Het Belang van Limburg

“Tijd is mijn grootste vijand”

- Rudi SMEETS

De 25ste verjaardag van de Japanse Tuin wordt ook in andere cultuurtem­pels in Hasselt gevierd. Zo loopt in het Literair Museum de tentoonste­lling ‘Kraanvogel­s en kersenbloe­sems’. Tot 14 oktober kan de bezoeker er kennismake­n met het werk van zeven binnen- en buitenland­se illustrato­ren, onder wie de 34-jarige Fransman Benjamin Lacombe. Hij wordt nu al gerekend tot de mondiale top.

HASSELT -

Van zijn geboortest­ad Parijs tot Buenos Aires, Los Angeles en Tokio, in tal van wereldsted­en staan ze met honderden aan te schuiven voor een signeerses­sie van Benjamin Lacombe. Vorig weekend was de Lionel Messi onder de illustrato­ren te gast in Hasselt, waar hij handtekeni­ngen gaf aan enkele... tientallen fans.

In 2006 publiceerd­e Lacombe zijn eerste prentenboe­k, ‘Cerise Griotte’. Een jaar later werd het door Time Magazine uitgeroepe­n tot beste van de wereld. De trein was vertrokken. Het voorbije decennium schreef en illustreer­de de Parijsenaa­r tientallen boeken, die in verscheide­ne talen werden uitgegeven. Zijn stijl wordt omschreven als sprookjesa­chtig, melancholi­sch en ambachteli­jk sterk.

Madame Butterfly

Sommige critici vergelijke­n Lacombe zelfs met de Vlaamse primitieve­n, voor wie hij een uitgesprok­en bewonderin­g heeft. Op de expo in het Literair Museum wordt origineel werk getoond uit zijn boeken ‘Verliefde Vlinders’ en ‘Madame Butterfly’. Tijdens zijn onmiddelli­jk uitverkoch­te lezing had hij het vooral over dat laatste werk, genoemd naar een opera van Giacomo Puccini. Daarin is de Japanse sfeer expliciet aanwezig.

“Ik was acht jaar toen ik met de opera kennismaak­te”, preciseert hij. “Ik begreep er niets van, maar ik was onder de indruk van de magische sfeer. Mijn moeder was gepassione­erd door opera, en zij maakte me nieuwsgier­ig. Mijn fascinatie voor Japan begon al eerder, want in mijn jeugdjaren waren Japanse animatiese­ries enorm populair. ‘Dragon Ball’ en ‘Calimero’, bijvoorbee­ld. Na mijn studies grafische kunst reisde ik vaak naar Japan. Mijn belangstel­ling voor het Verre Oosten werd er steeds groter door.”

Jan van Eyck

In het werk van Lacombe is het contrast tussen voor- en achtergron­d erg opvallend. “Dat is één van de redenen waarom ik geïntrigee­rd ben door de Vlaamse primitieve­n, die een geweldige fotografis­che techniek hadden. Je ziet dat niet alleen bij gerenommee­rde namen als Jan van Eyck en Hans Memling, maar ook bij de minder bekende Petrus Christus. Rubens en Rembrandt worden geroemd om hun clair-obscurtech­niek. Terecht, maar de Vlaamse primitieve­n speelden al eerder met licht.” Benjamin Lacombe wordt vaak geconfront­eerd met de vraag wat hij verkiest: tekenen of schrijven. “Waarom zou ik kiezen? Dat zou me alleen maar frustreren. Ik heb maar één artistiek probleem: hoe

In Trump-tijden wordt er veel zwart-wit gedacht. Verschrikk­elijk, want daardoor dreigt ieder gevoel voor nuance verloren te gaan

Benjamin LACOMBE krijg ik alles gedaan wat in mijn hoofd zit? Tijd is mijn grootste vijand, maar ik vind het niet erg om hard te werken omdat ik mensen wil doen nadenken. In Trump-tijden wordt er veel zwart-wit gedacht. Ik vind dat verschrikk­elijk, want daardoor dreigt ieder gevoel voor nuance verloren te gaan. Kunst kan een zachte en tegelijk krachtige reactie zijn op die tendens.”

Museum, Bampslaan 35, Hasselt – www.literairmu­seum.be

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Benjamin Lacombe op zijn expo in Hasselt.
FOTO RAYMOND LEMMENS Benjamin Lacombe op zijn expo in Hasselt.
 ?? FOTO HBVL ?? Lacombes fascinatie met Japan blijkt uit zijn illustrati­es.
FOTO HBVL Lacombes fascinatie met Japan blijkt uit zijn illustrati­es.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium