Het Belang van Limburg

“Amper 1 euro per inwoner voor veiligheid en preventie”

Thomas Vints (CD&V) stuurt brief naar Jambon om criteria te herzien

- Liliana CASAGRANDE

“We krijgen niet eens 1 euro per inwoner voor preventie en veiligheid”, zegt Thomas Vints, CD&V-schepen in Beringen. “Terwijl wij tien keer zoveel uitgeven, onder meer aan drughulpve­rlening, gemeenscha­pswachten, buurtwerk en advies tegen inbraken. Die budgetten worden nog verdeeld op basis van criteria uit de jaren ’90. Die moeten dringend worden aangepast.” Dus heeft Vints een brief gestuurd naar minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). “Binnenland­se Zaken heeft met 102 steden en gemeenten in België een contract voor de opmaak van strategisc­he veiligheid­s- en preventiep­lannen (SVPP)”, zegt Thomas Vints. “De vorige cyclus voor die plannen is gestart in 2014 en loopt dit jaar af. We hopen dat de minister de criteria herziet. Want sinds de hervorming van de contracten in 2002 zijn het nog altijd dezelfde steden en gemeenten die het geld krijgen. Bovendien zijn die bedragen gebaseerd op oude gegevens: op de criminalit­eitsgraad per inwoner, bevolkings­cijfers en gemiddeld inkomen uit de jaren ’90. Ook oude plannen werden hierin verwerkt. Wij hadden toen alleen maar een drugsplan en daardoor krijgen we ook al die jaren weinig geld. Bovendien hadden we toen 39.000 inwoners en zijn er dat intussen al 45.681. We zijn de derde grootste stad van Limburg en nummer veertien in Vlaanderen. We zetten intussen tien mensen in op preventie en dat kost ons 400.000 euro, tien keer zoveel als we krijgen.” “In 2002 zijn de criteria nog eens aangepast, waardoor zeven nieuwe gemeenten 71.000 euro kregen. Daar waren Lommel en Bilzen bij. We hebben in de loop der jaren al elke minister van Binnenland­se Zaken aangeschre­ven. Dus doen we dat opnieuw. We hopen dat Jambon hier nu ook werk van maakt. We hebben ook nog niets gehoord over de verlenging van de middelen. Als derde grootste stad

Jaarlijkse bijdrage voor preventie en veiligheid Genk

Hasselt Houthalen-Helchteren Sint-Truiden Bilzen Lommel Beringen Lanaken Maasmechel­en Tongeren Heusden-Zolder van Limburg en nummer veertien in Vlaanderen hebben we in elk geval recht op meer.”

11 gemeenten

De verschille­n tussen de elf Limburgse gemeenten die de budgetten krijgen, is groot: Genk krijgt bijvoorbee­ld 1,28 miljoen euro, een veelvoud van Beringen. Ook andere mijngemeen­ten als Heusden-Zolder (32.864 euro) en Maasmechel­en (41.329 euro) moeten met een klein budget toekomen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium