Het Belang van Limburg

Raad van State stelt klokkenlui­ders HAZODI in het ongelijk

Uitspraak van hoogste administra­tieve rechtbank is sluitstuk van affaire rond Hasseltse politiezon­e

- Nancy VANDEBROEK

De Raad van State – de hoogste administra­tieve rechtbank van het land - heeft op 7 maart met drie arresten het lot bezegeld van de HAZODI-affaire die in het najaar van 2011 losbarstte. In de uitspraken staat dat de vrouwelijk­e klokkenlui­ders, met Vera Vrancken als boegbeeld, jarenlang te hoog waren ingeschaal­d en dus te veel loon van de politiezon­e HAZODI ontvingen. De politiezon­e heeft inmiddels een andere naam – Limburg Regio Hoofdstad – en werd door de Raad van State over haar aanpak van de HAZODI-affaire in het gelijk gesteld. Na het losbarsten van de zaak drong toenmalig burgemeest­er van Hasselt Hilde Claes (sp.a) aan op een volledige juridische doorlichti­ng van de politiezon­e. Advocaat Patrick Hofströssl­er van het kantoor Eubelius werd daarvoor aangesteld. De raadsman liet een forensisch onderzoek uitvoeren door het onafhankel­ijke bureau I-force. Dat onderzoek toonde aan dat van een veralgemee­nde graaicultu­ur binnen de politiezon­e geen sprake was, maar dat de oude korpsleidi­ng niet streng genoeg had toegezien op de naleving van de regels betreffend­e toelages en premies.

Te hoog ingeschaal­d

Het onderzoek bracht ook aan het licht dat Vera Vrancken en de andere zogenaamde klokkenlui­ders te hoog waren ingeschaal­d. Ze maakten deel uit van het Calog-personeel dat op 1 april 2001 van de stad Hasselt naar politiezon­e HAZODI muteerde. De juridische doorlichti­ng toonde aan dat bij die mutatie vier van de twintig administra­tieve krachten beter waren betaald dan voorheen door de stad, wat niet kan. Hofströssl­er adviseerde de zone om de verkeerde inschaling als een onwettige beslissing te beschouwen en die te vervangen door een juridisch juiste inschaling, dus met een lager loon. De zone volgde dat advies. Tegen die beslissing­en trokken de verongelij­kte klokkenlui­ders naar de Raad van State. Zij beweerden dat zij hun hogere loon moesten kunnen behouden en dat – zelfs indien zij een onwettig voordeel hadden gekregen – de zone hen dat voordeel niet kon afnemen. Voor de Raad van State vingen ze vorige week over de hele lijn bot.

Terechtwij­zing

Volgens de Raad van State heeft de politiezon­e terecht geoordeeld dat “het college ege van van burgemeest­er burgemeest­er en schepenenn de de weddeschaa­l weddeschaa­l van van mevrouw heeft ft vastgestel­d vastgestel­d op op A5a, A5a, zonder dat zij j werd werd bevorderd. bevorderd. Het Het lijkt erop dat het het college college van van burschepen­en burgemeest­er en schepenen op op der dezelfde manier werd werd misleid misleid alsals het politiecol­lege llege op op 19 19 februfouti­eve februari 2002 om foutieve inschaling­sbeslissin­gen inschangen te te nemen.” nemen.”

De Raad van an State State schaart schaart zich met haar r uitspraak uitspraak achdere) achter de (eerdere) beslissing beslissing van de politiezon­e. iezone. Volgens Volgens de verantwoor­delijkenoo­rdelijken van van de zone had het het politiecol­lebruari politiecol­lege op 19 februari 2002 2002 de de klokkenlui­ders ers te te hoog hoog ingear ingeschaal­d, maar was was datdat volledig voller te goeder trouw trouw gebeurd. gebeurd. Omdat ze vertrouwd rtrouwd hadden hadden op de medewerker­s werkers en en perdie personeels­leden die de de inschaling­sdossiers inschas moesten moesten voorbereid­en. voorren Jaren later, later, na na het het onderzoek door door het het onafhankel­ijk onauditan auditkanto­or, is dan gebleken dat ze bij de onderteken­ing niet alle gegevens hadden om de inschaling juist te beoordelen. Ook het argument van Vrancken en de andere vrouwelijk­e klokkenlui­ders dat zij hun loon moesten behouden omdat zij er mochten van uitgaan dat alles normaal was, wijst de Raad van State met een terechtwij­zing af. “Ieder redelijk denkend personeels­lid van de politiedie­nsten dat enigszins vertrouwd is of moet zijn met de rechtsposi­tieregelin­g van dit personeel – wat van verzoekste­r mag worden verwacht, gelet op de plaats die zij als personeels­lid van het administra­tief en logistiek kader van de lokale politie bekleedt – kan wanneer het wordt ingeschaal­d in een hogere weddeschaa­l, vaststelle­n dat de daartoe noodzakeli­jke stap in het besluitvor­mingsproce­s omtrent die inschaling ontbreekt”.

Naamsveran­dering

De uitspraak van de Raad van State kan als het sluitstuk van de HAZODI-affaire worden beschouwd. Die affaire begon in het najaar van 2011 met een reportage van het VRT-programma ‘Panorama’ (nu ‘Pano’), waarin de vloer werd aangeveegd met het politiekor­ps van Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek. Volgens vier klokkenlui­ders vierde de graaicultu­ur er hoogtij en waren zij het slachtoffe­r. Meer dan vijf jaar later zijn er vele onderzoeke­n gevoerd, rapporten opgesteld en tal van procedures uitgevocht­en.

HAZODI bestaat niet langer als politiezon­e. Het fuseerde met de zone West-Limburg, sloot een samenwerki­ngsverband af met de politie van het kanton kanton Borgloon Borgloon en en veranderde­veran de zijn zijn naam naam inin Limburg Limburg R Regio Hoofdstad. Hoofdstad. Ook Ook verdween verdween met de de vervanging vervanging van van de de Hass Hasseltse burgemeest­er burgemeest­er Hilde Hilde Claes Claes één van van de de hoofdperso­nages hoofdperso­nages i in de hele hele affaire. affaire.

Vera Vera Vrancken Vrancken was was giste gisterenav­ond avond nog nog niet niet op op de de h hoogte te van van de de uitspraak uitspraak va van de Raad Raad van van State State en en w wilde daarom daarom niet niet reageren reageren.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Vera Vrancken en de andere klokkenlui­ders vingen over de hele lijn bot bij de Raad van State.
FOTO SVEN DILLEN Vera Vrancken en de andere klokkenlui­ders vingen over de hele lijn bot bij de Raad van State.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium