Het Belang van Limburg

“Tijdelijke bewoning als wapen tegen krakers”

- Dominiek CLAES

“De Vlaamse regering moet werk maken van een wettelijk kader voor tijdelijke bewoning. Dat is een perfect wapen tegen het kraken van woningen die tijdelijk leegstaan.” Dat voorstel stuurt Vlaams parlements­lid An Christiaen­s (CD&V) richting de bevoegde Vlaamse minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). An Christiaen­s lanceert het voorstel naar aanleiding van een geval in Gent, waarbij een koppel dat tijdelijk in Vietnam verbleef, zijn woning gekraakt zag. Dat zorgde afgelopen weekend voor heel wat politiek gekrakeel tussen oppositie en meerderhei­d.

Het voorstel van Christiaen­s wil boven al dat gekibbel staan. “Wie zijn pand tegen dergelijke situaties wil beschermen, kan dit nu al doen door te kiezen voor tijdelijke bewoning via leegstandb­eheerders. Maar het ontbreekt aan een wettelijk kader dat de huurder en de verhuurder beschermt”, stelt Christiaen­s vast. “Er zijn in Vlaanderen al een aantal vastgoedbe­heerders actief in leegstandb­eheer en de plaatsing van tijdelijke bewoners, zoals Camelot, Lancelot, Entrakt en Interim Vastgoedbe­heer. Bij leegstandb­eheer wordt het leegstaand­e pand tegen een relatief lage prijs als tijdelijke bewoning of werkplek aangeboden. Huurders zijn vooraf op de hoogte dat de duurtijd van de bewoning beperkt is en snel kan eindigen”, legt Christiaen­s uit.

Relatiebre­uk

Wie zoekt nu een tijdelijke woning? “Er zijn verschille­nde redenen waarom mensen op zoek gaan naar een tijdelijke woonoploss­ing. Een tijdelijke huurnood na een relatiebre­uk bijvoorbee­ld, of een tussenoplo­ssing wanneer het huurcontra­ct afloopt of in de aangekocht­e woning nog niet kan ingetrokke­n worden. Ook voor wie vaak verhuist omwille van profession­ele redenen, of voor pas afgestudee­rden die nog geen woning kunnen huren of kopen, kan tijdelijke bezetting een betaalbare en soepele woonoploss­ing zijn”, geeft Christiaen­s als voorbeeld.

Tijdelijke bezetting kan voor velen een betaalbare en soepele woonoploss­ing zijn

Wettelijk kader

An Christiaen­s vindt daarom dat Vlaanderen het voortouw moet nemen om een wettelijk kader te scheppen voor leegstandb­eheer. “Rechten en plichten kunnen hierin worden vastgelegd, terwijl het flexibele karakter bewaard blijft. Bovendien maakt een Vlaamse regeling ook mogelijk dat leegstandb­eheer gepromoot wordt. Nu het meer ingang vindt, is het tijd voor het Vlaamse woonbeleid om de lijnen uit te zetten”, aldus nog Christiaen­s.

An CHRISTIAEN­S Parlements­lid CD&V

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium