Het Belang van Limburg

Iedereen tevreden

- DE KERN Door Luc Standaert

De Turkse president Erdogan is een tevreden man, zo vermoeden we. Al weken stuurt hij zijn ministers uit om in West-Europese landen de lokale bevolking van Turkse komaf op te roepen ‘ja’ te stemmen op zijn voorstel hem alle macht te geven, goed wetende dat die West-Europese landen dat zeer vervelend vinden. Omdat politieke tegenstell­ingen in Turkije makkelijk overwaaien naar de Turkse gemeenscha­ppen in West-Europa, zijn de WestEurope­se landen met grote Turkse bevolkings­groepen extra op hun hoede bij dergelijke politieke meetings. Een aantal landen heeft de voorbije weken sommige meetings verboden en andere toegelaten. Een gulden middenweg die Erdogan blijkbaar niet bevredigde, gezien zijn nazismever­wijten aan Duitsland vorige week. Zaterdag kreeg Erdogan dan toch het incident waar hij op zat te wachten. Niet toevallig in Nederland, waar de kiezers overmorgen eigenlijk voor of tegen Geert Wilders moeten stemmen. Na uitspraken van de Turkse minister van Buitenland­se Zaken Mevlüt Cavusoglu op de Turkse televisie, trok Nederland de toezegging in dat die zaterdagav­ond in Rotterdam mocht komen spreken. Woede in Ankara, en even later bleek dat de Turkse minister voor Familiezak­en Fatma Betül Sayan Kaya onderweg was van Duitsland naar Nederland, met de auto, en zonder enige afspraak met Nederland.

Wat volgde was een schouwspel dat ongezien is in de beschaafde omgang van staten met elkaar. Zo was er ook een nepkonvooi richting Nederland gestuurd om de Nederlands­e politie op een dwaalspoor te brengen, en bleek de Turkse consul in Rotterdam achter de rug van de Nederlande­rs zijn volksgenot­en opgeroepen te hebben massaal naar het consulaat te komen. Minister Kaya werd alsnog onderschep­t aan de achterdeur van het consulaat en na urenlange vergeefse onderhande­lingen onder zachte dwang terug naar de Duitse grens gebracht. De verwachte rellen met de opgetromme­lde Nederlands­e Turken bleven niet uit.

In Ankara riep Erdogan om wraak en dreigde dat excuses niet voldoende zullen zijn. In Nederland lieten zowel premier Rutte als minister van Buitenland­se Zaken Koenders horen dat ze er niet over piekeren excuses aan te bieden.

Wij vermoeden dat de Turkse president zeer goed inschatte hoe de Nederlands­e regering op vier dagen voor de verkiezing­en zou reageren op zijn provocatie en heel tevreden is met het effect. De hele Turkse bevolking is verenigd in woede over het Nederlands­e affront en zelfs de oppositie staat achter hem.

En uiteindeli­jk heeft ook Mark Rutte zo vlak voor de verkiezing­en de kans niet laten liggen om te laten zien dat hij niet met zich laat sollen, en Geert Wilders de wind uit de zeilen genomen.

Uiteindeli­jk heeft ook Mark Rutte de kans niet laten liggen om vlak voor de verkiezing­en te laten zien dat hij niet met zich laat sollen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium