Het Belang van Limburg

“Druk weghouden is onmogelijk”

BRENGT FERRERA MALINWA VOOROOR HET EERST NAAR PLAY-OFF 1?

-

Voor AA Gent moét het en voor KV Mechelen mág het? Daar is Yannick Ferrera het niet mee eens. “Wij willen het ook heel graag. En wij voelen ook druk”, zegt de coach – net als de club op een zucht van een eerste play-off 1, en dus op zoek naar glorie. Yannick Ferrera trekt grote ogen wanneer hij het perszaaltj­e van KV Mechelen binnenwand­elt. Voor de gelegenhei­d is het volgestouw­d met cameraploe­gen – van VTM, VRT, RTV en het lokale Radio Reflex, dat zelfs live gaat. “Wow, wat is dat hier? (glimlacht) Ik ben precies terug bij Standard.” Hij zet zich neer en haalt zijn smartphone boven. “De mensen gaan me niet geloven. Ik moet een foto maken!”

AA GENT - KV MECHELEN

Yannick FERRERA Net als de voorbije weken is de 36jarige coach relaxed. Enfin, hij oogt relaxed. Hoe hij zich diep vanbinnenv­oelt,nuhijmetKV­opnegentig minuten van play-off 1 – en dus een superstunt – staat, zullen we nooit weten. “Ik ben nog niet gespannen”, vertelt hij. “En ook bij mijn spelers heb ik nog geen nervositei­t gevoeld. Het niveau en de intensitei­t op training waren goed.” Nochtans leek zijn ploeg op het veld van Standard en thuis tegen Anderlecht verkrampt aan de match te beginnen. Dat stelde hij zelf ook vast. “Maar ik ga ervan uit dat we daaruit lessen hebben getrokken, en dat het zondag niet opnieuw gebeurt. Want dat wordt de sleutel: hoe gaan we om met onze emoties? De druk weghouden, is onmogelijk. De spelers moeten ermee leren omgaan. En ze mogen vooral niet vergeten wat ze tot nu toe hebben bereikt. We verdienen het om in de top zes te staan. Na 29 speeldagen toch.”

Tegen geprikkeld Gent

De match dan. Een rasechte finale wordt het, tussen twee clubs die hetzelfde hetzelfde nastreven. nastreven. Eerlijker Eerlijker kan kan haast haast niet. niet. “Voor “Voor mijn mijn hart hart had had ik ik het het liever liever vroeger vroeger al al afgemaakt, afgemaakt, in in plaats plaats van van te te moeten moeten wachten wachten tot tot de de slotspeeld­ag. slotspeeld­ag. (glimlacht) (glimlacht) Maar Maar in n het het Frans Frans zegt zegt men: men: à à vaincre vaincre sans ans péril, péril, on on triomphe triomphe sans sans gloire. gloire. Hoe Hoe moeilijker moeilijker de de zege, zege, hoe hoe mooier mooier de de emoties emoties achteraf.” achteraf.” Donderdag Donderdag maakte maakte hijhij als als scout cout de de Gentse Gentse afgang afgang mee. mee. Hoe Hoe hij hij de de tegenstand­er tegenstand­er zondag zondag verwacht? verwacht? “Extra “Extra geprikkeld, geprikkeld, daar daar zal zal Hein Hein wel wel voor voor zorgen. zorgen. Gent Gent lag ag trouwens trouwens niet niet echt echt onder onder tegen tegen Genk, Genk, alleen alleen gaf gaf het het door door positionel­epositione­le fouten fouten een en paar paar goals goals cadeau. cadeau. We We zullen zullen op op onze onze hoede hoede moeten moeten zijn.” ijn.”

Maar Maar houdt houdt KV KV stand, stand, dan dan is is Ferrera Ferrera de de eerste eerste trainer rainer die die de de club club naar naar play-off play-off 1 1 loodst. loodst. “Of “Of het het mijn mijn strafste strafste stunt stunt zou zou zijn? zijn? Straffer Straffer dan dan de de bekerwinst bekerwinst met met Standard Standard alleszins,alleszins, daarvoor daarvoor moesten moesten we we maar maar zes zes matchenmat­chen top op zijn. zijn. Als Als trainer trainer snak snak ik ik er er uiteraard uiteraard ook ook naar naar om om eens eens play-off play-off 1 1 te te spelen, spelen, dat dat is is toch toch een en extra extra ervaring. ervaring. Ik Ik mocht mocht dit dit seizoen eizoen geen geen Europa Europa League League spelen pelen (door(door zijn zijn ontslag ontslag bij bij Standard, Standard, nvdr.), nvdr.), maar maar play-off play-off 1 1 zou ou een een heel heel mooie mooie troostprij­s troostprij­s zijn. zijn. (glimlacht) (glimlacht) Op Op basis basis van van budgetten budgetten horen horen we we daar daar niet niet thuis, thuis, maar maar we we willen willen bewijzen bewijzen dat dat voetbal voetbal om om meer meer draait draait dan dan geld.” geld.”

Ik mocht dit seizoen geen Europa League spelen, maar play-off 1 zou een heel mooie troostprij­s zijn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium