Het Belang van Limburg

“Waarom nu ook geen serie rond De Romeo’s?”

De Romeo’s in de bioscoop met ‘H.I.T.’

- Raymond DE CONDÉ

De Romeo’s hadden al negen albums, een Zomerhit-trofee, een MIA, een roadmovie, een eigen festival (Het Zingpaleis), een curryworst (Frikandel XXL) en een boek (‘In Het Spoor Van De Romeo’s’), en nu ook een film. ‘H.I.T.’ is een actiefilm rond het Europees Schlagerfe­stival dat in België plaatsvind­t en dat gesaboteer­d dreigt te worden. Daarom gaat Davy undercover en neemt hij het op tegen een vrouw – gespeeld door Sasha Rosen, de vrouw van Davy Gilles – die een aantal gemene gevechtste­chnieken achter de hand heeft. Het is een kluchtige familiefil­m met knipoogjes naar James Bond en Johnny English, met een aantal muzikale nummers van onder meer De Romeo’s en Lindsay, en een nooit geziene rist cameo’s van allerlei Vlaamse artiesten. Sommige hebben echt een rolletje, zoals Kurt Defrancq (als manager van de Romeo’s), Willy Sommers (die zijn stem kwijtraakt), Marijn Devalck (als voorzitter van het organisere­nd comité), Sergio (met danseresse­n), Belle Perez en Jan Smit (als presentato­ren van het festival) en zowaar Jan Kriekels als gynaecoloo­g.

Chris Van Tongelen is er trots op dat zoveel collega’s in de film te zien zijn. “Iedereen zei direct ja. Wij proberen ook altijd mee te werken met collega’s die ons iets vragen. Ze vonden het een plezante film om in mee te spelen, hopelijk vindt het publiek dat ook. We mikken op het publiek van de Kampioenen­films. Dat zijn voor een groot deel mensen die anders niet naar de bioscoop gaan.”

Familie

De fans van de Romeo’s zijn niet alleen vrouwen. “We worden een dagje ouder en tegenwoord­ig gaan we met evenveel mannen op de foto als met vrouwen. We zijn een echte familiegro­ep. Toen we begonnen, zaten we alle drie in ‘Familie’ en in 2003 hebben we meegedaan aan de ‘Zomertoer’. Dat vonden we zo plezant dat we als trio zijn doorgegaan, eerst met medleys – wat toen niemand anders deed – en daarna met ambiancenu­mmers, feelgoodmu­ziek. Nooit echte schlagers. Intussen zijn we veertien jaar verder en we hebben nog plannen. Waarom ook geen serie rond de Romeo’s?” Gunther Levi is in ‘H.I.T.’ een heel ander personage dan in ‘Familie’. “Een speelvogel die niet volwassen wil worden en geconfront­eerd wordt met het vaderschap, iets waar hij niet mee om kan. Een durver ook, die zonder nadenken tot actie overgaat”, legt hij uit. Het personage is voor de komedie flink aangedikt en staat ver af van Gunthers eigen karakter. “Ik ben de nuchterste Romeo. Chris en Davy hebben de neiging om sneller vooruit te lopen, ik kijk eerder op afstand wat er moet gebeuren en ben wat realistisc­her. Dat is goed zo. Als je met drie bent, heb je iemand met ideeën nodig, iemand zoals Chris die direct springt zonder kabel aan zijn rug, en een derde die op de rem gaat staan. Dat werkt prima. We hebben weinig discussies en kunnen heel veel relativere­n. Als je al twintig jaar in het vak staat in een branche waar makkelijk jaloezie ontstaat, is dat een voorwaarde. Van de 365 dagen in een jaar zijn we er 300 samen. We zitten soms zeven uur op een dag samen in een busje en gaan dikwijls met z’n drieën de nacht in. Dan moet je jezelf en mekaar relativere­n. We kunnen heel veel verdragen van elkaar. We zijn in de eerste plaats entertaine­rs en staan alle drie achter hetgeen we doen.”

Van de 365 dagen in een jaar zijn we er 300 samen. Dan moet je jezelf en mekaar relativere­n. We kunnen heel veel verdragen van elkaar

Vrouw

Een leuke beslissing van de casting was dat Davy in de film zijn eigen vrouw, Sasha Rosen, als vijand heeft. “De regisseur zocht iemand met een musicalopl­eiding, met een Engelse tongval en die thuis is in gevechtste­chnieken. Sasha heeft twee jaar in Engeland musical gestudeerd en heeft daar ook haar diploma stage combat behaald”, zegt Davy. “We hebben in Nederland met een stuntteam Gunther LEVI

Romeo geoefend. In de film word ik op een gegeven moment vijf meter de lucht in gekatapult­eerd op een platform waar ik direct gevechtskl­aar moet zijn. Ik heb ook mijn angst voor spinnen moeten overwinnen want ik kreeg een tarantula in mijn nek en ik heb leren motorrijde­n, allemaal dingen die niet dicht bij mij liggen. Maar ik dacht: alles voor de film!”

Romeo’s komen ‘H.I.T.’ persoonlij­k voorstelle­n aan Vlaanderen. Zondag zijn ze in Kinepolis Hasselt.

 ?? HBVL
FOTO ?? Davy Gilles, Chris Van Tongelen en Gunther Levi in hun eerste filmrol.
HBVL FOTO Davy Gilles, Chris Van Tongelen en Gunther Levi in hun eerste filmrol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium