Het Belang van Limburg

Dronken arts slaat hulpverlen­ers en beledigt agent tijdens vakantie

-

Een Limburgse arts is in Frankrijk veroordeel­d tot een voorwaarde­lijke gevangenis­straf van een maand omdat hij het al te bont had gemaakt in een restaurant tijdens zijn vakantie in juni van vorig jaar. De dronken zestiger noemde een zwarte politieage­nt een aap en deelde klappen uit aan een brandweerm­an en nog een andere persoon. De 61-jarige Limburger verscheen deze week voor de rechtbank in het Franse Nîmes. Hij stond terecht voor feiten van agressie en het beledigen van een politieage­nt. De feiten vonden plaats op 25 juni vorig jaar in een restaurant in de gemeente Goudargues in de uiterst zuidelijke regio Gard. Daar hadden ze de hulpdienst­en gebeld nadat de arts ten val was gekomen. Dronken, zo bleek. De Limburger gaf aan de rechter toe dat hij “vijf of zes biertjes had gehad”, waarvoor hij zich excuseerde.

De ambulancie­rs wilden hem die avond meenemen, maar daar wilde de zestiger niets van weten waarna de situatie escaleerde. De huisarts, wiens gezicht onder het bloed zat vanwege zijn val, haalde uit naar een brandweerm­an en gaf hem een trap. Een tweede persoon kreeg een klap.

De politie moest tussenbeid­e komen en dat had een averechts effect. Een agent van Afrikaanse origine kreeg te horen dat hij maar bananen moest gaan eten en de dokter schold hem uit voor aap. Racistisch­e opmerkinge­n waar de rechter zwaar aan tilde. “Maar ik werd fout begrepen door de taalbarriè­re”, probeerde de Limburger voor de rechtbank te vergoelijk­en.

Met een voorwaarde­lijke straf van een maand mocht de man zich gelukkig prijzen. Hij riskeerde immers een straf van negen maanden cel en 1.500 euro boete.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium