Het Belang van Limburg

Het schandaal te veel voor de meester-lobbyist

- Cedric LAGAST

Koen Blijweert (60), de omstreden zakenman-lobbyist die in tal van omkoopaffa­ires werd genoemd, zit sinds vorige week woensdag in de cel. Blijweert ging er prat op dat hij, ondanks de vele geruchten over fraude en schandalen, nog nooit veroordeel­d werd. Het Dendermond­se parket denkt nu dat hij betrokken is bij de omkoping van ex-politiebaa­s Glenn Audenaert (61). “Ik ben de man van zeventig verhoren”, zo omschreef Blijweert zichzelf ooit al lachend. Om er de nadruk op te leggen dat hij dan wel veel genoemd werd in allerhande affaires en vaak verhoord was door de politie, maar dat hij uiteindeli­jk nooit veroordeel­d werd.

Afgelopen woensdag klopte het gerecht aan bij zijn villa in Knokke. Na een hele dag ondervrage­n werd Blijweert ’s avonds voor de onderzoeks­rechter geleid in Dendermond­e, die hem wél liet aanhouden. Sindsdien zit de lobbyist in de gevangenis op verdenking van mededaders­chap aan corruptie. Zijn aanhouding kadert in het onderzoek dat het Dendermond­se parket al sinds 2012 voert naar voormalig politiebaa­s Glenn Audenaert. Het gerecht denkt dat Audenaert zich enkele tienduizen­den euro’s liet betalen door een vastgoedma­gnaat. In 2013 verhuisde de federale politie een aantal van haar centrale diensten naar het Rijksadmin­istratief Centrum in het hart van Brussel, dat eigendom was van die vastgoedma­gnaat. Audenaert zou bij de politietop aangedrong­en hebben op die verhuizing. Blijweert zou als lobbyist bemiddeld hebben. Audenaert werd in 2012 lang ondervraag­d, maar hij ontkende dat hij was omgekocht. Ook de immomagnaa­t ontkende, via een persberich­t. Maar vorige maand werden Audenaert en zijn expartner Marleen P. plots opnieuw verhoord. Audenaert mocht na het verhoor naar huis. Zijn ex-vriendin werd aangehoude­n, maar na drie dagen weer vrijgelate­n.

In beroep tegen vrijlating

Het ziet ernaar uit dat Blijweert langere tijd in voorhechte­nis zal blijven. Blijweert verscheen vorige week vrijdag voor de raadkamer, die zijn vrijlating beval. Maar het parket tekende beroep aan. Naar verluidt wil het parket nog een aantal onderzoeks­daden uitvoeren, en wil het gerecht voorkomen dat Blijweert van zijn vrijlating gebruik zou maken om bewijsmate­riaal te doen verdwijnen.

Blijweert blijft allicht nog twee weken in de cel tot hij voor de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing verschijnt, op 23 maart.

Milieubox

Louis Michel in 2010 voor het eerst samen aan tafel zette in sterrenres­taurant Bruneau. Het is overigens niet juist dat Blijweert nooit eerder in de cel zat: in 2000 zat hij ook al drie maanden in voorarrest, toen het bedrijf Action Trading beticht werd van BTW-ontduiking. Die zaak raakte uiteindeli­jk verjaard.

De advocaat van Koen Blijweert wilde gisteren geen commentaar kwijt.

 ?? FOTO IMAGEDESK / YANN BERTRAND ??
FOTO IMAGEDESK / YANN BERTRAND
 ?? FOTO BLG ?? Pieter Timmers.
FOTO BLG Pieter Timmers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium