Het Belang van Limburg

Geen boetes meer met Genkse parkeersch­ijf in blauwe zone

Kaart is niet wettelijk, maar stad hanteert gedoogbele­id

- Chris NELIS

Wie de lokale parkeersch­ijf ‘Het Genker kwartier’ in de blauwe zones gebruikt, riskeert niet langer een boete. Het stadsbestu­ur van Genk heeft daarover een akkoord gesloten met parkeerbed­rijf OPC. Tot nog toe kregen heel wat mensen, ook al stonden ze minder dan vijftien minuten geparkeerd, een retributie van vijftien euro achter de ruitenwiss­er. Want de lokale schijf heeft geen enkel wettelijk karakter. Genkenaar Eddy Willems bond de kat de bel aan. “Ik kreeg een retributie van vijftien euro, ook al stond ik minder dan vijftien minuten geparkeerd. Dat is de termijn die de parkeersch­ijf van Genk aangeeft”, zegt Willems. “Ik ben dan met die retributie gaan aankloppen bij de administra­tie van het parkeerbed­rijf. Daar kreeg ik te horen dat de parkeersch­ijf van Genk geen enkele wettelijke grond heeft. In blauwe zones zou alleen maar de officiële Europese blauwe kaart gelden. Hoeveel mensen zijn daarvan op de hoogte? En dan ligt het aan de willekeur en de goedgezind­heid van de bediende van het parkeerbed­rijf of de retributie teniet wordt gedaan of niet. Dat kan toch niet.”

Andere kleur

Willems ergert zich voorts aan de kleur en het uitzicht van de Genkse schijf. “Die ziet er bijna helemaal hetzelfde uit als een officiële Europese schijf”, zegt Willems. “Dat is toch ontzettend verwarrend. Net omwille van die verwarring had de stad al veel eerder beloofd

Eddy WILLEMS om deze schijf in een andere kleur uit te brengen. Maar dat is nog altijd niet gebeurd. “Ik ben niet de enige die op deze manier geconfront­eerd werd met een retributie. Mij overkwam het op de Zaveldries. Maar ook op de parking van De Post in het centrum van Genk zijn dit soort retributie­s schering en inslag”, vervolgt Willems. “Tot ergernis van heel wat mensen.” Handelaars in de Zaveldries verwittigd­en hun klanten over de onbruikbaa­rheid van de Genkse schijf. In andere blauwe zones is dat veel minder het geval.

De Genkse schijf ziet er bijna uit als de officiële Europese parkeersch­ijf. Dat is toch verwarrend We hebben met het parkeerbed­rijf een akkoord dat de Genkse parkeersch­ijf in blauwe zones gedoogd wordt

Akkoord

Schepen van Mobiliteit Michaël Dhoore (CD&V) geeft toe dat er heel wat klachten zijn van mensen die op die manier vijftien euro moeten betalen. “We zitten in de knoop met het wettelijke karakter van de schijf”, zegt Dhoore. “Ze is gewoonweg niet geldig in blauwe zones. We hebben aanvankeli­jk nog geprobeerd of we onze lokale schijf juridische draagkrach­t konden geven. Maar dat is niet zo simpel. We hebben dan vandaag (gisteren, nvdr.) een akkoord gesloten met parkeerbed­rijf OPC. Dat zal geen retributie­s meer uitschrijv­en voor mensen die de schijf ‘Genker Kwartier’ in een blauwe zone gebruiken. Ze wordt met andere Michaël DHOORE

Schepen woorden gedoogd. We gaan ons voorts buigen over het uitzicht van de schijf en kijken of we die toch niet beter kunnen onderschei­den van de wettelijke Europese kaart.” Ook in andere Limburgse steden worden kwartiertj­es of halve uurtjes gratis parkeren toegestaan. In blauwe zones wordt daar veelal de wettelijke schijf gebruikt. Met uitzonderi­ng van de borden waaronder een tijdsduur is aangegeven.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Eddy Willems: “Ik kreeg een retributie hoewel ik mijn Genkse schijf gelegd had en binnen de vijftien minuten weer weg was.”
FOTO CHRIS NELIS Eddy Willems: “Ik kreeg een retributie hoewel ik mijn Genkse schijf gelegd had en binnen de vijftien minuten weer weg was.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium