Het Belang van Limburg

Socialist mag hooguit 6.600 euro per maand verdienen

Besluit leden op congres sp.a in Brugge

- Liliana CASAGRANDE

Een socialist mag voortaan niet meer verdienen dan 6.600 euro netto per maand, vanaf 2019 wordt dat verlaagd tot 6.200 euro netto. Dat is gisteren door de leden van de sp.a beslist op een congres in Brugge. Bovendien mag die vanaf nu ook niet meer dan één hoofdmanda­at plus drie extra mandaten hebben. Een socialist mag vanaf 2019 niet én parlements­lid én burgemeest­er zijn (tenzij van een stad van minder dan 20.000 inwoners). Maar het loonplafon­d van 6.600 euro netto gaat wel al meteen in. Ook met het verzamelen van mandaten wordt nu al komaf gemaakt, net als met het uitbetaald worden via vennootsch­appen. “Als je een constructi­e gebruikt om je loon te ontvangen, dan is daar de deur”, zegt voorzitter John Crombez. “Als je in de politiek zit voor het geld, dan heb je bij de sp.a nietstezoe­ken.”Wiemeerdan­6.600 euro netto per maand verdient, zal volgend jaar bij de afrekening van 2017 het teveel aan de partij moeten geven die dat dan aan een goed doel schenkt.“Hetgeldnie­taannemen,is ook een van de mogelijkhe­den, maar dat moet dan wettelijk gezien ook kunnen”, zegt woordvoerd­er Sarah Vandecruys.

Ontslagen

De regel van de één plus drie mandaten is gloednieuw. Hoeveel ontslagen dat de komende weken zal opleveren, is nog niet duidelijk. Het gaat in elk geval om zowel betaalde als niet-betaalde mandaten. Maar mandaten die bijvoorbee­ld bij een functie als burgemeest­er horen – zoals in de politieraa­d zitten – tellen niet als extra mandaat. Mandataris­sen mogen ook nog een uitzonderi­ng vragen voor bijvoorbee­ld mandaten John CROMBEZ

Voorzitter sp.a in vzw’s die maar één keer per jaar samenkomen.

Als je vandaag de regel van 6.200 euro netto toepast op de huidige sp.a-mandataris­sen, wordt er volgens berekening­en van de partij een 40-tal mensen getroffen. Wie dat zijn, is nog niet bekendgema­akt. Maar ook schepenen van bijvoorbee­ld grote steden als Gent die nog een ander betaald mandaat hebben, vallen onder de nieuwe regel. De jongsocial­isten hadden zelfs een voorstel ingediend waardoor de mandataris­sen niet meer dan 5.600 euro netto zouden mogen verdienen. Dat voorstel heeft net geen gewone meerderhei­d gehaald.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium