Het Belang van Limburg

“Ik zou zo graag iets ter

THOMAS BUFFEL WIL CLUB EN FANS OP VELD BEDANKEN VOOR STEUN IN

- Marnik GEUKENS

Na zijn eerste volle vijfenveer­tig minuten in het eerste elftal, was het gisteren ook tijd voor het eerste interview sinds wat Thomas Buffel “de gebeurteni­s” is gaan noemen. Een babbel over voetbal, dat spreekt voor zich. Maar zijn sportieve prestaties kan de Genkse aanvoerder onmogelijk loskoppele­n van het immense leed dat hij te verwerken krijgt. “Het valt me zwaar dat ik zoveel tijd nodig heb om weer mijn beste niveau te halen. Ik wil zo graag de ploeg helpen. Iets teruggeven op het veld voor wat ze hier voor mij gedaan hebben.” Hoe gaat het? Het zijn de eerste drie woorden, die in je opkomen, als Thomas Buffel voor je zit op de wekelijkse persbabbel. Je weet aan welk antwoord je je kan verwachten en laat het aan hem over, hoe gedetaille­erd hij het verwoordt. Het is duidelijk dat Buffel graag even het woord richt tot de club, de fans. Iedereen, die met hem heeft meegeleefd na het overlijden van zijn echtgenote. Het was imposant op welke manier dat dat binnen en buiten de Belgische voetbalsta­dions gebeurde.

“Ik moet nog één en ander verwerken”, zegt Buffel. “Het helpt als je veel bezig bent, daarom wilde ik zo snel mogelijk de draad weer oppakken na de gebeurteni­s. Zowel thuis met de familie, als hier. Want de club, de ploegmaats, de supporters, dat is ook familie. Als ambitieuze sportman wil je dan tot het uiterste gaan om er zo snel mogelijk weer te staan. Je wil de ploeg helpen, wanneer ze het moeilijk heeft en punten verspeelt. Iets terugdoen voor alle steun, die je gekregen hebt.”

Dat ligt niet voor de hand, zowel fysiek als mentaal moet je van ver terugkeren.

“Het valt me zwaar dat ik zoveel tijd nodig heb om weer mijn beste niveau te halen. Maar dat is niet abnormaal. Ik had een erg lange winterstop achter de rug. Twee keer getraind met de beloften, twee keer een individuel­e looptraini­ng afgewerkt. Terwijl de rest

Thomas BUFFEL amper had gerust en weer op oefenkamp was vertrokken. Het mentale en fysieke hangen ook samen, ik moest mijn tijd nemen om weer te staan waar ik voor de gebeurteni­s stond.”

Ben je intussen weer bijna honderd procent fit?

“Het gaat alsmaar beter. Ik heb eerst een keer 45 minuten en een keer 70 minuten met de beloften gespeeld. Daar kwamen enkele korte invalbeurt­en en nu een volledige helft met het eerste elftal bij. Het tempo lag meteen hoog, maar ik slaagde erin om meteen mijn meters te maken, druk te zetten en acties te maken. Dat gaf wel een goed gevoel. Je kan moeilijk voorspelle­n of dat ook 90 minuten kan lukken. Soms is het makkelijke­r om een hele match te spelen dan om in te vallen. Eenmaal je je tweede adem hebt gevonden, kan je blijven doorgaan.”

Hoe moeilijk is het om in te vallen in een wedstrijd?

“Je krijgt geen tijd om in de match te groeien, je moet er meteen staan. Daarom kom ik tijdens de rust al naar buiten om de bal te voelen. Opwarmen naast de zijlijn is overigens belastend, omdat dat meestal op een strook kunstgras moet gebeuren. Vooral in Anderlecht dat er keihard bij ligt, dat voel je ’s anderdaags. (Lacht) Het kan met de leeftijd te maken hebben, al kloeg Boëtius er ook over.”

Is het door de hoge pressie voor een buitenspel­er fysiek zwaarder onder Stuivenber­g ?

“Niet noodzakeli­jk, cruciaal is hoe hoog het blok wordt gezet. Slaag je erin om de bal hoog te veroveren, dan moet je niet veel weg meer afleggen om gevaarlijk te zijn. Speel je erg laag, dan wordt het soms onbeloopba­ar voor een buitenspel­er om telkens opnieuw om te schakelen.”

Hoe hoog schat je de Genkse kansen op play-off 1 nog in?

“We moeten aan drie voorwaarde­n voldoen: we moeten zelf winnen en het resultaat in twee andere wedstrijde­n moet ook nog meezitten. Maar je hoeft niet altijd vanuit polepositi­on te vertrekken om als eerste te arriveren. Wij moeten ons uitsluiten­d op onze eigen prestatie focussen. Stel dat de twee andere resultaten meezitten maar we het zelf laten liggen: dat zouden we onszelf nooit vergeven.” “Ik ben zo een keer kampioen geworden met Glasgow Rangers.

Het valt me zwaar dat ik zoveel tijd nodig heb om weer mijn beste niveau te halen. Als ambitieuze sportman wil ik de ploeg helpen wanneer ze het moeilijk heeft en punten verspeelt

 ?? Foto ISO ?? Thomas Buffel, donderdag na de straffe zege in Gent. “Het gaat alsmaar beter.”
Foto ISO Thomas Buffel, donderdag na de straffe zege in Gent. “Het gaat alsmaar beter.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium