Het Belang van Limburg

Terreurver­dachten mogen geen huis meer verkopen of verhuren

-

Vijftig terreurver­dachten prijken binnenkort op een zwarte lijst van de veiligheid­sdiensten waardoor makelaars hen niet meer mogen helpen een huis te verkopen of te verhuren. “Wie een verdachte herkent, moet de veiligheid­sdiensten alarmeren”, luidt het bij het Beroepsins­tituut voor Vastgoedma­kelaars. Op de bewuste zwarte lijst van de Belgische veiligheid­sdiensten staan nu 36 verdachten: vier vrouwen en 32 mannen, tussen 20 en 52 jaar. Maar binnenkort zal de lijst meer dan 50 namen tellen. Na de volgende Veiligheid­sraad wordt ze met nog een vijftienta­l terreurver­dachten aangevuld. Iedereen op de lijst wordt in principe op droog zaad gezet. Hun bankrekeni­ngen worden bevroren door Financiën. Om het hen zo moeilijk mogelijk te maken op nog andere manieren geld te verzamelen, wordt ook het verkopen van huizen aan banden gelegd.(

- VN trekken aan de alarmbel over honger

Op de VN-Veiligheid­sraad in New York werd de alarmbel geluid over de nakende ramp in Nigeria, Jemen, Zuid-Soedan en Somalië.

“Meer dan 20 miljoen mensen staan oog in oog met hongersnoo­d en de hongerdood”, zei VN-topman Stephen O’Brien. “We staan voor de grootste humanitair­e crisis sinds de oprichting van de VN.” Sinds 1945, dus. Tegen de zomer is 4 miljard euro nodig om erger te voorkomen. Officieel is er sprake van hongersnoo­d als 30 procent van alle kinderen onder vijf jaar lijden aan zware ondervoedi­ng, en er sprake is van één tot twee doden per 10.000 inwoners per dag. Jemen is het zwaarst getroffen. Door de burgeroorl­og in het land heeft volgens de VN twee derde van de bevolking nood aan hulp. “Zeven miljoen mensen hebben honger. Drie miljoen meer dan januari.”

Zeker 74 doden bij aanslagen in Damascus

Bij een dubbele aanslag in de Syrische hoofdstad Damascus zijn zaterdag zeker 74 mensen om het leven gekomen.

Dat meldt het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observator­ium voor de Mensenrech­ten. Tientallen andere mensen zijn nog altijd kritiek. De explosies, veroorzaak­t door een bermbom en een zelfmoordt­errorist, vonden plaats in de buurt van het Bab al-Saghirkerk­hof in het oude stadsdeel. Doelwit van de aanslag zouden bussen geweest zijn waarin Iraakse bedevaarde­rs zaten die een sjiitisch schrijn wilden bezoeken. Al Qaeda heeft de aanslag opgeëist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium