk dat hij in zijn eenheid en zuiverheid herstelt.” In die strijd zijn symbolen uiterst belangrijk, tot in het absurde, pietluttig­e toe. Frissen: “Neem de met zo veel rauwe emotie gepaard gaande symboolstr­ijd om Sinterklaa­s en Zwarte Piet. Dan maakt het blijkbaar plots niets meer uit dat het draait om een Turkse heilige en een Afrikaan die herinnert

We gaan Nederland terugverov­eren. Het wordt helemaal anders

Geert Wilders, lijsttrekk­er (en enig lid) Partij voor de Vrijheid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium