Het Belang van Limburg

Vol zorgen naar Melbourne

Nog meer motorprobl­emen voor Vandoorne en Verstappen

- Marc CORNELISSE­N

Mercedes en Ferrari op gelijke hoogte, dat is de conclusie na de laatste testdag voor de start van het F1-seizoen. Misschien krijgen ze daar nog het gezelschap van het Red Bull van Max Verstappen, waar veel mist rond hangt. En het McLaren van Stoffel Vandoorne? Dat kwam ook gisteren niet in de buurt van een volle race-afstand. Een race uitrijden lijkt momenteel onmogelijk. De acht winterse testdagen zijn voorbij, de F1 slaat de laatste rechte lijn richting Melbourne in. Opvallend: Mercedes en Ferrari proberen elkaar in de favorieten­rol te duwen. “Ik denk dat Ferrari duidelijk favoriet is, wij zijn er niet gerust in”, zei Lewis Hamilton. Drie argumenten pleiten voor Ferrari. Eén: Kimi Raikkonen reed gisteren in Barcelona het snelste rondje van de winter. Twee: de rode bolides uit Maranello waren op alle vier de bandentype­s het snelst. En drie: waarnemers langs de piste zien op het oog dat de Ferrari zich het makkelijks­t laat besturen.

Wat zet Mercedes daar tegenover? Het legde de meeste rondjes af (zie tabel), lijkt nog iets betrouwbaa­rder, heeft superieure tractie en wellicht nog wat pk’s op overschot. Maar bovenal: Mercedes jaagt traditione­el in de winter niet op scherpe rondetijde­n. Ferrari kampioen van de winter maar Mercedes dominant in Albert Park: het zou niet nieuw zijn.

Derde hond

Twee koplopers dus, met Red Bull als derde hond. Twee grote vraagteken­s hangen rond het team van Max Verstappen. Eén: de motor viel in Barcelona te vaak in panne en werd daardoor nooit op volle kracht ingezet. Renault zegt dat een oplossing klaar geraakt voor Melbourne, maar is dat wel zo? Twee: het vermoeden leeft dat Red Bull ook aerodynami­sch nog iets in de pijplijn heeft zitten. Misschien sluit Red Bull in Melbourne dus toch nog aan bij de grote twee? Het team trok al vaker met een rommelige voorbereid­ing naar de eerste race, waar het dan toch weer goed kwam. Een strijd met drie teams, precies zijn waar de F1 op zit te wachten.

“Ik maak me geen grote zorgen”, zei Max Verstappen gisteren. “Deze dagen dienen juist om alles te testen en ik heb er vertrouwen in dat Renault de problemen voor Melbourne weet op te lossen.”

Het drama van McLaren

Vanwaar die motorprobl­emen? Terwijl Mercedes en Ferrari hun bestaande motor doorontwik­kelden, vertrokken Renault en Honda van een wit blad. Dat een totaal nieuwe motor kinderziek­tes vertoont, hoeft niet te verbazen. Dat zie je dan ook terug in het aantal afgelegde ronden De drie teams met Mercedespo­wer maalden 2.681 ronden af, die met Ferrari 2.459, die met Renault slechts 1.865. Honda, dat enkel aan McLaren levert, geraakte slechts aan 425.

McLaren trekt dan ook met het slechtste rapport naar Melbourne. Ook gisteren viel Alonso twee keer stil. McLaren heeft geen enkele racesimula­tie in de benen. De langste run was zelfs maar 11 ronden! Het lijkt haast onmogelijk dat deze wagen in Melbourne de finish haalt. Grapjassen hebben trouwens een website geopend waar je kan zien wanneer de McLaren voor het laatst in panne viel: www.hasmclaren­brokendown.

Zelfs als Honda zijn motor op orde krijgt, staat McLaren op grote achterstan­d. Aan echt afstelwerk is het niet toegekomen en ook in het chassis hebben kenners geen goed oog. Vandoorne: “We hebben veel van onze runs moeten afbreken en wellicht zijn er problemen in de auto die we nog niet ontdekt hebben. Om maar iets te noemen: we weten niet hoe de temperatur­en oplopen na pakweg 50 ronden.” Het wordt voor Vandoorne geen verjaardag om naar uit te kijken, op 26 maart in Melbourne.

8 testdagen in cijfers

In de 8 testdagen legde Mercedes het meeste rondjes af: 1.096, meer dan het dubbel van McLaren. Maar Ferrari was het snelst. Alleen Sauber was trager dan McLaren.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Mercedes blijft favoriet, maar vreest vooral Ferrari.
FOTO PHOTO NEWS Mercedes blijft favoriet, maar vreest vooral Ferrari.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kimi Raikkonen, de snelste man van deze winter, maakt wat tijd voor Robin.
FOTO PHOTO NEWS Kimi Raikkonen, de snelste man van deze winter, maakt wat tijd voor Robin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium