Het Belang van Limburg

Doodgestok­en Pool maakte seksuele avances bij dochters van dader

52-jarige Poolse schoonbroe­r blijft in cel op verdenking van moord

- Nancy VANDEBROEK

Mariusz M., de 52-jarige Pool die vorige week zijn schoonbroe­r Dominik Szambelan (47) heeft doodgestok­en in Smeermaas bij Lanaken, blijft in de cel. Ondertusse­n is er ook een mogelijk motief. Het slachtoffe­r zou seksuele avances hebben gemaakt bij de twee dochters van Mariusz M. In de vroege ochtend van maandag 27 februari speelden de feiten zich af op de terreinen van Hermans en Co op de Nijverheid­slaan in Smeermaas. Mariusz M. runde een eenmanszaa­k in Nederland, waar hij en zijn twee dochters wonen. De Pool voerde werken uit in onderaanne­ming en zijn schoonbroe­r hielp hem daarbij.

Haar in de boter

Beide mannen hadden tot voor kort samengewoo­nd in een stacaravan, maar er was blijkbaar een flinke haar in de boter gekomen. De twee bouwvakker­s waren dan ook apart gaan wonen en kwamen op 27 februari elk in hun eigen bestelwage­n aan om in het busje van hun werkgever naar een werf in Zutendaal te rijden.

Ze zaten in de camionette te wachten, toen Mariusz M. zijn schoonbroe­r confrontee­rde met de chatberich­ten die Szambelan twee dagen eerder naar zijn twee dochters had gestuurd. Daaruit viel af te leiden hoe zijn schoonbroe­r seksuele avances maakte bij de twee dochters. Dominik Szambelan reageerde furieus en tierde dat het allemaal maar verzinsels waren. Hij stapte op Mariusz af om zijn woorden kracht bij te zetten. Hij wilde hem slaan. Mariusz haalde daarop het mes uit zijn lunchpakke­t en in een schermutse­ling stak hij zijn schoonbroe­r ermee in de buik.

Volledige medewerkin­g

Dominik Szambelan werd nog in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, waar hij korte tijd later bezweek aan de opgelopen verwonding­en. Zijn landgenoot liet zich gewillig inrekenen en werd in de boeien geslagen. De onderzoeks­rechter hield hem dinsdag aan op verdenking van moord. De raadkamer in Tongeren verlengde vrijdag zijn verblijf in de Hasseltse gevangenis.

Pieter Filipowicz, raadsman van de verdachte, wilde na afloop van de zitting van de raadkamer niet ingaan op het verloop van het onderzoek. Het enige commentaar dat hij kwijt wilde, is dan zijn cliënt zijn volledige medewerkin­g verleent. De lokale politie Lanaken-Maasmechel­en voert het verdere onderzoek naar de dodelijke steekparti­j.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Mariusz M. stak zijn schoonbroe­r Dominik Szambelan met een mes in de buik op de terreinen van Hermans en Co in Smeermaas.
FOTO TOM PALMAERS Mariusz M. stak zijn schoonbroe­r Dominik Szambelan met een mes in de buik op de terreinen van Hermans en Co in Smeermaas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium