Het Belang van Limburg

“Winnen al lastig genoeg”

- Roger COX

Het is de week van de voetbalmir­akels. Waarom dus geen twee zonder drie? Daar klampen ze zich in Genk aan vast. Zelf in ’t Kuipke winnen. Als het effe kan, met ruime cijfers. Dat is de opdracht. De rest is in de handen van de voetbalgod­en. Wat niet betekent dat de Genkse technische staf daar niet mee bezig is. Wel integendee­l. Albert Stuivenber­g wil op de hoogte blijven van de situatie op de andere velden. “Je weet nooit of je op een bepaald ogenblik meer risico’s moet gaan nemen.” De Nederlande­r doelt op het onwaarschi­jnlijke scenario dat het doelsaldo gaat beslissen over PO1 of PO2. Maar de eerste taak van de Genkies is en blijft natuurlijk: winnen. Makkelijk, ben je geneigd te zeggen na de demonstrat­ie in Europa.

“Niks makkelijk”, zet Stuivenber­g de zaken op scherp. “Dat wordt een heel andere wedstrijd. Voetbal is niet voorspelba­ar, dat hebben we woensdag en donderdag gezien. Om te beginnen, is er het slechte veld. Niet prettig. Maar we zullen daarmee moeten omgaan. Wel leuk is dat het een uitverkoch­t huis wordt.”

Wat de thuisploeg, die knokt voor het behoud, vleugels zou kunnen geven. “De historie leert ons dat een club die haar laatste troef uitspeelt in de strijd tegen de degradatie, plots een ander niveau kan halen. Westerlo komt in ieder geval fris aan de aftrap. Wij moeten die frisheid er in een paar dagen weer proberen in te krijgen.” Tegen een naïef spelend Gent wisten ze bij Genk wat ze konden verwachten. In de Kempen wordt het een ander verhaal. “Het is moeilijk in te schatten hoe zij voor de dag gaan komen. Ze kunnen verschille­nde systemen spelen. Het kan ook dat zij in de loop van de wedstrijd moeten komen. Maar of en wanneer dat gebeurt?”

Het wordt hoe dan ook weer nagelbijte­n.

“Is dat niet zo bij elke wedstrijd van ons?”, grapt Stuivenber­g. “De groep gaat daar tot nu toe heel goed mee om. Wij hebben telkens weer een strijdplan. Als dat dan in grote lijnen uitkomt, biedt het een houvast. De wetenschap dat de kans op succes groter wordt, als je goed voorbereid aan de start komt, vergroot het vertrouwen. Je gaat meer ontspannen toeleven naar de volgende wedstrijd. Althans, Albert STUIVENBER­G

Trainer KRC Genk dat is mijn aanvoelen. Nu, ook dan moet het nog meezitten. Donderdag hadden we twee gelukkige momenten. Dat Gent de 1-0 en de 3-4 liet liggen.” Juist. Maar je kan er niet meer naast kijken. In de Europa League scoort Genk aan de lopende band, in eigen land lukt dat niet.

“Ik stel dat ook vast”, aldus Stuivenber­g. “Waarom? Wordt er in Europa opener gespeeld? Ik durf dat niet beweren. Speelde Astra met open vizier? Ik dacht het niet. Het is gewoon zo: we scoren meer en makkelijke­r in Europa. Wat me daarbij verheugt, is dat we op stilstaand­e e fasen fasen steeds steeds dreigender dreigender worden. n. Malinovsky­i Malinovsky­i was was er er met met zijn traptechni­ek ptechniek al al enkele enkele keren keren dichtbij. j. Ik Ik ben ben blij blij dat dat het het nu nu eens eens echt lukte. kte. We We hadden hadden de de doelman doelman van Gent ent goed goed geanalysee­rd, geanalysee­rd, de de bal moestest in in die die hoek. hoek. Maar Maar dan dan nog moetoet je je hem hem zo zo schieten. schieten. Hij Hij traint err veel veel op. op. Ook Ook die die uitdraaien­de uitdraaior­ner corner was was trouwens trouwens gewelhad geweldig. Al had dat dat doelpunt doelpunt van van ColleyCole­raard uiteraard ook ook te te maken maken met met hoe Gentnt in in die die fase fase verdedigde.”verdedigde.” De vraag ag vanvan 1 1 miljoen miljoen voor voor zonhoe zondag is: hoe houd houd je je na na deze deze formidabel­e formizege zege de de voeten voeten op op de de grond? grond? Hoe grootoot is is het het gevaar gevaar op op onderschat­ting? onderng? “Onderschat­ting, rschatting, hoe hoe ziet ziet dat dat eruit?” eraatst kaatst Stuivenber­g Stuivenber­g de de bal bal teterug. “Ach, Ach, iedereen iedereen was was donderdag dondermet blij met het het resultaat. resultaat. Maar Maar euforisch? eu? Nee. Nee. Deze Deze groep groep is is zich zich volgenss mij mij bewust bewust van van het het belang belang van de volgende volgende opdracht. opdracht. Wij Wij spelen zondag zondag voor voor de de laatste laatste kans kans op PO1. . Dus Dus passen passen enkel enkel bescheid bescheiden­heid en en realisme.” realisme.” Houdt Stuivenber­g Stuivenber­g nog nog rekeningre­kening met een n scenario scenario waarbij waarbij het het doele doelsaldo de doorslag doorslag geeft? geeft?

“Wij houdenoude­n met met alles alles rekening. rekening. Het kann zijn zijn dat dat we we op op een een bepaald bepaald ogenblik k meer meer risico’s risico’s moeten moeten nemen. neMaar Maar de de eerste eerste plicht plicht is is winat winnen. Dat op op zich zich is is al al moeilijk moeilijk gegenoeg. Wie Wie het het anders anders ziet, ziet, dwaalt.”dwaalt.”

Onderschat­ting? Deze groep is zich bewust van het belang van de volgende opdracht

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium