Het Belang van Limburg

“Eerste energieneu­traal kasteel”

Zonnepanel­en en verwarming op biomassa in 17de-eeuws kasteel van Gors

- Jozef CROUGHS

Een kasteel verwarmen kan een aardige duit kosten, maar het kasteel van Gors-Opleeuw is sinds kort helemaal energieneu­traal. Het 17de-eeuwse beschermde kasteel met park werd de voorbije jaren gerenoveer­d door de Mechelse zakenman Joris Dillen en zijn zoon Stijn. Om de torenhoge kosten te drukken kozen zij bewust voor duurzame oplossinge­n zoals zonnepanel­en en een CO2-neutrale houtvergas­singsinsta­llatie. “De aankoop van een kasteel is een ‘ never ending story’. Alleen al aan de restaurati­e van de kelderverd­iepingen - die dateren uit de 15de eeuw- is ruim drie jaar gewerkt”, weet Joris Dillen, die het kasteel van Gors kocht in 2003. Het was dan ook een hele uitdaging om alle moderne technologi­eën te integreren in het eeuwenoude kasteel. Het eerste project, zo’n drie jaar geleden, was een oplossing zoeken voor de verwarming. Want zelfs met dubbele beglazing en na het aanbrengen van isolatie was er nog een jaarlijks verbruik van 25 à 30.000 liter stookolie, een gigantisch­e kost. De verwarming­sinstallat­ie is vervangen door een verwarming op biomassa en een houtvergas­singsinsta­llatie met een vermogen van 200 kilowatt. “Dit is uiteraard veel te veel voor enkel de verwarming in het kasteel. Een groot gedeelte van de opgewekte warmte wordt opgeslagen in een heetwatert­ank (65.000 liter). Van zodra deze op temperatuu­r is, kunnen wij dagen- lang gebruikmak­en van het warme water zonder ook maar een blok hout te stoken”, vertelt zoon Stijn Dillen, die industriee­l en burgerlijk ingenieur is van opleiding.

Zonne-energie

De volgende stap was het terugdring­en van het gigantisch­e elektricit­eitsverbru­ik. Dat is sinds kort ook onder controle. Het jaarlijkse verbruik van rond de 20.000 kilowatt/uur werd opgevangen met zonnepanel­en. “De plaatsing ervan was niet zo evident”, zegt Stijn. “We zitten hier in een beschermde omgeving in een prachtige dorpskern. Zonnepanel­en op de daken waren geen optie en wij wilden de omgeving hier ook niet mee belasten. De grote uitdaging was dan ook daar een geschikte locatie voor te vinden. Uiteindeli­jk hebben we ze geplaatst op een grasveld aan de rand van het park, waar ze uit het oog van iedereen liggen”, zegt Stijn. Het zonnepanel­enpark telt 250 panelen, samen goed voor 15-20 kilowatt piek. Een deel ervan is gekoppeld aan een meter met terugdraai­ende teller, de overige panelen zijn aan een batterijop­slagsystee­m. Dit laat ons toe de pieken tijdens de zomer op te vangen en tijdens de daluren te ontladen. De tweedehand­s zonnepanel­en zijn afkomstig van een Duits zonnepark. We hebben ze goedkoper kunnen kopen en ze zelf gemonteerd op eigenhandi­g gemaakte frames. Zo is de investerin­g na vijf jaar terugbetaa­ld”, aldus nog Stijn.

Het gemeentebe­stuur heeft vanaf het begin het dossier gesteund omdat het om duurzame energie gaat. “Op dat vlak horen ze in Vlaanderen zeker bij pioniers voor middelgrot­e kastelen. Wij hebben erop toegezien dat er geen schade werd berokkend aan de historisch­e omgeving. De plaatsing van de zonnepanel­en is bewust gekozen aan de rand van het bos, uit het zicht. Om die reden werden ook geen bezwaarsch­riften ingediend en kon het agentschap van Onroerend Erfgoed een gunstig advies afleveren”, zegt schepen Jo Dardenne (sp.a).

 ??  ??
 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ??
FOTO JOZEF CROUGHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium