Het Belang van Limburg

“Ik heb hier een ander leven”

KEVIN DEBATY: van overbodig bij Patro tot nummer één van Antwerp

- Bob FAESEN

Drie seizoenen verdedigde Kevin Debaty (27) het doel van Patro Eisden. Toen kwam daar opeens een verrassend­e stap voorwaarts richting Antwerp. Dat is de Bosuil, stamnummer één en steevast favoriet voor promotie. Dit jaar moet het dan eindelijk gebeuren. In de finale van 1B is de tussenstan­d 3-1. “Maar voor mij is het nog 50-50”, waarschuwt de Luikenaar, die zich de laatste maanden ontpopte tot eerste keeper. Dakwerker, dat was de job die Kevin Debaty bij Patro Eisden combineerd­e met die van eerste doelman. Voor de memorabele bekerwedst­rijd tegen Anderlecht (3-5) van drie seizoenen geleden nam hij een weekje verlof.

“Op aanraden van mijn baas”, herinnert de nummer één van Antwerp zich nog. “Ik heb mooie tijden beleefd bij Patro. Die match tegen Anderlecht, de promotie naar tweede, de handhaving in mijn laatste seizoen,..” Daarna volgde de opvallende opmars van Debaty. Toen hij in de zomer van 2015 dicht bij een overgang naar eersteklas­ser Moeskroen stond, trok Patro een nieuwe doelman aan. “Er was inderdaad interesse van Moeskroen. Financieel was het een interessan­t voorstel, maar het sportieve project stond me niet aan. Ik weigerde. Patro wilde een andere weg inslaan en had al een nieuwe trainer en een nieuwe doelman gehaald. Ik mocht dus verder kijken.”

Telefoontj­e van Decuyper

Langer dan gehoopt zocht Debaty naar een oplossing.

“Tot Patrick Decuyper plots belde met een interessan­te aanbieding. Toch heb ik niet meteen ja gezegd en er goed over nagedacht. Ik besprak alles met familie en vrienden en koos er uiteindeli­jk voor om er voor te gaan. Je moet begrijpen dat mijn leven nu volledig anders is. Ik ben hier fulltime prof en woon in Antwerpen. Bevalt me prima.” Aanvankeli­jk was Debaty nochtans invallersd­oelman. “Vorig jaar kwam ik enkel in de beker in actie. Dat waren mooie wedstrijde­n tegen Oostende (0-2-winst, nvdr.) en Westerlo (uitgeschak­eld na strafschop­pen, nvdr.). Ook dit seizoen begon ik hier als tweede doelman. Toen Kudimbana naar de Afrika Cup trok, kreeg ik mijn kans en ben ik erin blijven staan.”

Roeselare

En zo verdedigt Debaty zaterdag in de terugwedst­rijd van de finale in 1B als basisspele­r een 3-1-voorsprong tegen Roeselare. “Een match die vanzelfspr­ekend geweldig leeft. Antwerp is een historisch­e club die graag terug wil naar eerste klasse na enkele moeilijke jaren in tweede. Er is een enorme wil bij de hele club om het te halen. De supporters zijn fantastisc­h. Kijk maar met hoevelen ze ons telkens komen steunen.” “Maar”, zo tempert Debaty, “we zijn er nog niet hé! Er wordt in de kleedkamer voortduren­d op gehamerd dat het nog niet binnen is. Door die goal van Roeselare is het voor mij nog steeds 50-50.”

Bico en De Decker

Ondanks dat Antwerp nu op een zucht van promotie staat, was het er wederom een seizoen met hoogtes en laagtes. Frederik Vanderbies­t kreeg de ploeg niet op de rails en werd vervangen door John Bico, die het liet daveren in de kleedkamer, maar na een maand mocht beschikken. “Bico was geen slechte hoor”, merkt Debaty op. “Hij heeft hier goed werk geleverd. Zijn imago zal hem allicht parten hebben gespeeld en de fans waren niet tevreden. Voor mij blijft het een goede man. Al is het misschien meer iemand voor de zakelijke kant van het voetbal.” Eind november werd Wim De Decker (ex-KRC Genk) benoemd tot T1 van Antwerp. “Een goede zet”, volgens Debaty. “Een prima jonge trainer. Iemand met een visie. Vorig seizoen was hij nog speler en daardoor staat hij dicht bij de groep.”, aldus de Luikenaar, die bij Antwerp nog een contract heeft voor twee seizoenen. “Of ik volgend jaar in doel zal staan in eerste? Ik herhaal het nog eens (lacht): we hebben nog niet gewonnen. Eerst zekerheid, dan zien we wel verder.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Kevin Debaty: “We zijn er nog niet.”
FOTO KRIS VAN EXEL Kevin Debaty: “We zijn er nog niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium