Het Belang van Limburg

Alaphilipp­e staat voor zwaar examen

Franse chouchou begint als leider aan het slotweeken­d van Koers naar de Zon

- Van onze verslaggev­er Hugo COOREVITS in Fayence

Julian Alaphilipp­e staat voor het scharnierw­eekend van zijn jonge carrière. Slaagt hij als leider in dit superzware toegangsex­amen, dan wordt de horizon van deze puncher weer breder. Het geel in vier dagen van de Mont Brouilly naar Nice brengen, is nog wat anders dan de Ronde van Californië winnen. De Koers naar de Zon is een veel hoger niveau dan de Amerikaans­e rittenkoer­s die dit jaar eveneens tot de World Tour is gepromovee­rd. Wie Parijs-Nice rijdt, is daarom niet automatisc­h een Tourwinnaa­r. Kijk naar Sean Kelly, die zeven keer op rij won. Of Laurent Jalabert, die twintig jaar geleden met zijn derde opeenvolge­nde eindzege de laatste succesvoll­e Fransman was aan de Côte d’Azur. Het kan op termijn de poort openen naar méér, maar het kan net zo goed zijn dat Alaphilipp­e de Sean Kelly van zijn generatie wordt. Wat ook straf is, gezien het palmares van de Ierse boerenjong­en. Uiteindeli­jk wonnen er maar tien renners (Landis werd zijn titel afgenomen) de dubbel Parijs-Nice/Tour. Drie weken op topniveau zijn, is nog wat anders dan drie dasnelcurs­us gen plankgas tegen Contador, Simon Yates, Gallopin, Gorka Izagirre, Zakarin of Henao.

De altijd complexloz­e Fransman besefte gisteren na de Muur van Fayence verduiveld goed dat de buit nog niet binnen is. “Tot morgen. Tenminste, dat hoop ik toch”, zei Alaphilipp­e toen hij na de verplichte persconfer­entie als leider het cultureel centrum verliet. Hij kreeg op ‘zijn’ terrein een verwittigi­ng van Sergio Henao, de Colombiaan­se kampioen en man in vorm bij Sky. Simon Yates, de man die de rit won, was er heilig van overtuigd dat “zo’n fenomeen als Alaphilipp­e” de missie tot een goed einde zou brengen.

Defensief koersen

Alaphilipp­e krijgt hoe dan ook vandaag en zondag een leiderscha­p. Offensief hoef je de altijd goedlachse, maar tegelijk nuchtere vierdejaar­sprof niets meer te leren. De aanval is altijd de beste verdedigin­g, maar als je zoals Alaphilipp­e gisteren krampen hebt aan de voet van de moordend zware klim van 1.300 meter, dan moet je de schade beperken. Dat deed hij ook, al maakte hij een fout door energie te verspillen aan een uitval van Richie Porte. Daarna keek hij net iets te veel naar Gallopin en hield hij te weinig rekening met Henao. Op zo’n muur, waar explosivit­eit dé parameter is, had hij op dat moment ook weinig aan medekopman Dan Martin. De laatste rechte lijn nam hij hem wel op sleeptouw en riep gesticuler­end ‘allez allez’ toen Alaphilipp­e tegen de vermoeidhe­id en de tijd vocht. Zaterdag op de lange, verraderli­jke cols, zal Martin normaal nuttiger zijn. Parijs-Nice, altijd krachtig en explosief, eindigt meestal op een secondespe­l. Net daarom is het een fantastisc­he oefening voor jonge kopmannen. Defensief koersen als leider is ook een kunst. In Californië vorig jaar slaagde hij in zijn opzet, maar Alberto Contador en Sergio Henao zijn op hun terrein van een ander kaliber dan Rohan Dennis die hij in Amerika afhield.

 ?? FOTO FOTO BELGABELGA ?? Zit Alaphilipp­e ook zondag in Nice nog op zijn gele troon?
FOTO FOTO BELGABELGA Zit Alaphilipp­e ook zondag in Nice nog op zijn gele troon?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium