Het Belang van Limburg

Enkel in België daalden de lonen

Belgische werknemers verliezen meer koopkracht dan hun Europese collega’s

- Bart MOERMAN

België is het enige Europese land waar werknemers vorig jaar minder gingen verdienen. De lonen gingen door de index lichtjes omhoog, maar onvoldoend­e om het verlies aan koopkracht door de inflatie op te vangen. Sinds 2001 zijn de loonstijgi­ngen in ons land overigens aan de magere kant. En er is niet snel beterschap in zicht. De Europese werknemers hebben vorig jaar aan koopkracht gewonnen, zo blijkt uit een studie van het Europees Vakbondsin­stituut. In een aantal Oost-Europese landen gaat het om stijgingen met meer dan 5 procent. De Roemenen kregen zelfs 8,94 procent extra.

Enkel bij ons moeten de werknemers het met minder stellen. Niet dat onze lonen echt daalden, maar door de indexspron­g en andere loonmatigi­ngsmaatreg­elen stegen ze slechts heel beperkt. Daarnaast lag de inflatie in ons land veel hoger dan elders, zegt onderzoeke­r Kurt Vandaele van het Europees Vakbondsin­stituut. Tel je dat samen, dan is de conclusie dat de Belgische koopkracht er als enige van alle Europese landen op achteruitg­ing.

Geen beterschap

De laatste jaren zijn de loonstijgi­ngen in ons land maar een mager beestje. “Enkel in 2000 was er nog eens een stevige verhoging. In de jaren ervoor en erna is aanhoudend een beleid van loonmatigi­ng gevoerd”, zegt Vandaele. “Dit jaar is daar voor het eerst sinds 2008 een volwaardig interprofe­ssioneel akkoord over gesloten, maar de loonstijgi­ng blijft beperkt.”

En ook de komende jaren moeten Belgische werknemers geen forse verhoginge­n verwachten, zegt Vandaele. Het federaal parlement keurde vorige week de zogenaamde Wet van 1996 goed, van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Die moet ervoor zorgen dat de lonen in ons land zeker niet meer kunnen stijgen dan in onze buurlanden.

Nu die wet goedgekeur­d is, kunnen in alle bedrijfsse­ctoren nieuwe collectiev­e akkoorden over de lonen afgesloten worden, beklemtoon­de werkgevers­organisati­e VBO gisteren. Eerder is afgesproke­n dat de loonsverho­ging bovenop de index hooguit 1,1 procent mag bedragen de komende twee jaar.

Economie hapert

De Europese vakbonden hebben 2017 uitgeroepe­n tot het jaar van de loonstijgi­ng: de vele matigingsm­aatregelen in veel landen blijkt er namelijk voor te zorgen dat de consumente­n minder uitgeven, wat mee de economie doet stokken. Daarom heeft ook de Europese Centrale Bank al gepleit om opnieuw de lonen te laten stijgen. De vakbonden verliezen in Europa overigens wat aan aanhang, zo blijkt ook uit de studie. Maar ook daarin is België een uitzonderi­ng. Bij ons houden de vakbonden stand, zo’n 55 procent van de werknemers is en blijft aangeslote­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium