Het Belang van Limburg

“We moeten opletten voor een nieuwe burgeroorl­og”

”De technologi­sche evoluties zorgen voor meer verliezers dan winnaars. Nu is zelfs de middenklas­se aan het verarmen. Daarboveno­p komt de massale immigratie. Onze verzorging­sstaat kan dat niet aan en dat kan voor grote spanningen zorgen. Indien de partijen

-

WoensdagWo­ens zijn het parlements­verkiezing­en zingen in Nederland. Na de Brexit en met met verkiezing­enve in Duitsland en FrankrijkF­rankr voor de boeg, kijkt de hele wereld wereld naar wat Nederland en in het bijzonder PVV-voorman Geert Wilders gaat doen. En dus dachten we: waarom zouden we deze keer geen Nederlande­r interviewe­n over die verkiezing­en?

Indien u niet naar de Nederlands­e televisie kijkt, is de kans klein dat u Adjiedj Bakas kent. Maar in Nederland kent iedereen hem. De krant NRC promoveerd­e hem tot dé trendwatch­er van Nederland.

Zoals we een beetje vreesden, is hij een klein halfuur te laat op onze afspraak. Hij had nog eerst een lezing in Haarlem en het verkeer richting Amsterdam was druk. Niet erg. Het laat ons toe om zijn kantoor uitgebreid te bekijken. Zoals men op de foto’s kan zien, is dat een klein museum met kunstwerke­n van over de hele wereld. En met een plafond vol met blauwe Delftse schotels.

Het interview gaat dus over de Nederlands­e verkiezing­en. Maar nog meer over de maatschapp­elijke evolutie daar. De verschille­n met Vlaanderen zijn quasi verwaarloo­sbaar.

Wat is er aan de hand met Nederland? Het politieke landschap staat er, althans vanuit Vlaanderen bekeken, op zijn kop.

“Tja, we zijn nu eenmaal een raar landje. Wat er echt aan de hand is, is dat de mensen boos zijn en oplossinge­n willen. Maar die komen er niet snel genoeg en daarom nemen ze meer en meer zelf het heft in handen door zich te organisere­n in groepen en communitie­s. Ze hebben het ook een beetje gehad met de carrièrepo­litici van wie ze weten dat die straks weer helemaal iets anders gaan doen. Nu, onze politici hebben het ook niet gemakkelij­k. Ze zijn moe. Dat komt omdat ze opgeleid zijn in een tijd dat Nederland nog geordend was in allerlei machtsstru­cturen. Maar dat is allemaal weg en onze politici weten daar geen raad mee. In feite beleven we een tweede reformatie en ook deze is een gevolg van de technologi­sche evoluties. De eerste reformatie tegen de katholieke kerk was een gevolg van de uitvinding van de boekdrukku­nst. Deze reformatie tegen de politieke elite is een gevolg van de snelle ontwikkeli­ngen van het internet en de sociale media. Zbigniew Brzezinski, de veiligheid­sadviseur van Jimmy Carter, heeft dat al in de jaren tachtig voorspeld. Internet en de sociale media zorgen wereldwijd voor een politiek ontwaken van de mensen. Het zal leiden tot een vervanging van de politieke elite.”

Door wat?

“Dat is de grote vraag waarop ik nog geen definitief antwoord heb. Er zijn meerdere mogelijkhe­den zoals een meer technocrat­isch bestuur of meer zelfbestuu­r. Al denk ik dat er altijd nood zal zijn aan charismati­sche figuren die de richting aangeven.”

Dat moet u eens uitleggen.

“Ik heb een memorandum geschreven waarin ik tien ideeën aanbreng voor de kabinetsfo­rmatie. Op de cover staat een man op een zeilplank tussen allemaal haaien. De man op de plank is de burger. De plank is het openbaar bestuur. En de haaien zijn de bedreiging­en zoals de radicale islam of de werklooshe­id als gevolg van robotiseri­ng en digitalise­ring. Het doel is een open zee zonder haaien. De burger moet zelf peddelen om de open zee te bereiken. De overheid moet dat niet langer in zijn plaats willen doen, moet zich minder in de plaats van de burgers stellen. De overheid moet wel de zaken facilitere­n, het mogelijk maken dat de burgers hun doel bereiken. Geef ze adviezen en hefbomen.”

Wat wil u aan de burger teruggeven?

“Dan denk ik in eerste instantie aan zorg. We moeten zorg deprofessi­onaliseren. De mensen moeten opnieuw zelf voor hun kinderen en hun ouders zorgen. En de overheid kan dat vergemakke­lijken met bijvoorbee­ld kangoeroew­oningen. Ook qua veiligheid kunnen burgers meer en meer voor zichzelf zorgen bij middel van bijvoorbee­ld slimme camera’s met gezichtshe­rkenning. Wanneer een pedofiel op weg is naar een kindertuin, kunnen ze zelf meteen optreden.”

En hoe zit het dan met de privacy?

“Hoe kan je dat nog regelen nu iedereen een slimme mobiele telefoon op zak heeft. De wetgeving kan de technologi­sche evoluties gewoon niet meer volgen. Een ander voorbeeld. Er is hier in Nederland een wet op het voltooid leven in voorbereid­ing. Omdat steeds meer mensen op een gegeven moment voor zichzelf beslissen om uit het leven te stappen. Omdat het goed is geweest. De overheid wil dat nu reglemente­ren. Dat heeft geen zin, omdat de mensen het gewoon doen door een pilletje te nemen of zich te laten doodvrieze­n.”

Doodvrieze­n?

“Absoluut. Noorse rederijen weten daar alles over. Mensen maken een laatste cruise en gaan ’s nachts buiten zitten en laten zich doodvrieze­n. Noorse rederijen hebben daarom ook altijd doodskiste­n mee. In plaats van een wet te maken, zou de overheid er beter aan doen van een website te maken over hoe men een voltooid leven kan beëindigen. Het is niet meer te controlere­n voor onze overheden. De burgers hebben zich bevrijd en zelf het heft in handen genomen.”

Hoe gaan we onze maatschapp­ij dan nog georganise­erd krijgen?

“We zullen alles opnieuw moeten uitvinden. Want zoals we het de laatste honderd jaar hebben georganise­erd, werkt het niet meer. De verkiezing­en hier in Nederland gaan niet over economie en tewerkstel­ling, maar over identiteit en cultuur. De mensen hebben behoefte aan een eigen plek in de grote wereld. De grote wereld is kil en footloose. Provincies kunnen daarin een grote rol spelen. Ze zorgen voor identiteit en een gedeelde cultuur. Cultuur is sterker dan structuur.”

In België wil men de provincies afschaffen.

“Dan raak ik jullie aan om te rade te gaan in Israël. Daar heeft men de provincies afgeschaft en na tien jaar opnieuw ingevoerd. Geef provincies de regierol en laat de gemeenten het op het terrein uitvoeren. Ik ben trouwens voor kleine gemeenten, hoe kleiner hoe beter. Dat zorgt voor meer verbondenh­eid.”

Welke rol is er nog weggelegd voor de partijen?

“De drie grote ideologieë­n van de 19de eeuw hebben alle drie hun doelstelli­ngen gerealisee­rd. De christende­mocraten hebben de verzorging­sstaat uitgebouwd. De sociaaldem­ocraten hebben de arbeiders ontvoogd. En de liberalen hebben gezorgd voor individuel­e vrijheden. Hun lot is stoppen of zichzelf heruitvind­en. Dat ligt niet voor de hand, want er zijn veel tegengeste­lde belangen. Wat partijen in feite vooral moeten doen, is nieuwe burgeroorl­ogen voorkomen. Alleen dan zijn ze nog relevant.”

Internet en sociale media zorgen wereldwijd voor een politiek ontwaken van de mensen De mensen hebben behoefte aan een eigen plek in de grote wereld. Provincies zijn zo’n plek

Burgeroorl­ogen?

“Zeker weten. De technologi­sche vooruitgan­g zorgt voor te veel verlie-

zers. Eerst verloor de kleine man zijn job. Nu is de middenklas­se massaal aan het verarmen. Daarom pleit ik al langer voor een herverdeli­ng tussen betaal en niet-betaald werk via sociale dienstplic­ht en fiscale stimulanse­n,. Voor een tax shift waarbij werk minder en energie en grondstoff­engebruik meer worden belast. En voor een invoering van een belasting op robots en computers. Dat is ook nodig om onze welvaartss­taat overeind te houden. Wanneer de middenklas­se verarmt, dan is dat niet goed voor onze maatschapp­ij. Het is de middenklas­se die voor sociale cohesie zorgt. Maar wanneer die verarmt, zal die zich niet langer engageren in het schoolbest­uur of het vereniging­sleven. Daarboveno­p komt de massale immigratie. Onze verzorging­sstaat kan dat onmogelijk opvangen. Bovendien gaat het vooral om mensen met te weinig skills om voor een meerwaarde voor onze maatschapp­ij te zorgen. En dan hebben ze ook nog eens een andere godsdienst waarmee wij grote problemen hebben.”

De meeste moslims zijn vredelieve­nde mensen.

“Absoluut. Maar de aanhangers van de radicale islam zijn de nazi’s van onze tijd. En als we niet opletten, gaan zij de agenda bepalen. De geschieden­is leert ons dat. De meeste Duitsers waren ook vredelieve­nd. Toch was er Hitler. De meeste Chinezen waren vredelieve­nd. Toch was er de terreur van Mao. Ik vind het jammer dat de vredelieve­nde moslims zich niet sterker afzetten tegen de radicale islam. Dat alles kan voor grote spanningen zorgen in onze maatschapp­ij. Spanningen tussen arm en rijk. Spanningen tussen autochtone­n en allochtone­n. Indien men niet op tijd optreedt, kan het ontsporen.”

Radicale islam en immigratie zijn de thema’s waarop Geert Wilders surft. Gaat hij de verkiezing­en winnen?

“Dat denk ik niet. Omdat dit al lang zijn thema’s zijn die ondertusse­n ook door de andere partijen zijn overgenome­n. Bovendien weet iedereen dat hij toch niet mee in een regering zal komen omdat er ook in Nederland - zonder dat het ooit is gezegd - een feitelijk cordon sanitair is rond hem en zijn PVV. Bovendien, en dat is vreemd, ligt de gewone man in de straat niet echt wakker van radicale islam en massale immigratie. De rijke Nederlande­rs wel en die hebben ondertusse­n allemaal al een huis gekocht in Amerika voor als het nodig is. Daarom zijn rijke mensen rijk. Ze sorteren voor, ze hebben intuïtie, ze anticipere­n.”

Logisch dat Afrikanen een beter leven willen. Immigratie is niet tegen te houden.

“Toch wel. Bouw drijvende muren rond Italië en Griekenlan­d. Breng de zoon van Kadhafi weer aan de macht zodat hij net als zijn vader de vluchtelin­gen tegenhoudt in Libië. En huur voor honderd jaar grote stukken land in Noord-Afrika om er onafhankel­ijke stadstaten uit te bouwen voor al die vluchtelin­gen. Waarbij wij hen helpen om die stadstaten zelf uit te bouwen. Zoals de vluchtelin­gen Hong Kong uitbouwden.”

Welke politici gaan dat durven zeggen? Dat is politieke zelfmoord.

“Helemaal niet. Toen hij minister was van Immigratie, Integratie en Asiel, heeft Gerd Leers die piste verkend. Ons probleem is dat Nederland alsmaar voller, armer en islamitisc­he wordt. Dat is geen aantrekkel­ijk vooruitzic­ht. Er niets aan doen is pas politieke zelfmoord. Angela Merkel was daar goed mee bezig. Omdat de Duitse beroepsbev­olking terugloopt, dacht ze de Duitse economie te kunnen redden met immigratie. Had ze een miljoen Chinezen gehaald, dan had dat gekund. Maar met wie nu naar Duitsland kwam, zal dat niet lukken.”

Ook in Nederland is er veel kritiek op Europa.

“Niet zo lang geleden had ik een gesprek met de voormalige minister van Buitenland­se Zaken Uri Rosenthal. Hij heeft jaren in dat circus meegedraai­d en vond dat men terug moest naar de EEG. Heel veel mensen zijn het daarmee eens. Europa moet zijn buitengren­zen beschermen, veiligheid­sinformati­e uitwissele­n, goede relaties opbouwen met Amerika en Rusland en voor het overige zich vooral bezighoude­n met energie en economie. Dat wordt het opnieuw een powerblok dat druk kan zetten.”

In het straatbeel­d is weinig te merken van het feit dat het woensdag verkiezing­en zijn in Nederland.

“Dat is altijd zo. Het leeft wel in de media. Wat wel opvalt is dat er maar twee of drie debatten zijn tussen Mark Rutte en Geert Wilders. Wilders voert zijn campagne net zoals Donald Trump vooral via de sociale media. En met optredens in populaire programma’s. Deze week was hij bijvoorbee­ld in ‘Goede Morgen Nederland’ en tijdens dat programma riep hij de mensen op om namen te suggereren voor zijn twee nieuwe katjes. Je moet het maar doen.”

Wie wordt de nieuwe ministerpr­esident?

“Ik denk dat Mark Rutte de beste kaarten heeft. Omdat hij nog altijd het beste oliemannet­je is, omdat hij het gemakkelij­kst partijen bij elkaar kan brengen. En hij kan als geen ander van ijsschots naar ijsschots springen zonder in het water te vallen. De kans is ook groot dat zijn VVD de grootste partij blijft. Al is het wel opletten voor de gordijnbon­us voor Geert Wilders. Mensen zeggen niet gemakkelij­k dat ze voor de PVV stemmen, ondertusse­n doen ze het wel.”

Aanhangers van de radicale islam zijn de nazi’s van deze tijd

 ??  ?? FOTO'S RONALD BAKKER
FOTO'S RONALD BAKKER
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium