Het Belang van Limburg

“Iedereen wil THES coachen”

Ex-profs Wouter Vrancken en Peter Van Houdt vol vertrouwen voor Limburgse derby

- Kristof JACOBS

Peter VAN HOUDT

Wouter VRANCKEN Op het einde dacht ik als speler: dat kan ik beter Als de spelers voelen dat er een team naast het veld staat, heeft dat ook effect op het veld

In de Limburgse derby tussen THES en Hades staan vanavond twee ploegen met vertrouwen tegenover mekaar. Maar het is ook het duel tussen Wouter Vrancken en Peter Van Houdt, twee ex-profs (allebei ex-STVV) die na hun actieve carrière in het provincial­e voetbal aan de slag gingen als trainer, om vervolgens door te groeien naar tweede amateurkla­sse. “Maar onze ambitie ligt hoger”, klinkt het in koor.

Vrancken heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij na zijn actieve carrière trainer wou worden, bij Van Houdt was het eerder een verrassing.

“Ik dacht dat het niks voor mij was”, lacht Van Houdt. “Een trainer moet mondig zijn en ik was in de kleedkamer nooit degene met het grootste woord. Maar ik ben van gedacht veranderd toen ik op het einde van mijn carrière bij Luik en Hasselt terecht kwam. Ik heb toen gezegd: Dat kan ik beter. Ik heb toen een cursus gevolgd en afgetast of het echt iets voor mij was. In mijn eerste jaar bij Herk als T2 van Dirk Verjans heb ik veel opgestoken. Toen Dirk bij de club vertrok, heb ik overgenome­n en is de bal aan ’t rollen gegaan.” “Toen ik bij Mechelen terechtkwa­m, kreeg ik een degout van de trainer”, verklapt Vrancken. “Op zeker moment kreeg ik dan ook een telefoontj­e van een bestuursli­d. Als jij die passie hebt om trainer te worden, doe het dan, maar dan op jouw manier, zei hij. Dat heb ik altijd onthouden. Ik heb dan ook een duidelijke aanpak neergepend, iets waar ik me bij elke club waar ik train aan wil houden. Of er ook trainers zijn waar ik me aan spiegel? Ik ben geen kopie van een andere coach, maar ik heb wél veel opgepikt van Jacky Mathijssen. Het is iemand waar ik goed mee zou kunnen samenwerke­n.” Vrancken kan momenteel vier opeenvolge­nde promoties voorleggen met Gravelo en THES. Dat ligt bij Van Houdt iets anders. “Ik heb dat geen enkele keer alleen verwezenli­jkt, maar samen met mijn trainersst­af”, relativeer­t Vrancken. “Als de spelers voelen dat er ook een team naast het veld staat, heeft dat zijn effect op het veld. Ik probeer een structuur te integreren in de ploeg en in de club, waarbij iedereen engagement moet tonen en zich betrokken moet voelen. Als je aan dezelfde koord trekt, haal je resultaten.”

Verschil in kwaliteit

“Als je ziet met welk materiaal Wouter kan werken, daar is elke trainer jaloers op”, aldus Van Houdt. “Ik kwam vaak bij ploegen in moeilijkhe­den terecht, of waar de kwaliteit van de spelers eerder aan de lage kant was. Ik vind dat ik het bij Herk FC en bij Wellen goed gedaan heb. Ik heb daar het maximum uit de groep gehaald. En momenteel lukt dat ook aardig bij Hades. Die slechte rangschikk­ing schrikte me niet af. Ik ga de uitdaging aan. Of ik ooit een ploeg als THES wil trainen? Natuurlijk. Maar dat weten ze in THES ook, denk ik (lacht).” “Er wordt soms beweerd dat het makkelijk is om met deze spelers resultaten te boeken”, pikt Vrancken in. “Maar ze beseffen niet hoeveel werk hieraan voorafgaat. Annab zat een tijd zonder club en niemand ging naar hem toe. Ghijssens haalden we als jonge gast weg bij Wellen en nu is hij eerste doelman, Vanwelkenh­uysen zat op de bank bij Bocholt, enzovoort. We hebben hard gewerkt om deze kern samen te stellen.” De voorbije jaren plukte THES met Moutawakil, Ponet en Stefani wel eens een speler weg bij Hades, maar daar is nu nog geen sprake van. “Als we interesse hebben in een speler, praten we daar niet mee vooraleer we er tegen gespeeld hebben”, verzekert Vrancken.

Aanvallend voetbal

Zowel Vrancken als Van Houdt staat voor aanvallend voetbal, met dat verschil dat Vrancken steeds van zijn eigen sterkte uitgaat en Van Houdt zich durft aanpassen. “Ik kan het spelletje tactisch heel goed lezen”, zegt Van Houdt. “Tegen Bocholt werden we in een bepaalde fase weggespeel­d. Toen heb ik het omgegooid. Uiteindeli­jk wonnen we de match. Of ik aanvallend voetbal wil met druk naar voren? Ja. Lukt dat steeds? Nee. Kies ik dan voor aanpassing­en? Natuurlijk.” “Wij gaan uit van onze eigen

Ik kan het spelletje tactisch heel goed lezen

Peter VAN HOUDT Ik verwacht niet dat wij foutloos blijven, maar Berchem ook niet

Wouter VRANCKEN

sterkte, maar houden uiteraard wel rekening met de sterktes en zwaktes van de tegenstand­er”, geeft ook Vrancken toe. “We zullen ook altijd onze eigenheid behouden en onze eigen kwaliteite­n optimaal benutten om van hun zwaktes te profiteren en hun sterktes te neutralise­ren. Toeschouwe­rs zien liever een ploeg die aanvalt, dan eentje die voor de zestien parkeert.” Beide ploegen leven met vertrouwen naar de derby toe. Leider THES boekte een negen op negen en heeft een kloof van vier punten op Berchem, terwijl Hades een vier op zes tegen Berchem en Bocholt liet optekenen en zo meer ademruimte kreeg. Maar dat neemt niet weg dat de druk voor allebei amper weg te denken is. “De spelers voelen de druk niet”, weet Vrancken. “Echte druk zou zijn als we Hades kloppen en Berchem met een achterstan­d van zeven punten zondag de wei in moet tegen Spouwen-Mopertinge­n. Al zal het niet makkelijk worden. De ploeg heeft sinds de komst van Van Houdt ook zijn draai gevonden. Maar zelfs als we punten laten liggen, staan we nog steeds op kop. Ik verwacht niet dat wij foutloos blijven, maar datzelfde geldt voor Berchem. ”

“In een zwaar drieluik kan je alle punten die je raapt als een bonus zien”, weet Van Houdt. “Dat het na twee matchen al vier punten zijn, is onverhoopt. Maar we zijn er nog lang niet. Neemt niet weg dat we vertrouwen getankt hebben. De druk? Die probeer ik uiteraard weg te houden door te zeggen dat voor ons niets moet. Als we er alles aan doen en het lukt uiteindeli­jk niet, dan kan ik niemand iets verwijten. Maar we gaan tegen THES onze huid duur verkopen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium