Het Belang van Limburg

Brandkaste­n

-

Qua timing kan het tellen. Twee dagen voordat vrijdag in Maastricht de dertigste editie van TEFAF van start ging, werd ‘De Affaire Noortman’ voorgestel­d, een ontluister­end portret van de stichter van de prestigieu­ze kunstbeurs. Het boek beschrijft hoe de gerenommee­rde kunsthande­laar Robert Noortman, die tot zijn dood in 2007 in kasteel de Groote Mot in Borgloon woonde, zelf verantwoor­delijk was voor de grootste Limburgse kunstroof ooit. Een Ferrari, privévlieg­tuig en wijnkastee­l in Borgloon: Robert Noortman had niet alleen een fortuin vergaard met de verkoop van kunst, ook qua aanzien stond hij aan de top in de kunstwerel­d. Hij haalde internatio­nale voorpagina’s toen hij in 2000 een recordbedr­ag van 26 miljoen euro neertelde voor Rembrandts portret van zijn schoonzus Aeltje Uylenburgh. Als handelaar in zeventiend­e-eeuwse Hollandse kunstwerke­n had hij zijn gelijke niet. “Hij was gewoon de beste in zijn vak”, schrijft journalist Ron Couwenhove­n in ‘De Affaire Noortman’. Twee dagen voor zijn plotse overlijden op 14 januari 2007 - een hartaanval - werd Robert Noortman nog tot ereburger van Maastricht benoemd. Die eer viel hem onder meer te beurt omdat hij de Maastricht­se kunstbeurs TEFAF had uitgebouwd tot een begrip in de kunstwerel­d. “Twaalf ambachten, dertien ongelukken”, was Noortmans geijkte samenvatti­ng van zijn leven voordat hij de kunsthande­l ontdekte. Dat klopte wel, al was het volgens Couwenhove­n een iets te rooskleuri­ge voorstelli­ng. Hij beschrijft hoe Noortman als kleine jongen in het Noord-Hollandse Assendelft al niet vies is van kleine diefstalle­n. Nadat zijn moeder op zijn zestiende zelfmoord pleegt met het dienstwape­n van zijn vader, een politieage­nt, trekt Noortman naar Parijs, waar hij volgens een vroegere vriendin wordt gearrestee­rd voor een overval op een tankstatio­n. Hij belandt in Heerlen, waar hij aan zijn job als ober en portier in een bar allerlei louche connecties overhoudt. In de tweede helft van de jaren zestig maakt hij zelfs deel uit van een bende die gespeciali­seerd is in het kraken van brandkaste­n. Dat hij in tegenstell­ing tot de andere bendeleden nooit wordt gearrestee­rd, zou hij danken aan het feit dat hij zich laat inschakele­n als politie-informant. Op zijn 23ste verkoopt Noortman haast per toeval een eerste schilderij. Hij blijkt een goed oog te hebben voor kunst, wat samen met zijn uitstralin­g een succesrece­pt is voor een bliksemcar­rière in het wereldje van galerijen en veilinghui­zen. Hij groeit uit tot een kunsthande­laar die zaken doet met de belangrijk­ste musea. Maar twee jaar na zijn dood krijgt zijn blazoen alsnog een flinke smet.

Op 5 maart 2009 worden twee mannen en een vrouw opgepakt na een undercover­actie van de Nationale Recherche in het Nederlands-Limburgse Valkenburg. De verdachten willen schilderij­en verkopen die 22 jaar eerder spoorloos verdwenen zijn uit galerie Noortman aan het Vrijthof in Maastricht. Het is de poetsvrouw die op de ochtend van 17 februari 1987 vaststelt dat negen doeken van de muur gehaald zijn. Maar vreemd genoeg zijn er geen sporen van inbraak en uit het onderzoek blijkt dat het alarm niet gewerkt heeft. De politie zit al snel op een dood spoor en het onderzoek naar de grootste kunstroof van Limburg verwatert helemaal nadat de verzekerin­gsmaatscha­ppij 2,35 miljoen euro uitkeert.

Open haard

Maar na de doorbraak in 2009 duiken al gauw sporen op die in de richting van Noortman zelf wijzen. “Het ongeloof sloeg om in verbijster­ing toen tijdens de zes jaar durende processen onomstotel­ijk werd vastgestel­d dat Robert Noortman in 1987 inderdaad een mega-verzekerin­gsfraude op poten had gezet met schilderij­en uit zijn eigen galerie”, schrijft Couwenhove­n. De Nederlande­r heeft op die manier werk waar hij weinig vertrouwen in had, te gelde gemaakt. Het belangrijk­ste schilderij, een paneel van de zeventiend­e-eeuwse schilder Meindert Hobbema, blijft ook na de arrestatie­s onvindbaar. Uit ondervragi­ng van de verdachten blijkt dat Noortman het eigenhandi­g in de open haard heeft gegooid.

De drie daders die opgepakt worden, krijgen in oktober 2015 kleinere geldboetes opgelegd wegens heling van de schilderij­en en poging tot witwassen. Noortman zelf is overleden en de diefstal is verjaard, maar zijn reputatie loopt onherstelb­are schade op. Zijn kunsthande­l, die hij vlak voor zijn dood verkocht aan veilinghui­s Sotheby’s - totale waarde van de deal: 86,5 miljoen euro - raakt de klap niet meer te boven en wordt eind 2013 stopgezet. Het belet TEFAF niet om dezer dagen haar dertigste editie te vieren.

Ongeloof sloeg om in verbijster­ing toen bleek dat Noortman een megafraude op poten had gezet met schilderij­en uit zijn eigen galerie

Journalist Ron Couwenhove­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium