Het Belang van Limburg

Carlos de Jakhals kan derde keer levenslang krijgen

-

Vandaag start in Frankrijk het proces rond een pro-Palestijns­e aanslag op een Parijs winkelcent­rum 43 jaar geleden. Beklaagde is Ilich Ramirez Sanchez (67), beter bekend als Carlos de Jakhals, het gezicht van de politieke terreur uit de jaren 70 en 80. De Venezolaan wordt voor het proces uit de Franse cel gehaald waar hij al 23 jaar zit. De handgranaa­t die in september 1974 in een Parijs winkelcent­rum twee doden en dertig gewonden maakte, zou eigenhandi­g door Carlos gegooid zijn. Hijzelf ontkent, maar de aanslag wordt beschouwd als zijn eerste zware terreurdaa­d. Het wordt wellicht ook het laatste wapenfeit waarvoor de zelfverkla­arde linkse revolution­air zich zal moeten verantwoor­den. Carlos kreeg in 1997 al levenslang voor het doodschiet­en van twee agenten die op het punt stonden hem thuis te arresteren. In 2011 werd die straf verdubbeld voor zijn aandeel in vier bomaanslag­en, waarbij samen elf mensen werden gedood en 130 gewond.

Losgeld

De terrorist kreeg zijn bijnaam Jakhals nadat de politieke thriller ‘The Day of the Jackal’ tussen zijn spullen werd gevonden. Als zoon van een marxistisc­he advocaat groeide hij op met communisti­sche waarden. Carlos, die naast Spaans ook vloeiend Engels, Frans, Russisch en Arabisch spreekt, liet zich in de vroege jaren 70 inlijven in het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Als militair leider van de Europese tak dompelde hij Frankrijk meer dan een decennium onder in een klimaat van angst met een reeks bomaanslag­en op pro-Israëlisch­e kranten, vliegtuige­n en treinen.

Een van zijn meest roemruchte daden was de gijzeling van 60 hooggeplaa­tste vertegenwo­ordigers van OPEC, de organisati­e van olielanden. In 1975 viel hij als leider van een zeskoppig commando het hoofdkwart­ier binnen in Wenen. De gijzelaars werden uiteindeli­jk vrijgelate­n nadat Carlos en zijn handlanger­s asiel hadden verkregen in Algerije. Nadien werd Carlos uit het PFLP gezet omdat hij had nagelaten om twee belangrijk­e gijzelaars te liquideren – én omdat men hem ervan verdacht dat hij niet al het losgeld netjes had afgedragen.

Charisma

Carlos startte daarna zijn eigen terreurorg­anisatie en was niet te beroerd om zich te laten inhuren door de Roemeense veiligheid­sdienst Securitate om in Frankrijk dissidente­n uit te schakelen. Toen zijn vrouw werd opgepakt, sloeg Carlos terug met aanslagen. Uiteindeli­jk werd hij in 1994 opgepakt in Soedan. Toen hij op het punt stond te worden verdoofd voor een liposuctie, stormden Franse speciale troepen de operatieka­mer binnen.

De Jakhals leidde het leven van een playboy, dat in 2010 werd verfilmd. De Venezolaan­se president Chavez ging er zelfs prat op dat hij met Carlos correspond­eerde in zijn Franse cel. En zijn advocate, die erin slaagde het proces jarenlang uit te stellen, verloofde zich in 2004 met hem in de gevangenis.(

 ?? FOTO AFP ?? Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos de Jakhals.
FOTO AFP Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos de Jakhals.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium