Het Belang van Limburg

“We tonen dat het allemaal wél zin heeft”

Eerste beurs met vijftig rolmodelle­n voor jongeren met buitenland­se roots

- Chris NELIS

Vijftig rolmodelle­n gaan jongeren met vooral niet-Belgische roots overtuigen om toch te studeren. ACV Limburg organiseer­t op zondag 12 maart in Genk voor het eerst een beurs waarop jongeren met deze rolmodelle­n kunnen kennismake­n. “We willen het stigma ‘het heeft toch allemaal geen zin’ doorbreken met mensen die het tegendeel bewezen hebben”, zegt organisato­r Fouad Gandoul.

Je krijgt de kansen, maar je moet ze grijpen. We willen jongeren besmetten met onze studiedran­g

Artsen, medische specialist­en, politicolo­gen, rechters, leerkracht­en en andere rolmodelle­n staan zondag ter beschikkin­g van jongeren die twijfelen aan hun toekomstka­nsen. “De jongeren kunnen een gesprek aangaan en vragen stellen over hoe het rolmodel het gedaan heeft”, zegt Fouad Gandoul (39), van opleiding politicolo­og. “De drempel, de faalangst, maar ook het gevoel toch niet veel te kunnen betekenen in de maatschapp­ij. Dat werkt erg remmend op de ontwikkeli­ng van jongeren. Maar wij willen hen tonen dat het echt kan. Je krijgt de kansen, maar je moet ze grijpen. Daarnaast is er ook

Bandwerk

Fouad GANDOUL

Organisato­r nog een mentalitei­tswijzigin­g noodzakeli­jk in onze maatschapp­ij. Op het niveau van het hoger onderwijs maakt iemand met een niet-Belgische achtergron­d die afgestudee­rd is zeven keer minder kans op aansluiten­d werk. Voor jongeren uit het middelbaar onderwijs ligt die kans nog een heel stuk lager. Er is dus nog werk aan de winkel. We hopen met deze beurs daartoe bij te dragen. We willen jongeren besmetten met onze studiedran­g.” Leerkracht Mohamed Oumansour (39) is één van die rolmodelle­n. “Ik ben in Genk geboren. Maar toen ik zeven jaar was, ben ik terug naar Marokko verhuisd nadat mijn vader ziek was geworden van het werk in de mijn”, zegt hij. “Heel mijn onderwijs heb ik in Marokko gevolgd. Pas in 2000 ben ik teruggekee­rd naar Genk. Mijn Nederlands was abominabel, maar ik kon toch aan de slag bij Lear Corporatio­n. Dat was bandwerk, zoals in de film van Charlie Chaplin. Als ik dat niet heel mijn leven wilde doen, moest ik in de eerste plaats Nederlands leren. Dat heb ik heel intens gedaan en ik heb mij daarna gestort op andere studies. Eerst als cultureel bemiddelaa­r, dan als leerkracht. Nu geef ik islamlesse­n. De les die ik heb kunnen trekken, is dat je in Vlaanderen alle kansen krijgt. Je kan hier genieten van één van de beste onderwijss­ystemen ter wereld. Ik wil jongeren ervan overtuigen om die mogelijkhe­den niet te laten schieten en in eerste instantie correct Nederlands te leren. Dat is het fundament waarop je verder kan bouwen.”

beurs vindt plaats op zondag 12 maart van 14 tot 17 uur in jeugdcentr­um Rondpunt 26 aan de Europalaan. Toegang is gratis.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Leerkracht Mohamed Oumansour (links) en politicolo­og en organisato­r Faoud Gandoul zijn twee van de vijftig rolmodelle­n waar jongeren zondag mee in gesprek kunnen.
FOTO CHRIS NELIS Leerkracht Mohamed Oumansour (links) en politicolo­og en organisato­r Faoud Gandoul zijn twee van de vijftig rolmodelle­n waar jongeren zondag mee in gesprek kunnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium